«Κύρωση α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του N.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» στις 28/01/2021.
«Κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο κυρώνει τη συμφωνία δωρεάς του Ιδρύματος Λάτση προς το Νοσοκομείο «Γεννηματάς», καθώς επίσης και τη συμφωνία δωρεάς της Άννας Λάτση στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, θα δοθούν δύο (2) και δύο (2) εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, καταρχήν, για τα ιατρεία, για τα έκτακτα περιστατικά του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», στα οποία θα γίνει ανακαίνιση, στήριξη και εκσυγχρονισμός, έτσι ώστε να λειτουργούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.
Επίσης, το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο διαθέτει κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην Πυλαία και μπορεί να ανακαινισθεί με αυτόν τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για ημερήσιες νοσηλείες. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία είναι χρήσιμη στους ανθρώπους, οι οποίοι μετά την νοσηλεία και την εξέτασή τους θα χρειαστούν χημειοθεραπείες.
Το νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το «Θεαγένειο», έχει καταγράψει περίπου εξήντα χιλιάδες ασθενείς καρκινοπαθείς ετησίως, από τους οποίους οι σαράντα πέντε χιλιάδες χρειάζονται ημερήσια νοσηλεία και χημειοθεραπείες.
Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα, επίσης, σημαντικό και δύσκολο κεφάλαιο που είναι οι καρκινοπαθείς, με δεδομένο ότι μιλάμε γι’ αυτήν τη δωρεά, και να πω ότι θα πρέπει να δώσουμε μια σημασία και σε αυτό το κεφάλαιο, διότι η μάστιγα είναι τεράστια. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι περνούν αυτόν τον Γολγοθά. Και, όπως έγινε στον COVID, η ενημέρωση στους πολίτες για το ποια μεθοδολογία θα ακολουθήσουν για να προστατευτούν -και όντως πολίτες βρήκαν λύση, εφόσον το επέλεξαν, γιατί ήταν ενημερωμένοι-, έτσι θα πρέπει να γίνει μια εκστρατεία και στο θέμα του καρκίνου για να μπορέσει να υπάρχει πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, καθώς επίσης και μια διατροφή και μια διαδρομή τέτοια για να έχουμε λιγότερα περιστατικά.
Και βέβαια, πολύ κακώς από την αντιπολίτευση σχολιάστηκε η χρηματοδότηση για την ενημέρωση, λες και το πρόβλημα ήταν που δόθηκε η προβολή σε κάποια Μέσα και δεν ήταν αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα σημαντικό. Γιατί βέβαια κάποιοι Βουλευτές θεωρούν ότι επειδή εμείς συζητούμε μέσα στη Βουλή και ακούμε και ενημερωνόμαστε, ότι μπορεί και ο κάθε πολίτης στο πιο απομακρυσμένο σημείο να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να προσέξει και κυρίως τι πρέπει να κάνει σε σχέση με την υγεία του και με τη ζωή του. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κεφάλαιο και θα πρέπει να το δούμε.
Επαινώ και ενθαρρύνω την κίνηση που γίνεται για την ενημέρωση του εμβολιασμού, γιατί και πάλι οι πολίτες θα είναι υπεύθυνοι όταν επιλέξουν κάτι που γνωρίζουν. Αν δεν το γνωρίζουν, υπεύθυνοι είμαστε εμείς που δεν φροντίσαμε να τους δώσουμε τις επαρκείς γνώσεις.
Θέλω να αναφερθώ στην περιοχή μου, την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μια περιοχή με πολύ μεγάλο διάστημα lockdown, όπου εκεί υπήρξαν μέτρα για να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού. Και, βέβαια, θέλω να επαινέσω το Υπουργείο Υγείας γιατί δέχθηκε τις εισηγήσεις μας για τη βοήθεια και αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος στην περιοχή μας. Προτείναμε, εκτός από τον εγκλεισμό, τα Κέντρα Εμβολιασμού να έχουν αυξημένο αριθμό εμβολίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού. Έτσι, λοιπόν, για επτά μέρες, όπως βέβαια και στα άλλα νοσοκομεία, γίνεται όλη την ημέρα ο εμβολιασμός, μπορούμε να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα είναι προστατευμένοι. Επίσης, επιμένουμε ότι όσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση. Και βέβαια, ζητήσαμε και από τα άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, και μια αυξημένη οικονομική στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο που αφορά επτά επιμέρους ενότητες και τριάντα τρία άρθρα, από τα οποία θα ξεχωρίσω καταρχήν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ δια βίου, οι οποίοι για άλλο ένα χρόνο, για το 2021, θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους χωρίς την ίδια συμμετοχή.
Επίσης, θα αναφέρω ότι είναι σημαντικές όλες οι προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς. Ήδη έχει γίνει η προκήρυξη και πολλοί επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσληφθεί. Οι προσλήψεις από αυτούς τους πίνακες συνεχίζονται και έχουν βρεθεί και άλλες μεθοδολογίες για να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερο προσωπικό, όπως οι γιατροί που έχουν κάνει αιτήσεις σε νοσοκομεία για την ειδικότητά τους, άμεσα να προσλαμβάνονται, έτσι ώστε να ενισχυθεί το σύστημα με περισσότερους γιατρούς, καθώς επίσης και οι ακτινολόγοι να απαλλάσσονται από την υποχρέωση του αγροτικού, έτσι ώστε να μπορούν και αυτοί άμεσα να μπουν στα νοσοκομεία.
Σημαντικό κεφάλαιο είναι το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλα ποσοστά. Και βέβαια ξέρουμε ότι είναι μία μεθοδολογία που βοηθάει τους πολίτες και σώζει ζωές. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ώθηση. Και με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει δέσιμο συναισθηματικό και φιλικό, όχι απαραίτητα συγγενικό, με κάποιον πολίτη που έχει ανάγκη, να μπορεί να του δωρίσει όργανα έτσι ώστε να τον βοηθήσει, για να σωθεί η ζωή του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Και αν δεν είναι συμβατός, μπορεί να το πράξει και θα μπει σε προτεραιότητα στο αντίστοιχο μητρώο αναμονής των ασθενούντων. Όλα αυτά είναι σημαντικά κεφάλαια, τα οποία στηρίζουν την υγεία.
Θα ήθελα κλείνοντας να κάνω μια γενικότερη αναφορά στην υγειονομική αντιμετώπιση και γενικότερα στις επιλογές της Κυβέρνησης σε αυτήν την πανδημία. Θεωρώ ότι είναι υποκρισία και λάθος να κρίνουμε μια Κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει μια κρίση πρωτοφανή, την οποία κράτη οργανωμένα, με καλύτερη οικονομική κατάσταση και με νοσοκομεία πολύ οργανωμένα δεν μπόρεσαν να την αντιμετωπίσουν καλύτερα. Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει τον κάθε πολίτη. Πήρε τα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Έχει οργανώσει πάρα πολύ γρήγορα τις ΜΕΘ, έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει στήριξη και βοήθεια. Τι δεν έγινε καλά σε όλο αυτό το διάστημα; Και βέβαια στη συνέχεια, στο δεύτερο κύμα, με οργανωμένα τα νοσοκομεία, διατήρησε ανοιχτή την αγορά, όσο ήταν αυτό εφικτό. Διότι μια χώρα σαφέστατα δεν μπορεί να μείνει εκτός λειτουργίας για μεγάλα διαστήματα.
Ακούμε τοποθετήσεις που κρίνουν την Κυβέρνηση για τα μέτρα και για τους ασθενείς, οι οποίοι είναι πολλοί -αυτοί που έχουν νοσήσει- ή γίνεται αναφορά σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, και την ίδια στιγμή υπάρχει και δυσαρέσκεια για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, όπως είναι οι άνθρωποι της εστίασης, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά. Δεν μπορεί και στα δύο να είμαστε σύμφωνοι. Πρέπει ή το ένα ή το άλλο να επιλέγουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, λόγω του ιού, γιατί αυτή η πανδημία είναι τραγική, προφανώς μας δημιουργεί δυσλειτουργίες και νιώθουμε πάρα πολύ άσχημα. Ο κόσμος όμως δεν είναι δυσαρεστημένος από την Κυβέρνηση και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί θυμάται τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών την περίοδο με την προηγούμενη Κυβέρνηση, ενώ σήμερα, με τέτοια προβλήματα, νομίζω ότι υπάρχει ασφάλεια και επάρκεια και ο πολίτης νιώθει ικανοποιημένος.
Σας ευχαριστώ».
07/02/2021
Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία