«Καμπανάκι» χτυπά ο e-ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του, αφήνοντας ανεξόφλητα τα χρέη τους: Αν έως το τέλος του ερχόμενου μήνα δεν αποπληρώσουν τις οφειλές τους, τότε τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, που τους παρέχει. Με άλλα λόγια θα πάψει να τους καλύπτει τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων, όπως και για νοσηλεία, κάτι που αφορά και τα έμμεσα μέλη.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα χάσουν το δικαίωμα για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, με ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την ασφάλισή τους
Έτσι, χιλιάδες μη μισθωτοί θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα.
Εάν έχουν οφειλές, μη ρυθμισμένες, τότε αυτοί αλλά και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης.
Ήδη στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων έχουν οφειλές, ώστε να ενημερωθούν και να σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις, βάσει της πάγιας ρύθμισης που ισχύει, τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ.
Έχει γίνει ξεκάθαρο άλλωστε σε κάθε τόνο πως από την τρέχουσα χρονιά, την ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να την έχουν μόνο οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν χρέη προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.
Μάλιστα, το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυσε η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής ικανότητας, μόνο με την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο σκέλος της υγείας. Πλέον, οι μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, από την 1η Μαρτίου, θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.
Υπολογίζεται πως πέρυσι, και με την ευνοϊκή διάταξη να ισχύει από την 1η Ιουνίου έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έμειναν τελικά εκτός, περίπου 400.000 μη μισθωτοί, που είχαν και έχουν δικαίωμα για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, με ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
Πώς θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα
Την περασμένη χρονιά, οι μη μισθωτοί, προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα έπρεπε να καταβάλουν έστω το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχουν επιλέξει οι ίδιοι για το 2022.
Στην πράξη, και για τουλάχιστον το 90% των μη μισθωτών που επιλέγουν την 1η χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί, εάν επέλεγαν την καταβολή μόνο των εισφορών υγείας, ήταν 723,6 ευρώ, για ολόκληρο τον χρόνο.
Από φέτος όμως, πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά.
Έτσι, θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας μόνο στην περίπτωση που έχει καταβληθεί ή καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ), για το 2023.
Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Πηγή: enikos.gr