Η εξέταση ενός βιοδείκτη θα μπορούσε να αποκαλύψει ακόμη και δεκαετίες νωρίτερα τις περιπτώσεις ατόμων που κινδυνεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Τι ακριβώς ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Μια νευροφλεγμονώδης πρωτεΐνη αναδεικνύεται σε σημαντικό βιοδείκτη για την έγκαιρη πρόβλεψη της νόσου Αλτσχάιμερ δεκαετίες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ισχυρίζεται νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan.
Πρόκειται για την όξινη ινώδη πρωτεΐνη της γλοίας (GFAP), μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που απελευθερώνεται στο αίμα όταν η συγκέντρωσή της πολλαπλασιάζεται εξαιτίας νευροφλεγμονής, όπως αυτές που προκαλούνται από την χαρακτηριστική ανάπτυξη πλακών β-αμυλοειδούς σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Στην νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Translational Psychiatry συμπεριλήφθηκαν 100 Αυστραλοί ηλικίας 65 έως 90 ετών χωρίς συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ralph Martins, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan, χαρακτήρισε τα ευρήματα που συνδέουν την αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης GFAP με υψηλή συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ως ένα«πολλά υποσχόμενο νέο μονοπάτι προς την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», αν και πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η διαχρονική μελέτη για ισχυρότερα πορίσματα σχετικά με το ρόλο της πρωτεΐνης στην εξέλιξη της νόσου.
Ο Δρ Martins συμμετέχει σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την εύρεση φαρμάκων και παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής ικανών να αποτρέψουν ή έστω καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ που προκαλεί εξασθένιση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.
Άλλωστε, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποτελούν αυτή τη στιγμή το μοναδικό όπλο έναντι της νόσου των περισσότερων από 35 εκατομμυρίων ασθενών παγκοσμίως, για την οποία ωστόσο δεν έχει ανευρεθεί η θεραπεία μέχρι σήμερα.
«Οι βιοδείκτες του αίματος αποτελούν μια επαναστατική εναλλακτική έναντι των υφιστάμενων δαπανηρών και επεμβατικών μεθόδων διάγνωσης της νόσου», ανέφερε ο Δρ Martins για τα σημερινά διαγνωστικά εργαλεία που περιλαμβάνουν αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου και την οσφυονωτιαία παρακέντηση.
Η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία ανίχνευσης βιοδεικτών αποτελεί το μέλλον για την έγκαιρη διάγνωση, τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, σύμφωνα με τον οποίο μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει τη νευροεκφυλιστική νόσο σε εκατομμύρια πληθυσμού εύκολα και οικονομικά, επιτρέποντας τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων -φαρμακευτικών αγωγών ή απλών αλλαγών στην καθημερινότητα- προς το καλύτερο για τους ίδιους.
Πηγή:ygeiamou.gr