Το φτερούγισμα στην καρδιά μπορεί να προκληθεί από άγχος, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή ή (σπανίως) από κάποια άλλη ιατρική κατάσταση.
Αν και η ταχυπαλμία της καρδιάς μπορεί να είναι τρομακτικό, κατά κανόνα δεν είναι κάτι σοβαρό. Υπάρχουν, εντούτοις, περιπτώσεις που το “φτερούγισμα” στην καρδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής καρδιακής κατάστασης.
Το αίσθημα παλμών συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και δεν χρειάζεται να σας δει γιατρός. Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών παθήσεων και έχετε ταχυπαλμία, που εμφανίζονται συχνά ή επιδεινώνεται, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν αυτό το φτερούγισμα προκαλείται από ένα πιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.
- Δυσφορία ή πόνο στο στήθος
- Λιποθυμία
- Σοβαρή δύσπνοια
- Σοβαρή ζάλη
Φτερούγισμα στην καρδιά: Πού μπορεί να οφείλεται
Συχνά δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της ταχυπαλμίας. Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:
- Ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως άγχος, ή κρίσεις πανικού
- Κατάθλιψη
- Έντονη σωματική άσκηση
- Διεγερτικές ουσίες (όπως καφεΐνη, νικοτίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες και φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη)
- Πυρετός
- Ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόρροια, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
- Υπερβολικά πολύ ή λίγη ορμόνη του θυρεοειδούς
Περιστασιακά, η ταχυπαλμία μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, όπως υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμός), ή ανώμαλος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).
Οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) μπορεί να προκαλέσουν πολύ γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία), ασυνήθιστα αργό καρδιακό ρυθμό (βραδυκαρδία), φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό που ποικίλλει από τον συνηθισμένο καρδιακό ρυθμό ή συνδυασμό των τριών.
Φτερούγισμα στην καρδιά: Παράγοντες κινδύνου
Μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε αίσθημα παλμών εάν:
- Είστε πολύ στρεσαρισμένοι
- Έχετε μια διαταραχή άγχους ή έχετε τακτικές κρίσεις πανικού
- Είστε έγκυος
- Πάρετε φάρμακα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες
- Έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα (υπερθυρεοειδισμός)
- Έχετε άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμία, καρδιακό ελάττωμα, προηγούμενη καρδιακή προσβολή, ή προηγούμενη καρδιοχειρουργική επέμβαση
Ταχυπαλμία: Ποιες είναι οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές
Παρεκτός και αν κάποια καρδιακή πάθηση σας προκαλεί αίσθημα παλμών της καρδιάς, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μικρός. Εάν, ωστόσο, αυτό το φτερούγισμα στην καρδιά οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, τότε οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Λιποθυμία: Εάν η καρδιά σας χτυπά γρήγορα, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να μειωθεί, προκαλώντας λιποθυμία. Αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό εάν έχετε καρδιακό πρόβλημα, όπως συγγενή καρδιακή νόσο, ή ορισμένα προβλήματα βαλβίδας.
- Καρδιακό επεισόδιο: Σπάνια, η ταχυπαλμία μπορεί να προκληθεί από απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και μπορεί να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει να χτυπά αποτελεσματικά.
- Εγκεφαλικό επεισόδιο: Εάν το αίσθημα παλμών οφείλεται σε μια κατάσταση στην οποία οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς τρέμουν αντί να κτυπούν σωστά (κολπική μαρμαρυγή), το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί και να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων. Εάν ένας θρόμβος διαλυθεί, μπορεί να μπλοκάρει μια εγκεφαλική αρτηρία, προκαλώντας εγκεφαλικό.
- Καρδιακή συγκοπή: Αυτό μπορεί να προκύψει εάν η καρδιά σας αντλεί αναποτελεσματικά για παρατεταμένη περίοδο λόγω αρρυθμίας, όπως σε κολπική μαρμαρυγή.
Πηγή: iatropedia.gr