• Latest
αιματολογικες εξετάσεις

LDL χοληστερόλη: Ποια λιπαρά τη ρίχνουν και ποια την ανεβάζουν

13 Οκτωβρίου 2018
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου

4 Δεκεμβρίου 2025
ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ

Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα

4 Δεκεμβρίου 2025
ΧΡΗΜΑ

Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας

4 Δεκεμβρίου 2025
Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ

4 Δεκεμβρίου 2025
Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

4 Δεκεμβρίου 2025
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, στηρίζει τον Σύλλογο Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας εκφράζει τη στήριξή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

4 Δεκεμβρίου 2025
Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

Ένα νέο πιάνο για το Δημοτικό Ωδείο Σερβίων

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τι συνέβη μέσα στο λεωφορείο – Η περιγραφή του διευθυντή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, για την ανακοπή του οδηγού και τη σωτήρια επέμβαση εργαζομένου

4 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, τη Δευτέρα 8-12

4 Δεκεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

4 Δεκεμβρίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Μαζί Σου Για Πάντα»

4 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί προσωρινά η τηλεθέρμανση, λόγω διαρροής, την Πέμπτη 4/12

4 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LDL χοληστερόλη: Ποια λιπαρά τη ρίχνουν και ποια την ανεβάζουν

sierafm by sierafm
13 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αιματολογικες εξετάσεις
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τελικά είναι το ελαιόλαδο η καλύτερη επιλογή για τη μείωση της LDL χοληστερόλης;

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν καταπιαστεί κατά καιρούς με την επίδραση των λιπαρών στα επίπεδα της χοληστερόλης, τόσο της «κακής» LDL όσο και της «καλής» HDL. Οι περισσότερες από αυτές όμως τέσταραν κάθε φορά μόνο δύο πηγές λιπαρών, για παράδειγμα το ελαιόλαδο σε σχέση με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε σχέση με το ηλιέλαιο.

Σε γενικές γραμμές, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο ή το λαρδί, με ακόρεστα, για παράδειγμα από το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, μειώνει την LDL χοληστερόλη, μέχρι τώρα όμως δεν είχε ερευνηθεί ποια πηγή λιπαρών έχει τη μεγαλύτερη θετική επίδραση συνολικά στην «κακή» χοληστερόλη.

Προκειμένου να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό, ερευνητές από τη Γερμανία, με επικεφαλής τον Δρ Λούκας Σουίνγκσακλ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο στατιστικής ανάλυσης που ονομάζεται μετα-ανάλυση δικτύου (network meta-analysis), η οποία επιτρέπει τη μελέτη τεράστιου όγκου δεδομένων μέσω άμεσων και έμμεσων συγκρίσεων.

Αντλώντας στοιχεία από 55 παλαιότερες μελέτες με θέμα την επίδραση διαφόρων τύπων λιπαρών στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, οι ερευνητές ήταν σε θέση να συγκρίνουν ταυτόχρονα πολλές πηγές λιπαρών. Για παράδειγμα, μέσα από τη μετα-ανάλυση δικτύου οι ερευνητές συνέκριναν έμμεσα την επίδραση του βούτυρου και του ηλιέλαιου βάσει των ευρημάτων δύο κλινικών δοκιμών: μίας που εξέτασε το βούτυρο σε σχέση με το ελαιόλαδο και μίας που εξέτασε του ηλιέλαιο σε σχέση με το ελαιόλαδο.

«Η ομορφιά αυτής της μεθόδου» εξηγεί ο Δρ Σουίνγκσακλ «είναι ότι μας επιτρέπει να συγκρίνουμε ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές παρεμβάσεις».

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 13 διαφορετικών πηγών λιπαρών στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης: καρθαμέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, λινέλαιο, ελαιόλαδο, κανναβέλαιο, καλαμποκέλαιο, λάδι καρύδας, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, βούτυρο, μοσχαρίσιο λίπος και λαρδί.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι την πιο θετική επίδραση ως προς τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης έχουν το καρθαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το λινέλαιο.

Παραδόξως, το ελαιόλαδο δεν μπήκε στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινό ή ότι δεν ωφελεί την καρδιά. «Όσοι ζουν σε χώρες τις Μεσογείου πιθανότατα δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με αυτά τα αποτελέσματα, καθώς θα προτιμούσαν να δουν το ελαιόλαδο στην κορυφή της λίστας, ωστόσο φαίνεται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Σουίνγκσακλ.

Στον αντίποδα, τα στερεά λίπη όπως το βούτυρο και το λαρδί φάνηκε να αποτελούν τη χειρότερη επιλογή όσον αφορά την «κακή» χοληστερόλη, προσθέτει ο ερευνητής.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Lipid Research.

Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων όπως η χοληστερόλη, κατάσταση γνωστή ως δυσλιπιδαιμία, αποτελούν βασικό καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό ευθύνονται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως εδώ και 15 χρόνια. Μόνο το 2016, 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους λόγω τέτοιων καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Πηγή:omned.gr

Tags: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

«Η έκπτωση 15% για τους πελάτες της ΔΕΗ που είναι συνεπείς δεν πρόκειται να καταργηθεί»

Next Post

Νιώθετε ότι αρρωσταίνετε; Τα απαραίτητα βήματα για να προλάβετε το κρυολόγημα

Next Post
ΓΡΙΠΗ

Νιώθετε ότι αρρωσταίνετε; Τα απαραίτητα βήματα για να προλάβετε το κρυολόγημα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Κοζάνης για τον θάνατο οδηγού λεωφορείου
  • Για 4 ώρες κλειστός ο δρόμος στο μπλόκο Φιλώτα
  • Δέσμευση από την Περιφέρεια για επίδομα διαβίωσης σε αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας
  • Έντυπα και ψηφιακά εργαλεία του Δήμου Κοζάνης για την προώθηση του σχολικού τουρισμού στον τόπο μας εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ
  • Στην Αιανή πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Φορέων, θέτοντας τις βάσεις για το Forum 2026 με τίτλο “Πολιτισμός και Οικονομία”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr