Η Interpol και η Eurojust, με τη συνδρομή της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης Sportradar, κατέληξαν ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ελέγξουν τους αξιωματούχους 5 ΠΑΕ της SL1 και 13 ΠΑΕ της SL2.
To «dikisports.blogspot.com» αποκαλύπτει ότι η τριετής έρευνα των διεθνών αρχών για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού εμπλέκει άλλες τρεις ελληνικές ομάδες, από τη Superleague 2.
Στα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια της αθλητικής υπερεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, του αθλητικού εισαγγελέα Αθηνών Κώστα Σπυρόπουλου και του προέδρου Εφετών Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου, εντοπίζονται αλλοιώσεις αποτελεσμάτων ελληνικών αγώνων μέσω του παράνομου στοιχήματος.
Κατονομάζονται πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 1 και αποτυπώνονται οι ευθύνες ποδοσφαιρικών παραγόντων της SL2 σε βάθος δυόμιση ετών, διάστημα στο οποίο η Διεθνής Αστυνομία κατέγραψε μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών τις παράνομες δραστηριότητες του φερόμενου ως εγκεφάλου και των μελών του κυκλώματος.
Από τις 13 ομάδες της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας:
- Δύο είναι από τη Βόρεια Ελλάδα
- Δύο από τη Θεσσαλία
- Πέντε από την Αττική
- Μία από την Πελοποννήσου και
- Τρεις από τη νησιωτική χώρα.
Μόνο 4 από τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ δεν αγωνίζονται πλέον στη SL2.
Προτείνει ελάφρυνση ποινών η Super League
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η «Live Sport», η Super League μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει κάθε χρόνο στην ΕΠΟ για τις τροποποιήσεις των κανονισμών που θα ισχύσουν την επόμενη σεζόν, συμπεριέλαβε και αυτές για τα άρθρα του Κανονισμού Δεοντολογίας που αφορούν (και) τον προκαθορισμό αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους.
Στο άρθρο 27 παρ. 3 του ΚΔ αναφέρεται ότι «εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό».
Η πρόταση της Λίγκας, παρά τη νέα υπόθεση διαφθοράς που έφερε στο φως έρευνα της Interpol, είναι να «ελαφρύνει» η ποινή και να προβλέπεται υποβιβασμός ή αφαίρεση 10 βαθμών.
Πιο συγκεκριμένα η τροποποίηση για το εν λόγω άρθρο, έχει ως εξής: «Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με τις εν λόγω ποινές ή/και με αφαίρεση έως δέκα (10) βαθμών από το πρωτάθλημα ή/και με υποβιβασμό στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Μία ομάδα θεωρείται υπαίτια: α) σε κάθε περίπτωση εφόσον υπαίτιος της προσπάθειας ή επίτευξης των ανωτέρω είναι άμεσος ή έμμεσος μέτοχος ή κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου με ποσοστό ανώτερο του 50%, β) κατά μαχητό τεκμήριο εφόσον υπαίτιο είναι μέλος του ΔΣ ή προπονητής ή διευθυντικό στέλεχος της ομάδας και γ) εφόσον υπαίτιος είναι οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της ομάδας, αν αποδειχθεί (κατά τον κανόνα του comfortable satisfaction) ότι οι πράξεις του εν λόγω προσώπου έγιναν με παρότρυνση ή εν γνώση της ομάδας».
Η Super League πρότεινε επίσης «σε περίπτωση μη εμπλοκής αξιωματούχου της, υπαίτια θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, η ομάδα (ή ομάδες), όταν εμπλεκονται στο αδίημα περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές της και εφόσον αποδειχθεί ότι η ομάδα παρότρυνε αυτούς ή έστω τελούσε εν γνώσει των πράξεών τους».
Σήμερα πάντως συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπής της ΕΠΟ και το 30ο και τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί είναι για την Επιτροπή Δεοντολογίας. Για την πρόταση της Λίγκας υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία υποστηρίζει ότι «οι ΠΑΕ της Super League έχουν δίκιο, πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση των ποινών». Η άλλη τονίζει ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τα στημένα παιχνίδια και αυτό θα γίνει μόνο αν αυστηροποιηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας».
Πηγή: ethnos.gr