• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Πρόταση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη «για την απόδοση κοινοβουλευτικών συζητήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα»

24 Φεβρουαρίου 2021
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά

12 Ιουλίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26

12 Ιουλίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

12 Ιουλίου 2026
Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία

12 Ιουλίου 2026
Οχιά φιδι

Σιάτιστα: Κατέληξε στο νοσοκομείο από τσίμπημα φιδιού

12 Ιουλίου 2026
Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

Ο Ηλίας Λίτσιος στον Μακεδονικό Σιάτιστας

12 Ιουλίου 2026
Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

Παγκόσμια μέρα αλόγου: Στα μονοπάτια του Βοΐου. Βίντεο

12 Ιουλίου 2026
Δικαστήριο δικη

Εφτά χρόνια κάθειρξη σε χειρουργό για τον θάνατο 14χρονης από γαστρικό δακτύλιο

12 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πέθανε ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μετά από καταδίωξη

12 Ιουλίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Η καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με καρδιολόγους και διατροφολόγους

12 Ιουλίου 2026
τζετ σκι, jet ski

Νεκρός 36χρονος σε βόλτα με jet ski

12 Ιουλίου 2026
Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό της Marfin το 2010 με τους τρεις νεκρούς -Αναζητείται μια γυναίκα που ζει στο εξωτερικό

Επιστρέφει στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως είναι αθώα η καταζητούμενη για τον εμπρησμό της Marfin

12 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home VIDEOS

Πρόταση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη «για την απόδοση κοινοβουλευτικών συζητήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα»

sierafm by sierafm
24 Φεβρουαρίου 2021
in VIDEOS, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πρόταση του Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη «για την απόδοση κοινοβουλευτικών συζητήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα», κατά την ομιλία του στο σ/ν του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο: «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».

Κάθε νομοσχέδιο συνήθως αναφέρεται ή έχει αντίκτυπο σε μία ή κάποιες πληθυσμιακές   ομάδες. Τα ζητήματα όμως που εμπίπτουν στα πεδία αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής μας αφορούν όλους.

Και μας αφορούν, όχι στη βάση μίας αφηρημένης ή δυνητικής κατάστασης, αλλά κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων στη ζωή μας.

Σε σχέση με την πρώτη, την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, το πεδίο αναφοράς της εκτείνεται στις πολιτικές πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό, στο δομημένο και στο ψηφιακό  περιβάλλον.

Δηλαδή όχι μόνο σε κάποιες κρατικές δομές, αλλά και στις συγκοινωνίες, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, σε χώρους μόρφωσης, πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, σε φυσικές και διαδικτυακές υπηρεσίες, τελικά, σε όλα αυτά που συνθέτουν την έννοια της ισότιμης  συμμετοχής στην κοινωνία.

Όμως, εμπόδια στην προσβασιμότητα αντιμετωπίζει ένας   ευρύτερος   αριθμός  ατόμων. Άνθρωποι με κάποιον προσωρινό τραυματισμό, ηλικιωμένοι, μετακινούμενοι με αμαξίδια, νήπια, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, γονείς  με  βρεφικά  καρότσια, όλοι αυτοί εμπίπτουν στην έννοια των Εμποδιζόμενων Ατόμων.

Είναι, δηλαδή, άνθρωποι που για κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής τους έχουν δυσκολία στην κίνηση, την ακοή, την όραση, την αντίληψη, την επικοινωνία ή την προσαρμογή (σύμφωνα με τον ορισμό του παγκόσμιου  οργανισμού  υγείας).

Εκτιμάται χαρακτηριστικά ότι ένας στους δύο πολίτες της Ε.Ε. είναι πιθανόν να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα αστικη υποδομή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες και κίνδυνοι περιθωριοποίησης. Συνεπώς, η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, σε υπηρεσίες και σε βασικά αγαθά, αποτελεί όρο και  προϋπόθεση για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανθρώπινα Δικαιώματα τα οποία καλείται να υπηρετήσει η άλλη Εθνική Επιτροπή, αυτή που προβλέπεται από  το άρθρο 10  του  νομοσχεδίου. Όπως ακριβώς  τα  ζητήματα  της προσβασιμότητας δεν αναφέρονται μόνο σε Α.Μ.Ε.Α, έτσι και τα ανθρώπινα  δικαιώματα   και η παραβίασή τους δεν αφορούν μόνο έγκλειστους, πρόσφυγες, ή κάποιες πληθυσμιακές μειοψηφίες,  αλλά  όλους  εμάς  που στην καθημερινότητά  μας αναζητούμε υπηρεσίες και παροχές της Πολιτείας και την εγγυητική λειτουργία των θεσμών του κράτους δικαίου.  Πεδίο, λοιπόν, έκφρασης της προστασίας  αυτών  των δικαιωμάτων μας μπορεί να αποτελέσει ένα νοσοκομείο, μία αίθουσα ενός δικαστηρίου, ή ενός σχολείου. Αλλά και  το  κατάστημα ή το e shop, όπου ο πωλητής οφείλει να τηρεί  το  πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Ή το εργαστήριο, όπου ο γιατρός πρέπει να κάνει  συνετή χρήση του βιολογικού μας υλικού. Και τέλος ο διαχειριστής ενός μέσου κοινωνικής  δικτύωσης, αναφορικά με την αξιοποίηση των προτιμήσεών μας, της θρησκευτικής    πίστης μας και των πολιτικών πεποιθήσεών μας. Στα τελευταία παραδείγματα οι αρμοδιότητες της δεύτερης επιτροπής  συναντούν  εκείνες  της  τρίτης,  για  την  Βιοηθική  και  την Τεχνοηθική,  της οποίας  η σύσταση και  αποστολή  προβλέπεται  από  το άρθρο 30  του  Σ/Ν.

Αρχικά το αντικείμενό της φαντάζει το ίδιο απόμακρο και τελικά είναι τόσο  κοντινό  στις  ζωές  μας  όσο  και  των  δύο άλλων  επιτροπών. Κάθε φορά που ενεργοποιούμε το κινητό μας, ή τον υπολογιστή, ή ανοίγουμε μία έξυπνη τηλεόραση, ή κάνουμε ενδεχομένως τη χρήση μίας ηλεκτρονικής κάρτας για  μία  πληρωμή, για μία αγορά  ή  έστω μία  ανάρτηση  στο facebook, στην πραγματικότητα κινητοποιούμε μία αλληλουχία ενεργειών και  καταχωρίσεων που δημιουργούν τα λεγόμενα big data. Δηλαδή, μία τεράστια  δεξαμενή  δεδομένων, που καταγράφουν και μαρτυρούν τις  επιθυμίες  μας, τις αγοραστικές ή και πιο  προσωπικές συνήθειές μας, το σημείο όπου βρισκόμαστε. Κάποιες άλλες εφαρμογές της καθημερινότητας μετρούν και αποθηκεύουν τους παλμούς μας, τους σφυγμούς μας, το  οξυγόνο μας, εκτιμούν την ψυχολογική μας διάθεση και μας λένε ότι ήρθε η ώρα να   γυμναστούμε.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Είναι στοιχείο της καθημερινότητάς μας, από τις πιο απλές εφαρμογές: όπως το αυτόματο λεξικό στο πληκτρολόγιο  και  η αναγνώριση του προσώπου μας  στο  κινητό  μας, μέχρι τις πιο   σύνθετες που πλησιάζουν στην απόκτηση αυτόνομης νοημοσύνης από κάποιο ρομπότ. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην αρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, που ήδη προκαλεί σημαντικές αλλαγές στις παραγωγικές δομές, στο εργασιακό περιβάλλον, στο βιοτικό  μας  επίπεδο και στις κοινωνικές σχέσεις μας.

Ζούμε σε μία εποχή όπου ένας τύπος κωρονοϊού μειώνει το προσδόκιμο της ζωής του  αμερικάνου πολίτη κατά 1,13 χρόνια, η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει τάχιστα το   εμβόλιο, κι όμως μεγάλα μέρη της κοινωνίας δυσπιστούν. Ο κόσμος αισθάνεται ότι λείπει  το στοιχείο της ηθικής από τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα. Τον ρόλο αυτό καλούνται να επιτελέσουν η Βιοηθική και η Τεχνοηθική, εξασφαλίζοντας ότι ο σκοπός της  βελτίωσης του επιπέδου ζωής των ανθρώπων από την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας δεν θα οδηγήσει στην απειλή της ανθρώπινης φύσης και του πολιτισμού μας. Οι δημιουργούμενοι φορείς, με προφανή συγγένεια στη δομή, στη λειτουργία και τα διακριτά αντικείμενά τους έχουν σημαντικό πεδίο δράσης, είναι απολύτως αναγκαίοι για το θεσμικό μας πλαίσιο και επαρκώς εξοπλισμένοι για να υπηρετήσουν τους τιθέμενους  στόχους, γι’ αυτό και έτυχαν ευρύτατης αποδοχής στο στάδιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου από τους κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων.

Κλείνοντας, κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να κλείσω την τοποθέτηση αυτή με μία πρόταση προς τον παριστάμενο Υπουργό, το σώμα και το Προεδρείο (είναι εδώ κι ο κ. Πρόεδρος). Επειδή μιλούμε σήμερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα, ίσως μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υποστηριχθούν κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως η σημερινή με την απόδοση της συζήτησης στην ελληνική νοηματική γλώσσα ή έστω το οπτικοακουστικό υλικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Βουλής να συνοδεύεται από υπότιτλους, κάτι που θα βοηθούσε πολύ τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Σας ευχαριστώ θερμά.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Σύλληψη 25χρονου για κλοπή σε ψιλικατζίδικο της Κοζάνης- Βρέθηκαν τα κλοπιμαία αξίας 5.000 ευρώ

Next Post

Σε ποιους Δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα της Τρίτης 23/2 στη Δυτική Μακεδονία

Next Post
κορονοιος

Σε ποιους Δήμους εντοπίζονται τα κρούσματα της Τρίτης 23/2 στη Δυτική Μακεδονία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πέντε συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για ναρκωτικά
  • Τσοτύλι: Στο Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη ο ειδικός Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης την Παρασκευή 31/7/26
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»
  • Το Ιατρείο Υπερήχων Γ. Ζιμπιλίδη επισκέφτηκε η Ιατρός Κουκουριτάκη- Μηλιώτη Ζαμπία
  • Σιάτιστα: Κατέληξε στο νοσοκομείο από τσίμπημα φιδιού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr