• Latest
κορονοιος εμβολιο

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

22 Μαρτίου 2021
Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

27 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σοβαρό τροχαίο με μηχανή στα Κοίλα Κοζάνης

27 Ιουλίου 2025
Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά

Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά

27 Ιουλίου 2025
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Πολιτική Προστασία  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ετοιμότητα σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 

27 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε το έργο  της διαγράμμισης στις διαβάσεις πεζών στο οδικό δίκτυο της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες διαγράμμισης επί της Οδού 13ης Οκτωβρίου

27 Ιουλίου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Γιώργος Αμανατίδης για τη γούνα: «Συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την κυρία Ζεμπιλιάδου ή άγνοια;»

27 Ιουλίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δήμος Κοζάνης: 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 στο Άλσος Κουρί λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και στα δασικά οικοσυστήματα σε Άγιο Δημήτριο, Ρυάκιο, Τετράλοφο, Κοιλάδα, Καπνοχώρι και Αυγή

27 Ιουλίου 2025
Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου

Συγχαρητήρια του Εσπερινού Γυμνασίου Κοζάνης με Λυκειακές Τάξεις

27 Ιουλίου 2025
Σκύλος δάγκωμα

Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Πρόστιμο και δικογραφία για τον ιδιοκτήτη

27 Ιουλίου 2025
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Προπόνηση με βάρη σε παιδιά και εφήβους: Μύθοι, οφέλη και η αλήθεια της επιστήμης

27 Ιουλίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΤΑΞΙΔΙ

Ποιοι θα λάβουν αυξημένο επίδομα αδείας – Έρχονται αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια το 2026

27 Ιουλίου 2025
ΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΡΠΑ

Ναυαγοσώστης επανέφερε στη ζωή κοριτσάκι 3 ετών – «Πήρα το παιδί στα χέρια μου και δεν είχε σφυγμό»

27 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι 5 μύθοι για τα εμβόλια – Οι ηλικίες και η… αλλαγή στο DNA

sierafm by sierafm
22 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Washington Post παραθέτει τους πέντε μύθους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να προχωρούν, γίνεται φανερό ότι ορισμένοι μύθοι για τα εμβόλια επιμένουν, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι – ακόμη και υγειονομικοί- σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να εμφανίζουν ακόμη δισταγμό ή σκεπτικισμό απέναντι σε αυτά. Η Washington Post συνόψισε τους πέντε πιο επίμονους μύθους σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μύθος 1: Μερικά εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό καλύτερα να περιμένουμε και να μην εμβολιαστούμε τώρα.

Ολα τα εμβόλια στοχεύουν στο να παράσχουν προστασία, με το να δημιουργήσουν ανοσία απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, με την οποία εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όλα τα εμβόλια εστιάζουν σε αυτήν την πρωτεΐνη-κλειδί, ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα προστασίας που μειώνουν δραστικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, έρευνες που να δείχνουν ότι κάποιο εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία ενώ όλα κάποια στιγμή – το φθινόπωρο ή του χρόνου – θα χρειαστεί επαναληπτική χορήγηση.

Μύθος 2: Οι νεότεροι δεν χρειάζονται εμβολιασμό, ιδίως εάν είναι υγιείς

Ένα επιχείρημα που μέχρι στιγμής έχει απήχηση σε αρκετούς νέους, όπως φάνηκε και στο Ισραήλ, όπου παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη προθυμία από τους νεότερους να εμβολιαστούν από ό,τι οι μεγαλύτεροι. Ενώ, όντως, οι νεότεροι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από κορονοϊό, η νόσος παραμένει επικίνδυνη και γι’ αυτούς.

Επιπλέον, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που κόλλησαν κορονοϊό, ακόμη και αν δεν νόσησαν βαριά, στη συνέχεια ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα «μακράς Covid-19», όπως κόπωση, νοητική θολούρα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης κ.ά.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μία καλή φυσική κατάσταση μπορεί – πράγματι – να συμβάλλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, άρα δεν διασφαλίζουν ότι ένας νέος θα γλιτώσει το νοσοκομείο ή τα χειρότερα. Γι’ αυτό ακόμη και οι νεότεροι καλά θα κάνουν να εμβολιαστούν, όταν έρθει η σειρά τους.

Μύθος 3: Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν βιαστικά, άρα δεν ξέρουμε εάν είναι ασφαλή

Από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες δικαιολογίες – και από υγειονομικούς – για να μην εμβολιαστούν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από σχετικές εκφοβιστικές αναρτήσεις, που -δυστυχώς- επηρεάζουν αρκετό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εμβόλια κατά των κορονοϊών εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, γι’ αυτό άλλωστε είχαν εντοπίσει ήδη ως βασικό εμβολιαστικό στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα (spike). Αυτή η δεκαετής περίοδος έρευνας και ανάπτυξης (R & D) είναι αντίστοιχη με εκείνη για άλλα εμβόλια. Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει τόσο γρήγορα εν μέσω πανδημίας. Αλλά και οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ήταν μεγάλες και προσεκτικά ελεγχόμενες, περίπου ανάλογου μεγέθους σε αριθμό συμμετεχόντων με εκείνες για άλλα εμβόλια.

Μύθος 4: Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή και ανήθικα συστατικά

Ίσως οι πιο αβάσιμες και συνωμοσιολογικές ενστάσεις, οι οποίες αφορούν «τσιπάκια» μέσα στα εμβόλια, κύτταρα προερχόμενα από εκτρώσεις κ.ά. Στην πραγματικότητα κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις.

Κάποτε, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά από τότε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και προ πολλού δεν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια στα εμβόλια, πολύ περισσότερο της Covid-19. Kαι ασφαλώς ούτε λόγος για τσιπάκια (που δεν θα χωρούσαν καν να περάσουν από τη σύριγγα… ). Μερικά «τσιπάκια» μπορεί να χρησιμοποιούνται απλώς κατά τη μεταφορά των εμβολίων για να καταγράφουν τις δόσεις και να διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή δεν είναι πλαστά, όμως βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών ή των συρίγγων και βεβαίως δεν εισάγονται στο σώμα κανενός.

Μύθος 5: Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν τo DNA

Επίμονος αλλά ανυπόστατος ισχυρισμός από αρνητές των εμβολίων ότι τα νέου τύπου εμβόλια τεχνολογίας mRNA (όπως της Pfizer/BioNTech και της Moderna) τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Το Facebook έχει «κατεβάσει» πολλές τέτοιες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Αυτός ο μύθος αποτελεί λίγο-πολύ αντιγραφή παρόμοιων -εξίσου ψευδών- ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς το mRNA του εμβολίου, που εισάγεται στο σώμα εντός νανοσωματιδίου από λιπίδια, δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα (όπου βρίσκεται το DNA), συγκεκριμένα στα ριβοσώματα και από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε στη συνέχεια ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα. Συνεπώς, είναι λάθος ότι τα εμβόλια mRNA είναι ισοδύναμα της γονιδιακής θεραπείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστημονικοφανείς επικριτές των εμβολίων.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: κορονοιος εμβολιο
Previous Post

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Next Post

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ

Δήμος Βοΐου : Εξυπηρέτηση των κατοίκων της Γαλατινής κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις
  • Σοβαρό τροχαίο με μηχανή στα Κοίλα Κοζάνης
  • Εναρκτήρια Συνάντηση για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Άξονα Σιάτιστα-Άργος Ορεστικό-Νεστόριο–Καστοριά
  • Πολιτική Προστασία  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ετοιμότητα σύμφωνα με τον Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 
  • Δήμος Γρεβενών: Εργασίες διαγράμμισης επί της Οδού 13ης Οκτωβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr