Η «δίκαιη» κινητικότητα και η βελτίωση της προσβασιμότητας όλων των ατόμων, και ιδίως των ευπαθών ομάδων, αποτελεί το αντικείμενο της πρότασης στην οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Κοζάνης και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon Europe, συνολικού ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο “Just Streets” ή «Δίκαιες Οδοί» αφορά στην ενίσχυση της κινητικότητας με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό. Στόχος των δράσεων είναι η απομείωση των εκπομπών που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των πολιτών εντός των πόλεων και η επίτευξη ασφαλών μετακινήσεων.
Σημειώνεται, ότι το έργο αποσκοπεί στην αλλαγή των παραδοσιακών τρόπων κινητικότητας, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο του συστήματος μεταφορών, βάζοντας στο προσκήνιο την επανάκτηση του χώρου και της χωρικής «δικαιοσύνης» με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και καινοτόμων τρόπων κινητικότητας, πιο συμπεριληπτικούς και βιώσιμους.
Η πόλη της Κοζάνης, μαζί με άλλες 11 πόλεις, Γουεστμίνστερ, Σαραγόσα, Μιλάνο, Λονδίνο, Βίλνιους, Γκρόνιγκεν, Μπράγκα, Χάιφα, Ρίγα, Βράτσα και Κουτζίρ, καλούνται να αναπτύξουν πιλοτικές λύσεις με στόχο το μετασχηματισμό των παραδοσιακών μοντέλων κινητικότητας που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Στην προσπάθειά τους αυτή, οι δήμοι θα υποστηριχθούν από ένα σύνολο εταίρων ανάμεσα στους οποίους είναι το Πολυτεχνείο του Τορίνου, το Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, του Άμστερνταμ, του Πόρτο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, η ιταλική RINA, η Διεθνής Ομοσπονδία Πεζών, η TREDIT σύμβουλοι συγκοινωνιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη κ.α.
Ανάμεσα στις πιλοτικές δράσεις που θα αναπτύξει ο Δήμος Κοζάνης περιλαμβάνονται η ανάπτυξη στόλου ηλεκτρικών ποδηλάτων κυρίως για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ο σχεδιασμός σχολικών μετακινήσεων με ποδήλατα, μια ψηφιακή πλατφόρμα κινητικότητας βασισμένη σε σύστημα GIS, διαδρομές αναψυχής και πρόσβασης στο εμπορικό κέντρο για άτομα με αναπηρία κ.α.
Εκτός του μετασχηματιστικού αντικτύπου για την κοινωνία, οι δράσεις αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών, τη βελτίωση της καθημερινότητας των μετακινήσεων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την εξοικονόμηση πόρων.