Μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί επιδημιολογικά σε όλη τη χώρα θα έχουν σήμερα οι 32 επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Τo βράδυ της Τρίτης 6 Απριλίου, άλλωστε, συνεδρίασαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι της υποεπιτροπής που έχει δημιουργηθεί, ώστε να εξετάσουν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα.
Σήμερα η ολομέλεια της επιτροπής θα μελετήσει διεξοδικώς το τι συμβαίνει ανά περιοχή που είναι σε lockdown λόγω του κρουσμάτων κορονοϊού ώστε να μπορέσει να αποφανθεί σε λίγα 24ωρα τι θα πρέπει να γίνει με τα σχολεία.
Το άνοιγμα σχολείων
Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί έντονη ανησυχία στους κόλπους των ειδικών για το αν μετά το λιανεμπόριο, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και για το άνοιγμα σχολείων. Δεδομένης ωστόσο της πίεσης της κυβέρνησης που επιδιώκει να ανοίξουν τουλάχιστον τα Λύκεια, οι ειδικοί θα αποφανθούν πιθανότητα την Παρασκευή οριστικά για το τι θα πρέπει να γίνει.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr πολλοί ειδικοί είναι πλέον υπέρ του να επιστρέψουν μόνο τα παιδιά της Γ’ Λυκείου στα σχολεία λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Άγνωστο βέβαια εάν μία τέτοια απόφαση θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία μπορεί πάντα να αποφασίσει διαφορετικά.
Οι επιστήμονες της επιτροπής φοβούνται πως εάν τα μεγάλα παιδιά επιστρέψουν στα θρανία μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, η κινητικότητα θα είναι μεγάλη και πιθανώς λόγω της ηλικίας τους να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.
Οι «πληγωμένες» περιοχές
Πάντως και στην επιτροπή των ειδικών επικρατεί έντονη ανησυχία για τις τρεις περιοχές στις οποίες δεν άνοιξε το λιανεμπόριο. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Να υπενθυμιστεί ότι η Πάτρα είναι σε lockdown πολύ πριν την Αττική.
Ήδη οι επιδημιολόγοι που εξέτασαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν, λένε πηγές του ethnos.gr, ότι δεν έχει καμφθεί καθόλου η επιδημία στις περιοχές αυτές. Ευελπιστούν ωστόσο ότι τα επόμενα 24ωρα θα μειωθούν τόσο τα νέα κρούσματα όσο και τα ενεργά, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα της αγοράς και σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.
Σε ό,τι αφορά στην Αττική φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι κάπως καλύτερο καθώς παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr.
Πηγή: ethnos.gr