• Latest

EastMed: Πέφτουν οι υπογραφές στο Ζάππειο – Η σημασία του αγωγού για Ελλάδα

2 Ιανουαρίου 2020
Ημερίδα:  Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη  «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

11 Μαΐου 2025
Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

11 Μαΐου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

11 Μαΐου 2025
καιρός

Καιρός: Από τα κοντομάνικα στα μπουφάν – Μπόρες και ψύχρα τις επόμενες ημέρες

11 Μαΐου 2025
Αλτσχάιμερ ανοια

Αλτσχάιμερ: Νέο, καινοτόμο εμβόλιο κατά της νόσου αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού

11 Μαΐου 2025
Έρευνα λέει ότι τα κατοικίδια βελτιώνουν τη ζωή μας όσο και ένας σύντροφος – Κυριολεκτικά

Σύστημα Al υπόσχεται να μεταφράσει στην ανθρωπινή γλώσσα τι σκέφτεται ο σκύλος σας

11 Μαΐου 2025
Φιλόζωη φαγώθηκε από τα σκυλιά της

Φιλόζωη φαγώθηκε από τα σκυλιά της

11 Μαΐου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

11 Μαΐου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αλβανός μαχαίρωσε αστυνομικό κάτω από το σπίτι του – «Είχε ξαναστήσει καρτέρι»

11 Μαΐου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσωπικός Αριθμός: Τα βήματα για την έκδοση

11 Μαΐου 2025
Ηλικιωμένη

Το Ανθρωποκτονιών ανέλαβε την υπόθεση με τους τρεις θανάτους στην ίδια οικογένεια στο Ελληνικό μέσα διάστημα 13 ημερών

11 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

EastMed: Πέφτουν οι υπογραφές στο Ζάππειο – Η σημασία του αγωγού για Ελλάδα

sierafm by sierafm
2 Ιανουαρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπογράφουν Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος – Στην Αθήνα ο Νετανιάχου – Η επίσπευση της υπογραφής, σαφής απάντηση στις κινήσεις Ερντογάν – Τα επόμενα «βήματα» στη διπλωματική σκακιέρα

Αν και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι χαμηλές, ο Ιανουάριος αναμένεται ιδιαίτερα “θερμός” στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα είναι μήνας διπλωματικής αντεπίθεσης, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed. Πριν καλά-καλά καταλαγιάσουν οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους, μπαίνουν οι υπογραφές της συμφωνίας για τον αγωγό και μάλιστα στην Αθήνα.

Από σήμερα πρωί έως τις 4 Ιανουαρίου στην Ελλάδα θα βρίσκεται γι’ αυτόν τον σκοπό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο αγωγός, προϋπολογισμού περίπου 6 δισ ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά θα συμβάλλει και στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εξάλλου, η παρουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποτελεί μία αφορμή, ώστε Ελλάδα και Ισραήλ να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη στενές σχέσεις τους. Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για κλασική συμμαχία, είναι ξεκάθαρο πως η επιθετικότητα και ο επεκτατισμός της Τουρκίας έχει ωθήσει τις δύο χώρες όχι μόνο να έλθουν κοντά, αλλά και να ενισχύουν και να διευρύνουν συνεχώς τις σχέσεις τους.

Το πρόγραμμα των υπογραφών

Η εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι εκ των πραγμάτων ένα πολιτικό-διπλωματικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα εργαλείο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει μέσα στον Γενάρη με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν, σε Ουάσιγκτον και Παρίσι αντίστοιχα. Όσο και αν για προφανείς λόγους στην επίσημη ρητορική η συμφωνία για τον EastMed αποσυνδέεται από τις κινήσεις της Τουρκίας, είναι ξεκάθαρο πως η επίσπευση της υπογραφής μία έμμεση πλην σαφή απάντηση στην κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να οριοθετήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης θαλάσσιες ζώνες, παρακάμπτοντας την Κρήτη.

Στο διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία είναι απομονωμένη, με την έννοια ότι και οι χώρες της περιοχής και η ΕΕ, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν είναι –τουλάχιστον προς το παρόν– να τα βάλει ανοικτά μαζί της. Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρωτοβουλία της Γερμανίας να μεσολαβήσει, αγνοώντας, μάλιστα, την Ελλάδα. Έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Γαλλία, από τη στάση της οποίας θα επηρεαστεί και η στάση της Ιταλίας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ παραμένουν μακριά, περιοριζόμενες σε ανούσιες ανακοινώσεις, ενώ η Ρωσία έχει αναλάβει διπλωματική δράση, παράλληλα με την έμμεση πλην σαφή στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ. Κρίσιμο ρόλο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα παίξει το εάν οι Βαλντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν καταφέρουν να συμβιβάσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στο μέτωπο της Λιβύης.

Η πολιτική του Τούρκου προέδρου, πάντως, έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον και προκαλεί σχόλια. Η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα Politico έχει δημοσίευμα με τίτλο: «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες». Αντίστοιχα ερωτήματα είχε θέσει προ ημερών το γνωστό think tank Stratfor, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να εναντιωθούν στην Τουρκία.

Η διπλωματική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο περιλαμβάνει εκτός από τις προαναφερθείσες συναντήσεις με τους προέδρους Τραμπ και Μακρόν και διεθνείς επαφές στο φόρουμ του Νταβός. Μετά τον Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται στη συνάντηση κορυφής να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κεντρικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποσπάσει ξεκάθαρη αμερικανική στήριξη. Στην προσπάθειά του αυτή έχει να επικαλεστεί την πρόσφατη διμερή αμυντική συμφωνία, με την οποία οι Αμερικανοί ουσιαστικά πήραν ό,τι ζητούσαν. Επίσης, θα έχει την έμμεση πλην σαφή υποστήριξη του εβραϊκού λόμπι.

Προφανώς στο τραπέζι θα τεθεί και η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και ο αγωγός EastMed, για τον οποίον η Ουάσιγκτον δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ακολουθήσει δείπνο που θα παραθέσουν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Την ίδια ημέρα θα γίνει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι το Ταμείο να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το φόρουμ στο Νταβός θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου. Εκεί έχουν προγραμματιστεί επαφές με επενδυτές και επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Μετά θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, δεύτερη μέσα σε έξι μήνες. Και εκεί το κύριο μενού θα είναι η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται για έναν διπλωματικά γεμάτο Ιανουάριο. Στις 4 ή 5 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η τριμερής Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (3+1), με θέματα στην ατζέντα την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επίσης, στα μέσα Ιανουαρίου, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο. Είναι σαφές πως με τον τρόπο που κινήθηκε ο Ερντογάν δημιούργησε μία σαφή τάση διπλωματικής αντισυσπείρωσης.

Previous Post

Κοπή Βασιλόπιτας και ευχές για τη νέα χρονιά στο Δήμο Κοζάνης. Βίντεο

Next Post

Καιρός: Νέο ψυχρό μέτωπο από την Κυριακή – Πού θα χιονίσει

Next Post
ΧΙΟΝΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Καιρός: Νέο ψυχρό μέτωπο από την Κυριακή - Πού θα χιονίσει

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»
  • Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου
  • Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία
  • Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες
  • Καιρός: Από τα κοντομάνικα στα μπουφάν – Μπόρες και ψύχρα τις επόμενες ημέρες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr