Σε μία «υποσημείωση» στη νομοθεσία της πΓΔΜ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την συμφωνία με στόχο να επιλυθεί το Σκοπιανό, ίσως κριθούν τα πάντα την ερχόμενη Κυριακή.
Είναι μία σκέψη που, αρχικά, περνούσε μόνο από το μυαλό των ειδικών της στατιστικής και ορισμένων νομικών στη γειτονική χώρα, ωστόσο καθώς κυλούν τα 24ωρα μοιάζει ολοένα και πιθανότερο να παρακολουθούμε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής με μεγάλη προσοχή – όχι ένα, αλλά δύο ποσοστά.
Η ιστοσελίδα «Balkan Insight» παρακολουθεί από κοντά την αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος και επισημαίνει:
«Με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μια πειστική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου θα υποστηρίξει την ιστορική συμφωνία ονόματος-Ελλάδας-Μακεδονίας, η κύρια μάχη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εκστρατείας πριν από την ψηφοφορία έχει στραφεί στην εξασφάλιση επαρκούς συμμετοχής.
Η συμμετοχή άνω του 50% (και όχι χαμηλότερα) θα καταστήσει το αποτέλεσμα νομικά έγκυρο και θα διασφαλίσει την ομαλότερη εφαρμογή της συμφωνίας που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ αργότερα, υποθέτοντας ότι από την ψηφοφορία θα προκύψει αποτέλεσμα υπέρ της αποδοχής (της συμφωνίας των Πρεσπών).
Με άλλα λόγια, η προσέλευση του 50% των ψηφοφόρων στη γειτονική χώρα στις κάλπες του δημοψηφίσματος αποτελεί απαραίτητη προϋποθεση – sine qua non – για την εγκυρότητα του αποτελέσματος…
Για να συμβεί αυτό, από 1.806.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, περισσότεροι από 903.000 πρέπει να ψηφίσουν», τονίζει ο αρθρογράφος.
Το συμπέρασμα του Balkan Insight είναι απολύτως λογικό, διαβάζοντας μία δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ακριβώς σε αυτό το πνεύμα: «Δεν είναι η φιλοδοξία μου να επιτύχω απλώς ένα αποτέλεσμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα έχει ψηφίσει ναι. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί και είναι σαφές … Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο κατώφλι συμμετοχής άνω του 50%», δήλωσε ο Ζάεφ.
Εάν είναι ορθή η εικόνα που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε σχέση με την διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ του «Ναι», τότε πρακτικά η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα κρέμεται αποκλειστικά από το ποσοστό συμμετοχής.
Πηγή:huffingtonpost.gr