Το Euro 2020 έχει περάσει πια το πρώτο μισό και βαδίζει προς το τέλος του με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται, αλλά για κάθε φάση μέσα στους αγωνιστικούς χώρους υπάρχει και μία είδηση έξω από αυτούς, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως η πιο παράξενη, μη-αθλητική είδηση που αφορά τη διοργάνωση ήταν το μοντέλο προβλέψεων που αφορούσε την κατάκτηση του τροπαίου.
Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων (Αντρέας Γκρολ, Λαρς Μάγκνους Χβάτουμ, Κριστόφ Λέι, Φρανσίσκα Ποπ, Γκίντερ Σαουμπέργκερ, Χανς Φαν Ετβέλντε και Αχίμ Ζεϊλέις) δημιούργησε ένα δίκτυο υπολογιστών που, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, έκανε τα προγνωστικά του για την πορεία της διοργάνωσης. Αυτό που φαίνεται σαν αστείο για το ποδόσφαιρο, δηλαδή η πρόγνωση μίας μηχανής για τον νικητή ενός γεγονότος πριν καν αυτό διεξαχθεί, είναι στην πραγματικότητα ένα βήμα μπροστά για το ίδιο το άθλημα.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πια κάτι νέο για την ανθρωπότητα, ούτε κάποιο αστείο γενικότερα. Έχει ήδη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μας: από τον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκουν και δημιουργούν νέα φάρμακα έως τις συναλλαγές στο διαδίκτυο με εταιρείες όπως τα online καζίνο που καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο όγκο αιτημάτων από τους πελάτες τους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει μπει στη ζωή μας απλώς για να υπάρχει, αλλά φαίνεται ότι θέλει να αλλάξει και να εξελίξει το ίδιο το ποδόσφαιρο!
Ανεξάρτητα από το αν τα προγνωστικά του υβριδικού μοντέλου βγουν αληθινά , είναι σίγουρο ότι οι υπολογιστές θα παίξουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον του ποδοσφαίρου. Σχεδόν για δύο δεκαετίες, τα υπολογιστικά μοντέλα βρίσκουν τρόπους να μελετούν τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και των ομάδων στο σύνολό τους, αλλά πλέον ο πήχης ανεβαίνει. Στην περίπτωση του γκρουπ των επιστημόνων και του Euro 2020, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα δεν ήταν αυτά που θα περίμενε ένας φίλαθλος: αποδόσεις από 19 διαφορετικές εταιρείες στοιχημάτων, επιδόσεις των ποδοσφαιριστών στις φετινές ομάδες τους και στις εθνικές τους, οικονομικοί και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες της κάθε χώρας (πληθυσμός, ΑΕΠ κλπ.), ιστορικά αποτελέσματα, αξία ποδοσφαιριστών στην αγορά κ.α.!
Το αποτέλεσμα της μελέτης θα κριθεί σε λίγες ημέρες και θα περάσει στην ιστορία, καθώς θα μάθουμε αν τα προγνωστικά έπεσαν μέσα και σε ποιον βαθμό. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου κάποιοι σύλλογοι θεωρούν ήδη την Τεχνητή Νοημοσύνη ως έναν πολύτιμο σύμμαχο για την εξέλιξή τους. Η Μπέρνλι είναι μία από αυτές, αφού η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα τη χρησιμοποιήσει για να βρει νέα ταλέντα!
Η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ συνεργάζεται με την πλατφόρμα AiSCOUT προκειμένου να ανακαλύψει νέα αστέρια του ποδοσφαίρου και πριν λίγες εβδομάδες λάνσαρε την καμπάνια «Παγκόσμια Αναζήτηση Ταλέντων», μέσω της οποίας αναζητά παίκτες έως 14 ετών για την ακαδημία της. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία δωρεάν εφαρμογή για κινητά, με την οποία ανεβάζουν βίντεο που επιδεικνύουν τις ικανότητές τους με σωματικές ασκήσεις και ασκήσεις τεχνικής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη του AiSCOUT αναλαμβάνει στη συνέχεια δράση, καθώς βαθμολογεί τις ικανότητες των παικτών και δημιουργεί μία λίστα με τα καλύτερα ταλέντα που μπορεί να εντοπίσει.
Η πληροφορία μεταφέρεται στη συνέχεια στους σκάουτερ της ομάδας, που κρίνουν αν ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι αρκετά ικανός για να αποκτηθεί από τη Μπέρνλι. Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι τα καλύτερα ταλέντα που θα εντοπίσει, θα κληθούν στο τέλος του καλοκαιριού στις ακαδημίες της ομάδας, με την ελπίδα να κερδίσουν ένα συμβόλαιο.
Αν κανείς αναρωτιέται πώς κατέληξε η Μπέρνλι στη χρήση του AiSCOUT, αρκεί να αναφέρουμε ότι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της ομάδας, ALK Capital, είναι εκείνη που επένδυσε στην αγορά και εξέλιξη του λογισμικού. Ο πρόεδρος Άλαν Πέις εξήγησε την ιδέα πίσω από το πλάνο: «Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογίες δεδομένων και να τις εφαρμόσουμε στο ποδόσφαιρο, με στόχο να αναδείξουμε την Μπέρνλι στον κόσμο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Θέλουμε να προσθέσουμε μοναδικά ταλέντα στις τάξεις της ομάδας μας και να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μέσα στο 2022. Μετά την αδράνεια ενός ολόκληρου χρόνου, πολλά νέα παιδιά από το Λάνκασιρ και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν να αρπάξουν μία ευκαιρία. Εμείς είμαστε εκεί, τους δίνουμε την ευκαιρία μέσα από δοκιμές να δείξουν την αξία τους και ίσως καταλήξουν να γίνουν μέλη μίας ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ».