Οι συγκρίσεις όταν πρόκειται για αθλητές – και όχι μόνο – είναι γνωστό ότι ιντριγκάρουν το κοινό. Σε μια χώρα που πάντα μπαίνουν διλήμματα με συνέπεια να δημιουργούν διχασμό και αντίθετες παρατάξεις, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Πριν λοιπόν μπούμε στο τριπάκι της κόντρας, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι το ερώτημα είναι καθαρά… ρητορικό.
Γιατί απλούστατα κάθε αθλητής, όπως κάθε άνθρωπος, είναι μοναδικός. Κανείς δεν είναι ίδιος με κανέναν. Πριν από αυτά, δείτε γιατί αξίζει το στοίχημα από το κινητό στην bwin
Ωστόσο, η αυθόρμητη δική μας απάντηση στο ερώτημα Εμπαπέ ή Χάαλαντ, πριν βάλουμε κάτω δεδομένα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά ή οτιδήποτε άλλο βάλει ο νους σας, στη δική μας ομάδα θα θέλαμε τον Εμπαπέ. Οχι ότι θα μας «χάλαγε» ο Χάαλαντ, αλλά ανάμεσα στους δύο θα προτιμούσαμε τον Γάλλο.
Ο Εμπαπέ που έκλεισε τα 22 στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη είναι ένα παιδί που εξελίσσεται με τρομακτική ταχύτητα. Στα 20, πριν δύο χρόνια δηλαδή, ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, έβγαζε 18 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο από το ποδόσφαιρο και η ζωή του είχε γίνει ήδη βιβλίο. Δεν ξέρουμε πόσοι 20ρηδες, ακόμη και ο ίδιος ο Εμπαπέ, χωρίς να υποτιμούμε τους ανθρώπους σε αυτή την ηλικία, μπορούν να συνειδητοποιήσουν όλα τα παραπάνω. Χωρίς να βάλουμε ως δεδομένο την ανταπόκριση του κόσμου όταν τον βλέπει στο δρόμο ή την κάψα του ΛεΜπρον Τζέιμς να πηγαίνει να βλέπει αγώνες της Παρί για χάρη του κάθε φορά που επισκέπτεται το Παρίσι. Αυτά είναι τα τριγύρω, γιατί αν ψάξουμε στα ενδότερα, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν που είχε πετύχει περισσότερα σε αυτή την ηλικία ήταν ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», τουλάχιστον ως σκόρερ.
Καλύτερος στα 20 από Μέσι και Ρονάλντο
Σκεφτείτε επίσης ότι στα τρία πρώτα χρόνια επαγγελματικής καριέρας είχε καταφέρει να σκοράρει περισσότερα από 70 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, τη στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχαν πετύχει λίγο πριν από την ίδια ηλικία, των 20 ετών δηλαδή, 27 και 20 γκολ αντίστοιχα.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και όχι παραπλανητικοί. Ούτως ή άλλως αυτό που μετράει πάντοτε είναι η συνολική εικόνα, σε μια εποχή που οι αριθμοί έχουν αντικαταστήσει και τους ίδιους τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES) που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA, ο Εμπαπέ είναι εδώ και τρία χρόνια ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Η αξία του πριν από έναν ακριβώς χρόνο είχε εκτιμηθεί στα 265,2 εκατ. ευρώ.
Πέρα όμως από τα χρήματα που κοστίζει και τα τρόπαια που έχει κατακτήσει στα 22 (4 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα , 2 λιγκ καπ και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο), υπάρχει ένα αλλά στη μέχρι τώρα καριέρα του που έχει να κάνει με συχνούς τραυματισμούς. Το αν έχει επιβαρυνθεί ο οργανισμός του από μικρή ηλικία ή αν οφείλεται στην τρομερή έκρηξη και ταχύτητά του, που δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά παρά μόνο με δυνατά μαρκαρίσματα είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ο ποδοσφαιριστής που θα μας απασχολήσει όταν θα ολοκληρωθεί η εποχή των Μέσι και Ρονάλντο.
Χάαλαντ: Το πιο γρήγορο «πιστόλι»
Στην περίπτωση του Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ, που έγινε 20 ετών στις 21 του περασμένου Ιουλίου, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Ο υψηλόσωμος επιθετικός με το βαρύ κορμί και την απίστευτη αίσθηση του γκολ, έφτασε τα 16 γκολ στο Τσάμπιονς σε 12 συμμετοχές. Το «φαινόμενο» Ρονάλντο, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, είχε πετύχει 14 σε όλη την καριέρα του, ενώ ο Μέσι και ο Πορτογάλος Ρονάλντο άργησαν πολύ για να φτάσουν τα 16 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Τα νούμερα για τον Νορβηγό επιθετικό λένε την πραγματική αλήθεια και το μόνο πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι πρέπει για λίγο ακόμη να ζήσει στη… σκιά του τεράστιου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Χάαλαντ φέτος έχει σε όλες τις διοργανώσεις 26 γκολ σε 24 ματς! Την ίδια ώρα ο Πολωνός φορ της Μπάγερν έχει 28 τέρματα σε 28 παιχνίδια. Απλώς, η διαφορά τους στην Μπουντεσλίγκα είναι μεγάλη. Ο «Λέβα» έχει 23 γκολ (σε 17 αγώνες) και ο Χάαλαντ 14 (σε 13 αγώνες).
Εμπαπέ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Όπως και ο Γάλλος δεν θα αποκτήσει ποτέ το ένστικτο του σκόρερ που διαθέτει ο Χάαλαντ. Δεν είναι όμως μόνο το εύκολο γκολ. Είναι η δημιουργία, είναι κυρίως η κίνησή του χωρίς την μπάλα αλλά και η ευφυΐα να ανοίγει ακόμη και τις πιο κλειστές άμυνες μαζί με την ενέργεια που διαθέτει. Ολα αυτά από έναν επιθετικό ύψους 1.94 και βάρους 88 κιλών.
Όπως και να ‘χει, στο δίλημμα που θέσαμε, η απάντηση δεν αλλάζει. Εμπαπέ και πάλι Εμπαπέ…