• Latest
Ζεμπιλιάδου ελπιδα

Ζεμπιλιάδου: «Μάνα Νερού»: Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους

8 Μαρτίου 2021
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Νέα καταγγελία για λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή

7 Ιουνίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή σιδήρων από κατάστημα αξίας 4.500 ευρώ

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζεμπιλιάδου: «Μάνα Νερού»: Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους

sierafm by sierafm
8 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ζεμπιλιάδου ελπιδα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αναστάτωση μιας ολόκληρης κοινωνίας και η αγωνία των κατοίκων, που μέσω των αιρετών εκπροσώπων τους αποτυπώθηκε  στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων, δεν μπορεί να αφήνει κανένα θεσμικό παράγοντα αδιάφορο.

Το θέμα της  κατασκευής πληθώρας μικρών Φωτοβολταϊκών σε μια περιοχή που αποτελεί έναν δασικό πνεύμονα στις παρυφές των Τοπικών Κοινοτήτων της Μεσιανής του Βαθυλάκου του Ροδίτη και της Οινόης δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την άναρχη και χωρίς Σχέδιο ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Περιφέρεια μας.

Χωρίς Χωροταξικό Σχεδιασμό, που με ευθύνη Κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής δεν έχει προηγηθεί, χωρίς χρήσεις γης, που να υπακούν σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα  οδηγεί με ασφάλεια την Περιφέρεια στην μετά λιγνίτη εποχή, πορευόμαστε στα τυφλά.

Τα όσα διαδραματίζονται όμως σήμερα στη «Μάνα Νερού» κάνουν φανερή και μια άλλη πτυχή αυτής της άναρχης χωρίς σχέδιο Βίαιης Μετάβασης.

Αυτής της καταστρατήγησης της νομοθεσίας από ανώτατο κρατικό παράγοντα, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο επενδυτή.

Ταυτόχρονα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και εγείρει σημαντικά θέματα που περιμένουν απάντηση, η επενδυτική συνεργασία τόσο του Δημάρχου Κοζάνης όσο και των αιρετών επικεφαλής Παρατάξεων του Δήμου Κοζάνης με τον εν λόγω Επενδυτή, για τους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Αν συνοψίσουμε τα όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι:

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ της εταιρείας, που εμπλέκεται και στη «Μάνα Νερού», με τα παράγωγα εταιρικά της σχήματα, ανέρχονται στο σύνολο της Περιφέρειας σε ~340ΜW, και προβλέπεται να έχουν κύκλο εργασιών 25-30εκ€ τον χρόνο.

Μόνο από τα Φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Κοζάνης  φαίνεται να έχουν δεσμευθεί ~4.000στρ γης.

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία, προκύπτει ακόμη, ότι  η ευνοημένη εταιρεία είχε εν τω μεταξύ προσλάβει την μία εκ των τριών θυγατέρων του Συντονιστή,  δίνοντας της  μάλιστα και επιτελική θέση.

Ακόμα χειρότερα από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι ο εταίρος της  ευνοημένης εταιρείας ανέλαβε ως Διαχειριστής των τριών Εταιρειών που εν τω μεταξύ ίδρυσαν οι τρεις θυγατέρες και η ανεψιά του Συντονιστή.

Ο ευνοημένος ιδιώτης επιχειρηματίας, ως Διαχειριστής των εταιρειών των θυγατέρων υπέβαλλε έξι επενδυτικές προτάσεις (δύο για κάθε θυγατέρα) που αφορούσαν σε δημιουργία έξι Φωτοβολταϊκών 500kw έκαστο στην περιοχή «ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ». Οι εγκρίσεις δόθηκαν με υπογραφές του πατέρα!

Το κόστος κατασκευής των 6 αυτών επενδύσεων ανέρχεται σε περίπου ~1,5εκ€ και εύλογα γεννάται το ερώτημα, πως μπορεί να το καλύψει αυτό ένας κρατικός υπάλληλος ακόμη και υψηλά αμειβόμενος;

Προφανώς είναι θεμιτό να επιδιώκει κάποιος να δημιουργήσει επιχειρηματικές δραστηριότητες, προς όφελος της οικογένειάς του, αρκεί να μην χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό την κρατική του ιδιότητα και τη θέση του.

Η εξυπηρέτηση και η προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων, όταν υποκρύπτουν ανταλλάγματα και προσωπικές εξυπηρετήσεις όπως φαίνεται να συμβαίνει στην εν λόγω περίπτωση, είναι λογικό να δημιουργούν δεύτερες σκέψεις  .

Όταν μάλιστα ο Συντονιστής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα  της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας, για τόσες  επενδύσεις, παρακάμπτει πότε την έντονη διαφωνία των τοπικών κοινωνιών και πότε τα όσα η νομοθεσία ορίζει τότε σίγουρα υπάρχει θέμα, ηθικής τάξης αλλά και θέμα τήρησης της νομιμότητας

Κατά την άποψη μας  τέσσερα είναι τα σημεία που δημιουργούν ζητήματα νομιμότητας

1ο το έργο φαίνεται να έχει πάρει εγκρίσεις παρέμβασης ακόμη και σε έκταση που παλαιότερα χαρακτηριζόταν ως δάσος

2ο Η έκταση στην περιοχή «ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ» ~2.000 στρεμμάτων, ως δημόσια έκταση θα έπρεπε να βγει σε ανοιχτή δημοπρασία αφενός για να προκύψει το βέλτιστο τίμημα για το δημόσιο και αφετέρου για να μην καταστρατηγηθεί ο υγιής ανταγωνισμός

3ο Η κατάτμηση που έγινε παρότι αφορά σε πολλούς μικροεπενδυτές έχει έναν επισπεύδοντα που είναι η εν λόγω εταιρεία η οποία και κινεί την διαδικασία. Ωστόσο η κατάτμηση δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που εφόσον εφαρμοζόταν θα επέτρεπε τη συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου. Κατά συνέπεια, εάν οι περίπου 200 αποφάσεις απαλλαγής και οι αποφάσεις Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, για την αδειοδότηση Φ/Β ισχύος περίπου 100MW είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενιαίο έργο, θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με την υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να τηρηθεί η διαδικασία δημοσιοποίησης Μ.Π.Ε και η διατύπωση γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες.

4ο Η κατάτμηση απαλλάσσει το ιδιώτη επενδυτή από την καταβολή του Τέλους ΑΠΕ 3% που θα κατέβαλλε ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία αν το έργο ήταν ενιαίο.

Το θέμα, εκτός από τα ΜΜΕ τοπικά και κεντρικά, έφτασε και στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του το Κινήματος Αλλαγής και πιθανόν οι απαντήσεις που θα δοθούν να ρήξουν φως στα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Επίσης θέματα αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ της συγκεκριμένης Εταιρείας απασχόλησαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλαίσιο της γνωμοδότησης επί των Περιβαλλοντικών Όρων 17 επενδυτικών προτάσεων ΑΠΕ ~300MW.

Η ένταση αυτής της δραστηριότητας, γύρω από την περιοχή της Κοζάνης, οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνα αρνητική απόφαση για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ έως ότου προκύψει σαφές χωροταξικό πλαίσιο με συγκεκριμένες χρήσεις γης.

Ωστόσο, το θέμα των δεκάδων απαλλαγών από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην περιοχή ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ του Δήμου Σερβίων, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τα οποία θα θέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με Επερώτηση μας που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά μας θα σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων σε κάθε ενέργεια που θα διασφαλίζει τους πολύτιμους φυσικού πόρους του τόπου και τα συμφέροντα τους, γιατί πολύ απλά στη «Μάνα Νερού» δοκιμάζεται η κοινωνία μας και οι θεσμοί της.

 

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Tags: συνδυασμος ελπιδα ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ
Previous Post

Κοζάνη: Τα Παρταλόπλα ετοίμασαν το μεγαλύτερο κιχί. Βίντεο

Next Post

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Μια διαφορετική «επέτειος» της 8ης Μαρτίου

Next Post
ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Μια διαφορετική «επέτειος» της 8ης Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδη
  • Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς
  • Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr