• Latest
super market καταστηματα

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

10 Ιανουαρίου 2023
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο της Βάγιας Κοντού. Η βία δεν έχει καμία θέση στην Δημοκρατία. Οι δολοφόνοι να βρεθούν και να οδηγηθούν άμεσα στην Δικαιοσύνη

1 Ιουλίου 2026
Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

Πέθανε η Βάγια Νέστορα, μητέρα του στελέχους της ΝΔ, μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους

1 Ιουλίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών

1 Ιουλίου 2026
φορολογια

Εφορία: Πρόστιμο 7.800 ευρώ και φόρος για δωρεά 26.000 ευρώ κόρης στον πατέρα της

1 Ιουλίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η τρομοκρατία και η τυφλή βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας

1 Ιουλίου 2026
Συνάντηση Δημάρχου Κοζάνης με φορείς του τόπου μας για το μεγάλο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

Συνάντηση Δημάρχου Κοζάνης με φορείς του τόπου μας για το μεγάλο Πανδυτικομακεδονικό Συλλαλητήριο της 9ης Ιουλίου

1 Ιουλίου 2026
Κωνσταντίνος Τσολάκης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλατινής: Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να αντιπροσωπεύει και να αμαυρώνει την εικόνα και τις αξίες του χωριού μας

Γαλατινή: Κάλεσμα της τοπικής Κοινότητας για συζήτηση για τα Φωτοβολταϊκά και τις προτάσεις της ΔΕΠΑ

1 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Καταδικαστική δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, για τις επιθέσεις εναντίον στελεχών της ΝΔ

1 Ιουλίου 2026
Ακριβότερο φέτος το αρνί – «Έχει χαθεί το Πάσχα για την Κοζάνη» λένε οι κτηνοτρόφοι

Δυτική Μακεδονία – ΕΛΣΤΑΤ: Κατακόρυφη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

1 Ιουλίου 2026
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Ακυρώνεται η Γ’ Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

1 Ιουλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Πέμπτη 2 Ιουλίου,  αρρυθμία & πιθανή διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Ξηρολίμνης

1 Ιουλίου 2026
Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

Επιθέσεις με γκαζάκια σε σπίτια τριών στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη-Μια γυναίκα διασωληνωμένη, με καταγωγή από τα Γρεβενά και επί χρόνια στην Κοζάνη- Και 4 τραυματίες-Ανάμεσά τους η πολιτευτής της ΝΔ, δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα από την Κοζάνη

1 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
super market καταστηματα
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το Market Pass, της κάρτας αγορών για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις. Επιπλέον, εντός του Φεβρουαρίου θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, που πιθανότατα θα αφορούν όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα. Αυτά σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε διάφορα προϊόντα, σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι της τάξεως του 5% με 10%. «Είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις και όλη η πίεση η πληθωριστική που μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αποτυπώνεται στις αυξήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες και κάνουν τον Ιανουάριο. Θα έλεγα ότι έχουμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 7%» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι η πορεία των τιμών εάν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι με αυτή την εξέλιξη θα πέσουν οι τιμές. «Ήδη ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός μας τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 12%, το μήνα Δεκέμβριο είναι κάτω από 8. Η διαφορά είναι πάνω από 4 μονάδες. Είναι 12,1 με 7,6. Είναι μεγάλη η πτώση του πληθωρισμού και είναι ταχύτερη η αποκλιμάκωση από το αναμενόμενο» προσέθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτωτική τάση.

«Το βασικό πρόβλημα του πληθωρισμού ήταν η ενέργεια και παραμένει. Όμως με την ενέργεια έχει συμβεί κάτι που κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει στην αρχή αυτού του χειμώνα. Ο εξαιρετικά καλός καιρός σε όλη την Ευρώπη που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ζήτησης στην κατανάλωση φυσικού αερίου από όλη την Ευρώπη. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι αγόρασαν από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, γέμισαν τις αποθήκες φυσικού αερίου, έκαναν εκστρατείες στον πληθυσμό τους να μην ξοδεύουν και να μην ανεβάζουν τον θερμοστάτη, οπότε μείωσαν πολύ την κατανάλωση σε φυσικό αέριο και ήρθε μετά ο καλός καιρός που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους καταναλωτές να ανοίγουν πολύ λιγότερες ώρες την ημέρα τη θέρμανση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ζήτηση στο φυσικό αέριο τελικά να είναι μισή από αυτή που αναμενόταν. Γεμάτες αποθήκες, μισή ζήτηση, μπήκε το πλαφόν στο φυσικό αέριο που ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε όλη την προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με το πετρέλαιο και ξαφνικά το φυσικό αέριο έχει γυρίσει τώρα σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό αργά η γρήγορα θα έχει επίπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας. Αν συνεχιστεί δηλαδή η καλοκαιρία άλλον ένα μήνα μετά πια σιγά σιγά μπαίνουμε στην άνοιξη, θα έρθει η καλοκαιρία από μόνη της» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσο αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού, αυτό θα κρατήσει όσο χρειαστεί, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν μπορεί να είναι ένα μόνιμο μέτρο, αλλά αποτελεί έναν έκτακτο μηχανισμό για τον πληθωρισμό.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πως εάν το 2023 μεσοσταθμικά κλείσει γύρω στο 5,5-6% θα είναι μια πολύ καλή επίδοση για την χώρα μας, η οποία, τόνισε, «έχει πετύχει κάτι που είναι οξύμωρο και όχι εύκολο».

«Στον πληθωρισμό πια είμαστε η πέμπτη χαμηλότερη χώρα στην Ευρωζώνη. Εμείς και η Κύπρος μοιραζόμαστε την πέμπτη θέση με το 7,6%. Είμαστε δηλαδή χαμηλά, 2 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, αρκετά χαμηλά. Όσον αφορά στην ανάπτυξη θα είμαστε πάνω από 6, υπερδιπλάσιο από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Όταν έχεις υψηλότερη ανάπτυξη, κανονικά έχεις και υψηλότερο πληθωρισμό, διότι η ανάπτυξη πυροδοτεί τον πληθωρισμό. Εμείς επιτυγχάνουμε να έχουμε χαμηλό πληθωρισμό, υψηλή ανάπτυξη, αυτό είναι η οικονομική επιτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θα επεκταθεί το καλάθι και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη μια τέτοια συμφωνία και πως δεν επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο μονομερώς και χωρίς να έχει εξαντληθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών. «Εγώ δεν παίρνω αποφάσεις απερίσκεπτα, χωρίς να σκεφτώ την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει σε μια επιχείρηση. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εάν κάναμε το καλάθι του αρτοποιού, θα κέρδιζαν τα αρτοποιεία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας όμως ότι το επιχείρημα που τίθεται από τον κλάδο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε ζήτημα επιβίωσης. «Δεν θέλω να πάρω μία απόφαση που εμένα πολιτικά με εξυπηρετεί αλλά να οδηγήσω επιχειρήσεις στο κλείσιμο» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαβούλευση και πως με την ομοσπονδία των κρεοπωλών ήταν πιο κοντά σε μια συμφωνία, όμως, κυρίως τα μικρότερα μέλη διαφώνησαν. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει και στο δικό τους μυαλό. Το θεωρώ πολύ πιθανό» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αποδεδειγμένα το καλάθι του νοικοκυριού έχει κρατήσει τις τιμές σταθερές και προς τα κάτω 10 εβδομάδες, το οποίο ήταν αναπάντεχο. Σήμερα πια ξέρουμε ότι το 50% του τζίρου των σουπερμάρκετ γίνεται με προϊόντα από το καλάθι. Εγώ όταν ξεκίνησα το καλάθι είχα σκοπό ότι θα απευθύνεται στους ευάλωτους, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα ποσοστό 20%. Εδώ δεν αγοράζεται από τους ευάλωτους, αλλά από όλους. Δηλαδή αγοράζουν από το καλάθι, στον ΑΒ στην Εκάλη» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Χειμερινές εκπτώσεις

Με «πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες» ξεκινούν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα είναι πραγματικές και όχι πλασματικές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Οι υψηλές προσδοκίες προκύπτουν και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής «η κίνηση στα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο πήγε εξαιρετικά καλά, δεν πήγε απλώς καλά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαιώνοντας ότι τα καταστήματα έκαναν τζίρο κοντά στα 3,5 δις, υπογράμμισε ότι ξεπέρασαν και το 2019, «το οποίο είναι εντυπωσιακό».

«Οι εκπτώσεις από σήμερα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχουν μία μεγάλη διαφορά από όλες τις εκπτώσεις που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου έχει ψηφίσει έναν νόμο ο οποίος τίθεται από σήμερα σε ισχύ, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί ένα κατάστημα απλώς να αναγράφει την προηγούμενη τιμή και την έκπτωση. Ως προηγούμενη τιμή, ως τιμή αναφοράς δηλαδή, πρέπει να έχει τη χαμηλότερη τιμή για το προϊόν αυτό, των τελευταίων 30 ημερών. Θέλουμε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιοι έμποροι ανέβαζαν την τιμή προχθές ή μια βδομάδα πριν, για να την κατεβάσουν σήμερα στην τιμή που είχαν πριν από 10 μέρες» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στις φετινές εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις μαϊμού.

Παράλληλα, ο Υπουργός επισήμανε, ότι εάν κάποιος καταναλωτής, έχοντας κάνει έρευνα αγοράς, διαπιστώσει ότι κάποιος έμπορος προσπαθεί να λειτουργήσει παραπλανητικά κατά την διενέργεια των εκπτώσεων, θα μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονική καταγγελία στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου κατόπιν να ελεγχθεί το κατάστημα από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, που θα επιβάλλουν αμέσως το ανάλογο πρόστιμο. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και των εμπόρων. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των εμπορικών συλλόγων, καθώς οι κακοί έμποροι βλάπτουν και τους συναδέλφους τους αθέμιτα και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε στις φετινές εκπτώσεις να έχουμε και τις πιο πραγματικές εκπτώσεις όλων των εποχών. Είναι άλλη μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου μέσα στις δύσκολες εποχές του πληθωρισμού για να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω» είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι για τον ίδιο σκοπό υπάρχει και η γραμμή 1520.

Μάλιστα, επισήμανε ότι ανάλογα με την παράβαση, τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ  και μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 1 εκατομμύριο. «Σκοπός μας είναι να πετύχουμε τις πιο πραγματικές εκπτώσεις των τελευταίων ετών και αυτό να έχει επίπτωση και στον πληθωρισμό. Διότι οι καλές εκπτώσεις θα μετρήσουν και στον πληθωρισμό και την αποκλιμάκωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Ακόμα πρόσθεσε πως οι μεγάλες εκπτώσεις δεν είναι σε όλα τα προϊόντα, αφορούν κυρίως στην ένδυση και υπόδηση, όπου σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος θα γίνουν εντυπωσιακές εκπτώσεις.

Πηγή: Reader.gr

Tags: Market PassSUPER MARKET
Previous Post

Voucher 400 ευρώ: Οι 3 προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα κατάρτισης -Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Next Post

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

Next Post
χαπια φαρμακα

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: Συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο της Βάγιας Κοντού. Η βία δεν έχει καμία θέση στην Δημοκρατία. Οι δολοφόνοι να βρεθούν και να οδηγηθούν άμεσα στην Δικαιοσύνη
  • Πέθανε η Βάγια Νέστορα, μητέρα του στελέχους της ΝΔ, μετά την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι τους
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Άλλες 5 ανανεώσεις παικτών
  • Εφορία: Πρόστιμο 7.800 ευρώ και φόρος για δωρεά 26.000 ευρώ κόρης στον πατέρα της
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Η τρομοκρατία και η τυφλή βία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr