• Latest
ΓΡΑΒΑΔΙΚΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Εστίαση : Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της – Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι επιστήμονες

16 Ιανουαρίου 2021
Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας

5 Ιουλίου 2026
Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!

5 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες

5 Ιουλίου 2026
νερο

Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

5 Ιουλίου 2026
φρουτα λαχανικα

Οι 9 καλύτερες τροφές για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με διατροφολόγους

5 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Κακουργηματική δίωξη σε 54χρονη που κατηγορείται ότι παρέσυρε γάτα με το αυτοκίνητό της

5 Ιουλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τέσσερις νεαροί ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 14χρονο

5 Ιουλίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Δύο πυροσβέστες τραυματίες από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο – Μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

5 Ιουλίου 2026
ασθενοφορο

Νεκρή 82χρονη που παρασύρθηκε από δίκυκλο σε λαϊκή αγορά

5 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνας: Προειδοποίηση για ακραίες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

5 Ιουλίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Το «θαυματουργό» ρόφημα από το παραμελημένο βότανο

5 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εστίαση : Τα σενάρια για την επαναλειτουργία της – Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι επιστήμονες

sierafm by sierafm
16 Ιανουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΓΡΑΒΑΔΙΚΑ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν μερική άρση του lockdown και στην εστίαση, καθώς μόνο με το delivery και το take away οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Για ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, κυρίως εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ που λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις, το πλήγμα είναι τεράστιο, καθώς τόσο πέρυσι όσο και φέτος οι χειμερινοί μήνες χάθηκαν ενώ στο μικρό διάστημα που λειτούργησαν και εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι και του lockdown στις γιορτές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, π.χ. ενοίκια, φορολογία και άλλα πάγια έξοδα που παραμένουν, συσσωρεύονται και απλώς μετατέθηκαν για το μέλλον.

Το θέμα της εστίασης απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αποτελεί έναν μεγάλο επιχειρηματικό κλάδο που μετρά πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 330.000 – 350.000 εργαζομένους, ενώ συντηρεί και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο των αλκοολούχων και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον μήνα Νοέμβριο εστιατόρια και ταβέρνες είχαν απώλεια τζίρου 72%, ενώ το διάστημα από 13 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν 74%. Οι απώλειες αυτές έχουν αντίκτυπο και στα δημόσια ταμεία τόσο από ΦΠΑ και φορολογία όσο και από ασφαλιστικές εισφορές.

Η εστίαση και οι… ελπίδες

Ελπίδες για το άνοιγμα της εστίασης μετά του λιανεμπορίου, αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Open τόνισε πως αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση» τόνισε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» κατέληξε.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δεν φάνηκε αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Τα σενάρια για την εστίαση

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων.

Η κίνηση της κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων κινήθηκε στην κατεύθυνση οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες κλπ).

Όπως τόνισε και ο κ. Γεωργιάδης «ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση».

Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία του κλάδου που πλήττεται οικονομικά εξετάζει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο. Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση.

Πηγή:tanea.gr

Previous Post

Σταμπουλίδης: Κλειστά τα κομμωτήρια στις περιοχές με αυστηρό λοκντάουν

Next Post

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία -Ισχυρός ΠΑΓΕΤΟΣ από τ’απόγευμα

Next Post
χιονια

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία -Ισχυρός ΠΑΓΕΤΟΣ από τ’απόγευμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τσοτύλι: Πρωταθλήτρια Ελλάδος και πάλι η Καρπόζηλου Δήμητρα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πυγμαχίας
  • Έρχεται το φεστιβάλ «Ανάσα του Δάσους 2026 – Summer Edition» στο Δασάκι Μεσοποταμίας (Καστοριά) με δωρεάν κάμπινγκ και πολλή μουσική!
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Ανανέωση συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου η κεντρική παράσταση του 4ου Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ στη Σιάτιστα. Φωτογραφίες
  • Πώς να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία του σώματός σας σε ακραία ζέστη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr