Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς σε αυτήν οι ειδικοί αναμένεται να καταλήξουν στα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το Πάσχα, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Όπως όλα δείχνουν, το σενάριο για Πάσχα στο χωριό θεωρείται σχεδόν αδύνατο. Αυτό μάλιστα επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.
Πάντως το αργότερο μέχρι την Πέμπτη (ίσως και σήμερα) θα γίνει γνωστό στους πολίτες το σχέδιο της κυβέρνησης για το Πάσχα και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Μάλιστα, εκτός από τις ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν τις ημέρες του Πάσχα, από την κυβέρνηση θα επαναλάβουν το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, καθώς θα συμβάλει στο άνοιγμα της οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ανακοινώσεις ίσως κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Για σχολεία και εστίαση
Το χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου, ενώ η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει την τελική εισήγηση. Το άνοιγμα δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση πριν από το Πάσχα, με τις ημερομηνίες που συζητούνται να αφορούν το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Μαΐου.
Με έως δύο οικογένειες το πασχαλινό τραπέζι
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, λοιπόν, θα κληθούμε να περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, με τη διαφορά βέβαια πως οι εκκλησίες φέτος θα είναι ανοιχτές για την Ανάσταση, που θα τελεστεί νωρίτερα, στις 21.00 του Μεγάλου Σαββάτου.
Παρότι αναγνωρίζεται από όλους η «εύλογη κόπωση των πολιτών», αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι «δεν αξίζει να θυσιάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι, για τέσσερις μέρες στο χωριό».
Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αναφέρεται πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως δύο οικογένειες.
Έτσι θα γίνουν Επιτάφιος και Ανάσταση
Την ίδια ώρα, σε συμφωνία κατέληξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με τις διαδικασίες και τα ωράρια για τις λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα, με τον μητροπολίτη Αθηναγόρα να περιγράφει πώς θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου. Οι ιεροί ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες με συγκεκριμένα μέτρα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου στον ΑΝΤ1, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον κάθε ναό, χωρίς να ακολουθούν πιστοί. Εξήγησε δε ότι στον προαύλιο χώρο θα υπάρχει επιτήρηση, καθώς θα πρέπει να υπάρχει ένας πιστός ανά δύο μέτρα. Τόνισε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται οι χώροι γύρω από την αυλή του κάθε ναού. Ο Επιτάφιος θα παραμείνει στον εξωτερικό χώρου του ναού, προκειμένου να προσκυνήσουν με ασφάλεια οι πιστοί, χωρίς να συνωστίζονται εντός του.
Για την Ανάσταση επανέλαβε ότι θα γίνει στις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, χωρίς να αναμένεται κάποιο πρόβλημα με το Άγιο Φως, το οποίο έρχεται στην Ελλάδα συνήθως στις 18:00 με 19:00. Όπως εξήγησε χθες στον ΑΝΤ1 ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 22:30.
Ο κ. Αθηναγόρας τόνισε οι πιστοί δεν χρειάζεται να έχουν κάνει self test αφού θα φορούν μάσκα. «Self test θα κάνουν οι ιερείς και ψάλτες καθώς δεν θα φορούν μάσκα και θα έρθουν σε επαφή με τόσο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη Θεία Κοινωνία είπε ότι δεν υπάρχει πιστός που να θέλει αλλαγή του τρόπου Θείας Μετάληψης λόγω κορωνοϊού, ενώ για την Εκκλησία της Κρήτης και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τόνισε ότι είναι μια ημιαυτόνομη εκκλησία που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει τις δικές της αποφάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr