• Latest
σχολειο

Σχολεία: Αποχωρούν 3.000 εκπαιδευτικοί – Οι 3 λόγοι για τη μαζική φυγή

19 Μαρτίου 2021
Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση

7 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές

7 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα

7 Ιουνίου 2025
Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ

7 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

7 Ιουνίου 2025
πιεση

Αρτηριακή πίεση: 6 τροφές που τη ρίχνουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με ειδικούς

7 Ιουνίου 2025
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Το σύμπτωμα στο στήθος που μοιάζει με δυσπεψία αλλά προειδοποιεί για καρδιακή νόσο

7 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Τραγικός θάνατος για 19χρονη: Έκανε challenge με σπρέι καθαρισμού για πληκτρολόγιο και έλεγε «θα γίνω διάσημη»

7 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους δήμους: Ποιοι είναι οι χειρότεροι – Οι τρεις υπηρεσίες που πήραν καλό βαθμό

7 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Παρακολουθούσε 21χρονη από το διπλανό διαμέρισμα και αυτοϊκανοποιούταν – Συνελήφθη 44χρονος

7 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Με πολυοργανική ανεπάρκεια η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο – Άφαντος ο βοηθός νοσηλευτή

7 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε σχολείο – «Το κάψαμε επιτέλους»

7 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σχολεία: Αποχωρούν 3.000 εκπαιδευτικοί – Οι 3 λόγοι για τη μαζική φυγή

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σχολειο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ολα τα ρεκόρ έσπασαν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Πέρυσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατατέθηκαν 1231 αιτήσεις συνταξιοδότησης και φέτος έφτασαν στις 3.708! Συνολικά θα φύγουν απο τα σχολεία πάνω απο 6.000 δάσκαλοι και καθηγητές

Μαζική φυγή δασκάλων και καθηγητών από τα σχολεία δείχνουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που κατατέθηκαν στις αρμόδιες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία οι αιτήσεις αποχώρησης των εκπαιδευτικών από τα σχολεία εκτοξεύτηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι η ερχόμενη σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη για το υπουργείο Παιδείας καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει χιλιάδες κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και φυσικά να προχωρήσει σε προσλήψεις τεράστιου αριθμού αναπληρωτών.

Ο φόβος για αρνητικές εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ακόμη και ο κορονοιός «διώχνουν» τους εκπαιδευτικούς άρον-άρον από τα σχολεία δημιουργώντας ένα νέο πονοκέφαλο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Συγκριτικά με την περυσινή χρονιά οι αιτήσεις αποχώρησης…τριπλασιάστηκαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των δασκάλων. Συγκεκριμένα πέρυσι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατατέθηκαν 1231 αιτήσεις συνταξιοδότησης και φέτος έφτασαν στις 3.708! . Μάλιστα όπως εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί συνολικά φέτος οι αιτήσεις αποχώρησης-συνταξιοδότησης θα ξεπεράσουν τις 6.000, αριθμός ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος. Τα στοιχεία αυτά σίγουρα θα προκαλέσουν αλλαγές και στον προγραμματισμό τόσο για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών όσο και για τους μόνιμους διορισμούς.

Όπως τονίζει στο ethnos.gr, o κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, «δάσκαλοι και καθηγητές έχουν ανησυχήσει για την περίπτωση αλλαγών στα κριτήρια συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, αλλαγές σε μεταβατικές διατάξεις κ.α) και γι΄ αυτό βλέπουμε τόσο μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων. Σοβαρός λόγος αποχώρησης πολύ πιθανό ν΄ αποτελεί και το θέμα της αξιολόγησης με δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μεγάλης ηλικίας εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να υποστούν αυτή τη διαδικασία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε τεράστια κενά στα σχολεία όλων των βαθμίδων και φυσικά εμείς επαναφέρουμε το ζήτημα για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση».

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογραμμίζει ότι « από τους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς των πινάκων κίνησης διδακτικού προσωπικού που απεστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία των μεταθέσεων, από τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ, έχουν αφαιρεθεί οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αιτήσεις παραίτησης από την υπηρεσία μέχρι και τις 10-03-2021. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαδικασία και τα κενά που θα προκύψουν -μετά την οριστικοποίηση των παραιτήσεων- αναμένεται να υπολογιστούν για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων 2021 και όχι για τις μεταθέσεις/βελτιώσεις 2022, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, κενά που, προφανώς, θα ληφθούν υπόψη και για τους επικείμενους διορισμούς των 5.250 εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση το 2021». Σύμφωνα με την παράταξη των δασκάλων «η ύπαρξη όλων αυτών των οργανικών κενών καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για την ικανοποίηση, όσο το δυνατόν, περισσότερων αιτήσεων μετάθεσης και στη συνέχεια μαζικών μόνιμων διορισμών για την κάλυψη όχι μόνο αυτών των κενών, αλλά και όλων των κενών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τον φετινό αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. στην κατανομή των κενών θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύσταση νέων οργανικών θέσεων λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αλλά και, κυρίως, ειδικοτήτων είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν σε μεγάλες διευθύνσεις εκπαίδευσης της Χώρας να υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η κατανομή ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο βαθμίδες. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητά την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μεταθέσεων τόσο στην Ειδική όσο και στη Γενική Αγωγή, τη δημιουργία των απαραίτητων οργανικών θέσεων που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Η πανδημία τρόμαξε του εκπαιδευτικούς

Πολλοί αποδίδουν την αυξημένη τάση αποχώρησης των δασκάλων και καθηγητών από τα σχολεία και στον φόβο μήπως προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό. Δάσκαλοι και καθηγητές που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και τυχόν αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια ασθένεια, προτιμούν την ασφάλεια της σύνταξης έστω και μειωμένης παρά το ρίσκο της παραμονής στις αίθουσες διδασκαλίας. «Γνωρίζουμε ότι ο COVID-19 προσβάλλει κυρίως και προκαλεί επιπλοκές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί εκπαιδευτικοί προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους, θυσιάζουν την πλήρη σύνταξη και αποχωρούν από το τρέχον σχολικό έτος από τις σχολικές τάξεις. Πρόκειται κυρίως για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο Νόμος δίνει το δικαίωμα αποχώρησης στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια πριν συμπληρωθεί ο χρόνος υπηρεσίας. Η ποινή που μπαίνει για κάθε χρόνο είναι μείωση της εθνικής σύνταξης κατά 6%. Ακόμη όμως κι έτσι εκπαιδευτικοί προτιμούν τη μειωμένη σύνταξη από το να ρισκάρουν στις αίθουσες διδασκαλίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος. Η τάση φαίνεται και στα στοιχεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από 13 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πέρυσι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος κατατέθηκαν 27.Επιπλέον 45 αιτήσεις καθηγητών κατατέθηκαν σύμφωνα με τον προϊστάμενο Χαράλαμπο Σταχτέα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: 11 μαθηματικών, 10 φιλολόγων, 6 φυσικών επιστημών, 2 γαλλικών, 3 αγγλικών, 3 θεολόγων, 1 μουσικού, 1 γυμναστή, 2 οικονομολόγων, 1 κοινωνικού λειτουργού, 1 πολιτικού μηχανικού, 1 ηλεκτρολόγου μηχανικού, 1 νοσηλευτή και 2 γεωπονικών επιστημών.
Από τα παρακάτω στοιχεία προκύπτει πολύ σημαντική αύξηση των παραιτήσεων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ενδεικτικά κατά έτος οι παραιτήσεις:

  • 2016     419
  • 2017     227
  • 2018     387
  • 2019     705
  • 2020     1231
  • 2021     3708

Πηγή: ethnos.gr

 

Tags: ΣΧΟΛΕΙΑ
Previous Post

Κορονοϊός: Λήγει το τελεσίγραφο Κικίλια για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Γιατί αποφεύγουν το ΕΣΥ

Next Post

Το προϊόν που έχετε στην κουζίνα και θεραπεύει τέλεια τα σκασμένα χείλη

Next Post
ΟΜΟΡΦΙΑ

Το προϊόν που έχετε στην κουζίνα και θεραπεύει τέλεια τα σκασμένα χείλη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Tennis Europe 2025 … game over. Εύσημα από όλους στον Όμιλο Αντισφαίρισης για την άρτια διοργάνωση
  • Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές
  • Δήμος Σερβίων: Συλλυπητήριο ψήφισμα
  • Σπείρα απατεώνων απέσπασε -1.000- ευρώ, -28- λίρες, κοσμήματα και τιμαλφή, συνολικής χρηματικής αξίας -18.000- ευρώ
  • Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο Γ. Ζιμπιλίδης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr