Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πολέμου.
Ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εκφράζει η ελληνική κοινή γνώμη, σύμφωνα με την έρευνα «Η Ελλάδα και ο Κόσμος 2018» της Public Issue.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 87% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως τη γειτονική χώρα με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ ως απειλή για την Ελλάδα την βλέπει το 79% των πολιτών, με την Αλβανία να ακολουθεί με 13%.
Παράλληλα, το 81% των ερωτηθέντων θεωρούν πως τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν χειροτερέψει, ενώ διαπιστώνουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας σε ποσοστό 74%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τόσο τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά (σε ποσοστό 54%), όσο και την κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς αυτούς (σε ποσοστό 56%).
Το 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια και ένα 52% απίθανο. Μάλιστα, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 65% απάντησε πώς ένα θερμό επεισόδιο θα γίνει στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.
Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό, το 87% απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία. . Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.
Το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για το Νάτο και το 49% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί.
Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.
Πηγή:Newsbeast.gr