Τον Φεβρουάριο του 2020 θα ανέβει στον «αέρα» του Διαδικτύου μία νέα ψηφιακή πύλη gov.gr, μέσα στην οποία ο πολίτης θα μπορεί σταδιακά να πραγματοποιεί απομακρυσμένα από το τάμπλετ, το κινητό, το λάπτοπ ή το pc του όλες τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι ο στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ένα από τα πρώτα υπουργεία που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός (τοπ δεύτερο μετά το Παιδείας), δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πρόκειται για το μοναδικό υπουργείο στο οποίο συμμετέχουν δύο τεχνοκράτες (ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, πρώην Διευθυντής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών «διαΝΕΟσις» και ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google) και ένας πολιτικός: Ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών, βουλευτής Κιλκίς και πρώην Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, του οποίου ο ρόλος θα είναι κομβικός σε σχέση με την μείωση του αριθμού των εγγράφων και των διαδικασιών που απαιτούνται στο Δημόσιο.
Οι υπηρεσίες
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνουν λόγο για «μια νέα αρχή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», καθώς η νέα ψηφιακή πύλη gov.gr (σχετικό άρθρο περιλαμβάνεται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο*) σχεδιάζεται να είναι εύκολη και απλή στη χρήση της από κάθε πολίτη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 62 οικογένειες υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται αυτή τη στιγμή από διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου. Στόχος είναι να τακτοποιηθούν και να μειωθούν, ώστε όταν ενταχθούν στο gov.gr να μπορούν να είναι εύχρηστες. Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς του Δημοσίου όπως η ΑΑΔΕ (aade.gov.gr), ΕΟΠΥΥ (eopyy.gov.gr), ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) HΔΙΚΑ (idika.gr), Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr), το Κτηματολόγιο (ktimatologio.gr), Στρατολογία (stratologia.gr) και αφορούν μεταξύ άλλων:
-Ιατρικό φάκελο πολίτη (ΕΟΠΥΥ)
-Ένσημα (ΕΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ)
-Παράβολα (Gsis, ΑΑΔΕ)
-Υποβολή δηλώσεων Κτηματολογίου (Κτηματολόγιο)
– Αίτηση Έκδοσης Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης (Στρατολογία)
Τι περιέχει το πρώτο draft
-Είμαι πολίτης
-Είμαι εργαζόμενος
-Είμαι επιχείρηση
Στην συνέχεια δημιουργούνται κάποιες υποκατηγορίες, όπως, για παράδειγμα στο «είμαι εργαζόμενος»:
-Είμαι δικηγόρος
-Είμαι γιατρός
-Είμαι μηχανικός κλπ
Ή στο «είμαι πολίτης»:
-Είμαι συνταξιούχος
-Είμαι φοιτητής κλπ
Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι όλες αυτές οι κατηγορίες υπηρεσιών οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες, να μπουν σε τάξη μέσα από μία ψηφιακή πύλη, ώστε αντί να μπερδεύουν, να διευκολύνουν τον πολίτη. Παράλληλα με την κάρτα του πολίτη, μία διαδικασία που πρόκειται να «τρέξει» παράλληλα, κάθε πολίτης θα έχει την νέα ψηφιακή ταυτότητά του, μέσω της οποίας αφού θα ταυτοποιείται, στη συνέχεια θα μπορεί να κάνει τις ψηφιακές συναλλαγές του με το Δημόσιο.
*Διαβάστε την σχετική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου για το gov.gr: