Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης εντάσσεται στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO (UNESCO Global Geoparks) την άνοιξη του 2021, ύστερα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου του Δικτύου κατά τη διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2020.
Διεθνείς αξιολογητές από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, είχαν βρεθεί στην περιοχή της Κοζάνης, των Γρεβενών και του Βοΐου, το 2018 και επισκέφθηκαν γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, όπως εκείνη του όρους Μπούρινου όπου υπάρχουν ορατά ίχνη από τη σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, τη Δεσκάτη Γρεβενών και την περιοχή της Μηλιάς, όπου εντοπίστηκαν απολιθωμένα μαμούθ ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών, τις συλλογές του παλαιοντολογικού μουσείου της Σιάτιστας όπου φιλοξενούνται απολιθωμένα κοχύλια ηλικίας 30 εκατ. ετών, καθώς και περιοχές με πετρώματα που χρονολογούνται από την εποχή της Παγγαίας, 350 – 400 εκατ. ετών.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO μετά την τελευταία του αυτή διεύρυνση θα αριθμεί 169 Γεωπάρκα σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Κι έτσι το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης αυξάνει την οικογένεια των Ελληνικών μελών του Δικτύου σε έξι.
Τα υπόλοιπα πέντε είναι της Λέσβου, του Βίκου Αώου στην Ήπειρο, του Χελμού Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και τα Φυσικά Πάρκα Ψηλορείτη και Σητείας στην Κρήτη. Η ανακοίνωση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021,στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γης.
Από τις 3 μετά το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, οι πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο ΥouΤube.
Οκτώ νέα Γεωπάρκα από τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ινδονησία, την Ιταλία (2) και την Ελλάδα εντάσσονται στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO το 2021.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των 8 νέων Γεωπάρκων της UNESCO, οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες και οι Εθνικές επιτροπές των κρατών-μελών της UNESCO, οι εκπρόσωποι των 161 Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ένταξη του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ζητήθηκε από τη διοργανωτική επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου της UNESCO,η συμμετοχή παραδοσιακής τοπικής ορχήστρας, προβάλλοντας με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας.
Η παρουσίαση για την Ελλάδα θα γίνει από την Διδάκτορα Γεωλογίας Άννα Ράσιου,την ψυχή και οραματίστρια αυτής της σημαντικής εξέλιξης για τον τόπο μας, που μαζί με όλη την ομάδα ανέδειξε τα σπάνια φαινόμενα κατά μήκος του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης.