Μία από τις σημαντικότερες παραδόσεις του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη.
Κόκκινες βαφές, σχέδια, μοτίβα, αυτοκόλλητα κ.α. είναι τα πιο συνηθισμένα.
Στη συνέχεια, τσουγκρίζουμε τα πολύχρωμα αυτά αυγά μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.
Το συμβαίνει όμως με τα αυγά αυτά που έχουν βαφή; Πόσο καλά είναι και πρέπει να τα τρώμε τελικά ή όχι;
Το Πάσχα τυχαίνει να αφήνουμε τα βαμμένα αυγά εκτός ψυγείου για πολλές ώρες.
Αυτό συμβαίνει όταν τα βάφουμε και όταν στην συνέχεια τα διακοσμούμε και τα βάζουμε σε μεγάλες πιατέλες πάνω στο τραπέζι.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σύμφωνα με το U.S. Food & Drug Administration, τα φρέσκα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
«Πρέπει να πετάξεις τα βραστά αυγά που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες», αναφέρει η safety expert Darin Detwiler.
Μετά τη βαφή, καλό είναι να τα ξαναβάλεις στο ψυγείο. Τότε θα μπορείς να τα φας κανονικά αργότερα.
Ακόμη, τα κρύα πιάτα με αυγά πρέπει να διατηρούνται στον πάγο, αν είναι εκτός ψυγείου πάνω από δύο ώρες.
Όσον αφορά στην βαφή που ποτίζει το αυγό πολλές φορές, διαπερνώντας το τσόφλι, μπορείς να φας κανονικά το βαμμένο αυγό αν έχεις ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες.
«Αν έχεις χρησιμοποιήσεις ασφαλή βαφή, δεν υπάρχει πρόβλημα», αναφέρει η Julie Upton.
Αν δεν είσαι σίγουρη πόση ώρα τα αυγά σου είναι εκτός ψυγείου, προτίμησε να τα πετάξεις και να μην το ρισκάρεις.
Πηγή:bovary.gr