• Latest
ΤΣΙΠΡΑΣ

Economist: O Τσίπρας ετοιμάζεται να πιει το κώνειο στις εκλογές

22 Μαρτίου 2019
Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025

Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025

10 Ιουνίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα

10 Ιουνίου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

10 Ιουνίου 2026
Οι μάστορες της Γαλατινής.  Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

10 Ιουνίου 2026
Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

10 Ιουνίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Να προτεραιοποιηθεί η Δυτική Μακεδονία, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, στην κατανομή των 5.467 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

10 Ιουνίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

10 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων ετών 2024 – 2025

10 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Ε65: Η μεγάλη ώρα φθάνει!

10 Ιουνίου 2026
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

10 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Economist: O Τσίπρας ετοιμάζεται να πιει το κώνειο στις εκλογές

sierafm by sierafm
22 Μαρτίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΤΣΙΠΡΑΣ
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την πτώση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του «Twilight of Tsipras» προδικάζει το περιοδικό Economist σε άρθρο του που κυκλοφορεί σήμερα.

Το άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από τις πρώτες κιόλας γραμμές το άρθρο του Economist σημειώνει ότι «για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».
Ο Economist υπογραμμίζει ότι και οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι 9 από τις 12 εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον της χώρας.

Πέρα από την περιγραφή της «εντυπωσιακής μεταστροφής του· κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, που ως γνωστόν έχει διεθνώς καθιερωθεί ως kolotumba, ο Economist σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων». Το περιοδικό τονίζει επίσης ότι παρά τη βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, «ελάχιστα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της παραγωγικότητας».

«Παράλυση» στο Ελληνικό, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη 

Ο Economist διαπιστώνει ακόμη ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία και τις τράπεζες αλλά τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά: «Ένα μέρος της μεγάλης κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία. Το γεγονός ότι η επένδυση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας μοιάζει να έχει παραλύσει, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη» προς τη χώρα.
Απαξιωτική είναι η αναφορά στην κυβέρνηση και για τις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη, καθώς ο Economist μεταφέρει την αγωνία του νομικού κόσμου για τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια. «Οι δικηγόροι ασκούν κριτική για την πρόσφατη πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οπισθοχώρηση και στην Παιδεία

Η κριτική προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης επεκτείνεται και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Ανάμεσα στις χειρότερες επιλογές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η δια νόμου αναβίωση της εμπλοκής των πολιτικών παρατάξεων στη διοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ αναφορά γίνεται μέχρι και στην κατάργηση της αξιοκρατικής επιλογής του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις. Το γεγονός αυτό μάλιστα αναδεικνύεται ως ακόμα μία απόδειξη της εναντίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοκρατία.
Κόλαφο όμως για την κυβέρνηση αποτελεί η επισήμανση στο άρθρο του Economist ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μαζί με την Κούβα, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων». «Εξαιτίας των νέων γραφειοκρατικών παρεμβάσεων, είναι πρακτικά αδύνατο για ξένα πανεπιστήμια να προσφέρουν μαθήματα στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Οι προκλήσεις μετά τη νίκη Μητσοτάκη

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι ο αρθρογράφος αντιπαραβάλλει με καυστική διάθεση τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά των δύο πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συνομίλησε. Περιγράφοντας τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνει ότι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που «είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πράος και υπερβολικά σχολαστικός», και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να «περάσει» στους απλούς πολίτες, αναφέροντας μάλιστα ότι «ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ».  Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο  Economist, «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά».

Το περιοδικό εκτιμά επίσης ότι «οι πραγματικές προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να προκύψουν μετά την νίκη του, από το κόμμα του, που, «όπως ακριβώς έκανε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να το αλλάξει». Και αυτό διότι, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες κατηγορούν τη ΝΔ για παρεοκρατικό καπιταλισμό και απροθυμία να κάνει την αυτοκριτική της για την οικονομική κρίση. Αναδεικνύει επίσης και τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι «ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του», καθώς και ότι «προσπάθησε αλλά απέτυχε να σταματήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας με το συμβιβαστικό όνομα Βόρεια Μακεδονία».

Το άρθρο κλείνει με θετικά σχόλια για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη αφ’ ότου ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ. «Έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της ΝΔ μεταφέροντας την έδρα των κεντρικών γραφείων της και μειώνοντας έτσι το ενοίκιο κατά 90%» γράφει, ενώ εκθειάζει και την θητεία του ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συμπληρώνει, τέλος, ότι η πρώτη προτεραιότητά του Προέδρου της ΝΔ θα είναι μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις, καθώς και ότι θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιδιώξει μια λιγότερο αυστηρή συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας.

«Κληρονόμησα ένα πολιτικό κόμμα σε βαθιά κρίση και ανέστρεψα αυτήν την πορεία», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον Economist και επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα.

Το άρθρο του Economist

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΤΣΙΠΡΑΣ
Previous Post

Η Μυρσίνη Λοΐζου εισέπραττε επί 5,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της

Next Post

Απόπειρα εξαπάτησης καταγγέλλει η Cosmote -Τι να προσέχουν οι συνδρομητές

Next Post
κινητο τηλεφωνο

Απόπειρα εξαπάτησης καταγγέλλει η Cosmote -Τι να προσέχουν οι συνδρομητές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Γρεβενών: Εορταστική Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Ιουνίου 2025
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Διερεύνησης Φαινομένων Αστάθειας στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Άνω Κώμης και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανατολής
  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα
  • Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr