• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος

COVID-19 : Η προετοιμασία της Ελλάδας για το 2ο κύμα

2 Ιουνίου 2020
Γρεβενά: Εορταστικό Πρόγραμμα Εμπορικών Καταστημάτων Πάσχα 2025

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Χειμερινό Ωράριο Καταστημάτων 2025-2026

31 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

53χρονος άρπαξε 2.500 ευρώ από 66χρονο για δήθεν εξαγορά της στρατιωτικής θητείας του γιου του

31 Οκτωβρίου 2025
πισινα

Πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

31 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα εορτασμού Επετείου 4ης Νοεμβρίου 1912 

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα εορτασμού Επετείου 4ης Νοεμβρίου 1912 

31 Οκτωβρίου 2025
Οι Περιπέτειες της Πέππα – θεατρική παράσταση 2 Νοεμβρίου 2025 στην Πτολεμαΐδα

Οι Περιπέτειες της Πέππα – θεατρική παράσταση 2 Νοεμβρίου 2025 στην Πτολεμαΐδα

31 Οκτωβρίου 2025
ΕΛΤΑ

Ποια ΕΛΤΑ κλείνουν στη Δυτική Μακεδονία – Όλη η λίστα

31 Οκτωβρίου 2025
γιατρος

Μίνι οδηγός για τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού – Πώς λειτουργεί

31 Οκτωβρίου 2025
ΕΛΤΑ

Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΤΑ: Για άλλη μια φορά δοκιμάζεται η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της Πολιτείας

31 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση με θέμα «Μνήμες Απελευθέρωσης» στη Νεάπολη 

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση με θέμα «Μνήμες Απελευθέρωσης» στη Νεάπολη 

31 Οκτωβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου στις 4 Νοεμβρίου

31 Οκτωβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: Να αποτραπεί το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ στο νομό μας

31 Οκτωβρίου 2025
Αιτήσεις για παιδικούς και ΚΔΑΠ

Αιτήσεις για παιδικούς και ΚΔΑΠ

30 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

COVID-19 : Η προετοιμασία της Ελλάδας για το 2ο κύμα

sierafm by sierafm
2 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος
9
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ενόψει ενός δεύτερου κύματος του COVID-19, ανέδειξε ο Καθηγητής Σ. Τσιόδρας. Το 0,2% των υγειονομικών προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, ενώ το lockdown φαίνεται πως περιόρισε τη διασπορά της νόσου κατά 80%!

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι ο COVID-19 θα επιστρέψει, υπενθύμισε ο Σ. Τσιόδρας.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην έλευση 2ου κύματος της νόσου διεθνώς.

«Οι κορονοϊοί είναι περίεργοι τύποι ιών. Στο παρελθόν έχουν δείξει σταθεροποίηση της κυκλοφορίας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας πως έχει παρατηρηθεί ότι έχουν τη δυνατότητα «να προκαλούν τακτικές εποχικές εξάρσεις του κοινού κρυολογήματος».

«Ελπίζουμε ότι έτσι θα εξελιχθεί και αυτός και με την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορέσουμε να τον καταστείλουμε.

Η καραντίνα που επιβλήθηκε στη χώρα αποδείχθηκε 80% αποτελεσματική στον περιορισμό της διασποράς της νόσου, σύμφωνα με μελέτη της ομάδας της Καθηγήτριας Β. Σύψα, που εξέτασε τις επαφές κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του lockdown.

Προετοιμασία για το 2ο κύμα

Στο επίκεντρο της προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα η προσοχή στρέφεται  στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και στην ασφάλεια των ασθενών.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ένα πλήρες και λειτουργικό ιατρικό μητρώο ασθενών COVID-19», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας.

Ακόμη, χρειάζεται βελτίωση νοσοκομειακών δεικτών που αφορούν σε άλλα θέματα ασφαλείας των ασθενών, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθετιοκούς μικροοργανισμούς, που είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα ελληνικά νοσοκομεία, η αναλογία νοσηλευτή-τριας ανά ασθενείς, ο έλεγχος της ποιότητας και της ασφαλείας κλπ.

Σημαντικό πεδίο είναι και η ενίσχυση της ΠΦΥ για τις μακρινές μία αστικές περιοχές.

«Εν μέσω της πανδημίας ορίστηκαν κάποια κέντρα υγείας COVID-19, σε αστικές περιοχές  για να υποστηρίξουν και να αποσυμπιέζουν τα δημόσια νοσοκομεία», ανέφερε ο κ.Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε, όμως, πως χρειάζονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη τη χώρα, «που δεν θα φοβούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Υπήρξε μεγάλη στήριξη από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά χρειάζεται περισσότερη».

Υγειονομικοί και COVID-19

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, το 0,2% των υγειονομικών προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, που σε αναλογία με το σύνολο των θετικών κρουσμάτων της χώρας, αποτελούν το 10%.

Είναι σημαντική η παραμονή στο σύστημα υγείας όσοι εντάχθηκαν εν μέσω της πανδημίας, εκτίμησε ο κ. Τσιόρας, σχολιάζοντας τις κινήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της απουσίας επαρκούς εκπαιδευμένου προσωπικού.  Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσελήφθησαν 4.150 άτομα, όπως γιατροί και νοσηλευτές καθώς και λοιπό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και ο κ. Τσιόρας, πρόκειτο για 495 γιατρούς, 2085 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 1570 άτομα διαφόρων άλλων ειδικοτήτων.

ΜΕΘ

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19 που θα χρειάζονταν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημιουργήθηκε ένα «διπλό σύστημα», όπως εξήγησε ο κ Τσιόρας.

Συστήθηκαν λοιπόν κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που αυξήθηκαν σε αριθμό, μετατρέποντας κρεβάτια από άλλες κλινικές, όπως καρδιολογικές ή άλλων τομέων των νοσοκομείων, σε κλίνες COVID-19.  Άλλου είδους κλίνες (όπως ΜΑΦ ή ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα) χρησιμοποιήθηκαν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας.

Έτσι από 5.5 κλίνες ανά 100.000 άτομα πληθυσμού στα τέλη Απριλίου φθάσαμε στις 9.4 κλίνες ανά 100.000 άτομα.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού (lockdown) οδήγησε στην αξιοποίηση τελικά μόνο 2,6 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα πληθυσμού.

Στόχος όμως είναι ο αριθμός των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ να αυξηθεί περισσότερο έως το τέλος του έτους φθάνοντας τις 11,1 ανά 100.000 άτομα, κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πηγή:news4health.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Διακίνηση μη εγκεκριμένου σκευάσματος (ENVOKE 75WG) αγνώστου σύστασης

Next Post

Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις παραλίες -Τι ισχύει για αποστάσεις, ροφήματα, μουσική και φαγητό, όλα τα πρόστιμα

Next Post
κορονοιος

Κορωνοϊός: Νέα ΚΥΑ για τις παραλίες -Τι ισχύει για αποστάσεις, ροφήματα, μουσική και φαγητό, όλα τα πρόστιμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Χειμερινό Ωράριο Καταστημάτων 2025-2026
  • 53χρονος άρπαξε 2.500 ευρώ από 66χρονο για δήθεν εξαγορά της στρατιωτικής θητείας του γιου του
  • Πέθανε το 3χρονο κοριτσάκι που είχε ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα εορτασμού Επετείου 4ης Νοεμβρίου 1912 
  • Οι Περιπέτειες της Πέππα – θεατρική παράσταση 2 Νοεμβρίου 2025 στην Πτολεμαΐδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr