Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: ««Ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος από την παράνομη κατάτμηση έργων Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία»
Στην ερώτηση αναδεικνύεται, αρχικά, το πρόβλημα που υφίσταται στην Δυτική Μακεδονία με την άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε., εξαιτίας της έλλειψης ειδικού χωροταξικού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθώς ναρκοθετείται η πρωτογενής παραγωγή, το οικοσύστημα και η γεωμορφολογία, ο πολιτισμός και το σύνολο των ανθρωπογενών και φυσικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, όπως τονίζεται, το φαινόμενο της νομιμοφανούς κατάτμησης των αιτήσεων Α.Π.Ε. σε έργα χαμηλότερης ισχύος -για την αποφυγή των αυξημένων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και την επίσπευση της εξέτασης- δημιουργεί προβληματισμούς, τόσο για την αρτιότητα και την ασφάλεια των έργων, όσο και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι με αυτή την παράκαμψη, προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός με τους επενδυτές που τηρούν τις κείμενες διατάξεις ενώ επιτείνεται το καθεστώς αμφιθυμίας στους πολίτες της περιοχής για μια αναγκαία και θεμιτή εξέλιξη, όπως είναι η ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε..
Τέλος, γίνεται μνεία στην άρση της αδειοδότησης τεσσάρων σταθμών αιολικής ενέργειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (ίδιος δικαιούχος, χρονική σύμπτωση στην έκδοση των πράξεων, χρονική σύμπτωση στην εκπόνηση και την υποβολή των μελετών), υπήρξε παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Τίθενται τα ερωτήματα:
1. Πως θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα παράτυπης κατάτμησης ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία; Προτίθεται να προχωρήσει στην άρση της αδειοδότησης «ομοειδών» φακέλων, δίνοντας οδηγίες προς τις αρμόδιες αρχές, όπως συνέβη στην Θεσσαλία;
2. Θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί η παράτυπη κατάτμηση των υποβαλλόμενων φακέλων ιδιαίτερα κατά το στάδιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων; Πώς σκοπεύει επίσης να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κατάτμηση σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας;