• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Ομιλία του  Στάθη Κωνσταντινίδη στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση: «Με την απλή αναλογική , Ο ΣΥΡΙΖΑ Κράτησε το «ΑΥΤΟ» και Κατήργησε τη «ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

2 Ιουνίου 2021
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

Η ΕΥΔΑΜ συνεχίζει τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με την τοπική κοινωνία – Επόμενος σταθμός η Καστοριά

14 Νοεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Ανακαινίζω-Νοικιάζω 2025: Χιλιάδες απόπειρες απάτης – Ακυρώθηκαν 3.700 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις

14 Νοεμβρίου 2025
εργατικο κεντρο

Τιμούμε την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του  Στάθη Κωνσταντινίδη στο ν/σ για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση: «Με την απλή αναλογική , Ο ΣΥΡΙΖΑ Κράτησε το «ΑΥΤΟ» και Κατήργησε τη «ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

sierafm by sierafm
2 Ιουνίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυβερνησιμότητα ήταν ο όρος που επικράτησε κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κι αυτό δεν προέκυψε μόνο ως δέσμευση, ως απόρροια μιας δέσμευσης της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και ως απαίτηση των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το χάσμα της ακυβερνησίας που τους κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, η οποία έφερε εκλογικά παράδοξα και αυτοδιοικητικά αδιέξοδα,

Μία κατάσταση που ανάγκασε την παρούσα Βουλή να νομοθετήσει κατ’ επανάληψη ρυθμίσεις που επέτρεψαν στις διοικήσεις των ΟΤΑ να λειτουργήσουν και να παράξουν έργο, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους. Γιατί, στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που κάνατε ήταν να στερήσετε από την αυτοδιοίκηση το ένα από τα δύο συνθετικά της. Κρατήσατε το «αυτό» και καταργήσατε τη «διοίκηση».

Έρχεται λοιπόν, το σημερινό νομοσχέδιο να επαναφέρει και εδώ την κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει ότι ένας δήμαρχος, ένας περιφερειάρχης και βεβαίως οι παρατάξεις τους, εκλέγονται για να υλοποιήσουν θέσεις και προγράμματα που παρουσίασαν προεκλογικά στους συμπολίτες τους κι όχι βέβαια για να είναι έρμαια συμπτωματικών πλειοψηφιών που συγκρούονται ή ανατρέπουν τον σχεδιασμό του κάθε δημάρχου ή του κάθε περιφερειάρχη. Εσείς βέβαια, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχετε ομολογήσει, έχετε πρόβλημα με την κανονικότητα. Δεν σας ευνοεί. Ευνοεί όμως τους πολίτες. Γι’ αυτό και εμείς δεσμευτήκαμε να την αποκαταστήσουμε και το κάνουμε πράξη.

Μα, πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συγκλίσεων και συναίνεσης, μας λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα! Η συναίνεση όμως δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό ενός εκλογικού νόμου.

Αλλά ποιος απαγορεύει τη συναίνεση; Ποιος εμποδίζει πολίτες, αυτοδιοικητικούς ή και συνδυασμούς ακόμα, να συνεργαστούν προεκλογικά, να συντάξουν ενιαία πρόταση, να συνθέσουν κοινό ψηφοδέλτιο και να το θέσουν στην κρίση των πολιτών; Να λάβουν τη νομιμοποίηση και να συνδιοικήσουν στο έδαφος προγραμματικών συγκλίσεων και όχι ως αποτέλεσμα αδιέξοδων ή παζαριών;

Από την άλλη, συναίνεση δεν είναι «για άλλα δεσμεύτηκα την πρώτη Κυριακή, με άλλους συνεννοήθηκα για να εκλεγώ τη δεύτερη, άλλοι διοικούν τον δήμο, άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και άλλοι έχουν την ευθύνη». Αυτό είναι μπάχαλο.

Και μάλιστα, αυτού του είδους η εξαναγκασμένη σύμπραξη κατά κανόνα βρίσκεται εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής, αφού ίσως και να μην ήταν γνωστή στους πολίτες όταν αυτοί ψήφιζαν.

Συνεπώς, με το ισχύον σύστημα η συναίνεση δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής αλλά ανάγκης αφού στο 1/3 των δήμων της χώρας, μετά τις τελευταίες εκλογές, ο δήμαρχος δεν είχε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Περιπτώσεις του εκλογικού τραγέλαφου, γνωστές: ο Δήμαρχος Καβάλας που εξελέγη με 63% τη δεύτερη Κυριακή. Η παράταξή του είχε μόλις 9 από τους 41 συμβούλους. Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που κέρδισε με 67%, επίσης τη δεύτερη Κυριακή, με μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους από τους 49. Εκεί μάλιστα κατέβηκαν 19 παρατάξεις και οι επικεφαλής των 16 εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε την πανσπερμία και τον κατακερματισμό. Το κορυφαίο παράδειγμα είναι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, ο οποίος ενώ εξελέγη με 50,26% από την πρώτη Κυριακή, έβγαλε μόλις 16 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι λένε όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι; Ευτυχώς που η σημερινή κυβέρνηση μετέφερε τις αρμοδιότητες στις επιτροπές, και κυρίως στην οικονομική, όπου διέθεταν πλειοψηφία και μπόρεσαν να διοικήσουν.

Όλα αυτά βεβαίως τα γνωρίζατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόθεσή σας όταν φέρατε την απλή αναλογική δεν ήταν άδολη. Γιατί δεν γίνεται  η συναίνεση να είναι καλή εκεί που σας συμφέρει, δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου ξέρατε ότι δεν διαθέτετε δυνάμεις και θέλατε να δώσετε ρυθμιστικό ρόλο στις μειοψηφίες, αλλά να την αγνοείτε προκλητικά εκεί που δεν σας συμφέρει, δηλαδή στην ψήφο των αποδήμων. Φαίνεται λοιπόν ότι η συναίνεση είναι μια παρεξηγημένη έννοια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό αποδείχθηκε και στην τελευταία συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή, όπου εκεί ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Κυβέρνησης, διότι -λέει-, με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, παραβίασε το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης, στη διαδικασία επιλογής μελών του ΑΣΕΠ. Του θύμισε, βεβαίως, ο Υπουργός κ. Βορίδης, ότι η σύνθεση του ΑΣΕΠ δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης, αλλά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που επιλέγει με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5). Κυρίως όμως, ότι ακόμα και αυτή η αυξημένη πλειοψηφία δεν προϋποθέτει υποχρεωτικά τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την ιδιοκτησιακή ή α λα καρτ αντίληψη για τη συναίνεση.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σωστή η ενισχυμένη αναλογική, σωστό το όριο του σαράντα τρία συν ένα (43%+1), που θα δίνει αυτοδύναμες διοικήσεις από τον πρώτο γύρο, για να μην εκλέγουν δήμαρχο η συναλλαγή και η αποχή στον δεύτερο, σωστό το κατώφλι του 3%, σωστή και η πενταετία, που δίνει ευρύτερο ορίζοντα για καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Άφησα τελευταίο το θέμα των δημοτικών κοινοτήτων, όπως θα ονομάζονται πλέον, για να τονίσω τη σημασία τους. Όσοι έχουμε καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους τους, ξέρουμε το τεράστιο έργο που επιτελούν και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό. Συζήτησα αναλυτικά με αιρετούς κοινοτήτων της περιοχής μου τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Μάλιστα, αρκετές από τις θέσεις τους ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο.

Είμαι βέβαιος ότι η ενιαία κάλπη δεν θα εμποδίσει καταξιωμένους, αλλά και νέους ανθρώπους, από το να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους. Είμαι επίσης σίγουρος ότι οι επικεφαλής των συνδυασμών θα προσπαθήσουν να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους καλύτερους υποψηφίους προέδρους και συμβούλους, αφού η δημοφιλία τους θα επιδρά και στο συνολικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν αυτών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άλλη μία σημαντική δέσμευση της Κυβέρνησης γίνεται πράξη, μια πράξη με ισχυρό και θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα κληθεί να επιτελέσει σημαίνοντα ρόλο στην ερχόμενη αναπτυξιακή για τη χώρα περίοδο. Και γι’ αυτό πρέπει να την εξοπλίσουμε με όλα τα αναγκαία εργαλεία, με πρώτο την αποτελεσματική διοίκηση. Αυτό δηλαδή, που κάνουμε με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Θανατηφόρο δυστύχημα με τρακτέρ κοντά στο Βελβεντό

Next Post

Ομιλία Π. Βρυζίδου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Ολομέλεια της Βουλής

Next Post
Παρασκευή Βρυζίδου

Ομιλία Π. Βρυζίδου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην Ολομέλεια της Βουλής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”
  • Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025
  • 18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr