• Latest
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

SOS για ελλείψεις αίματος – Πώς ο κορωνοϊός «στράγγιξε» τα αποθέματα

9 Σεπτεμβρίου 2020
Δήμος Κοζάνης: Art Vibe Festival Christmas Edition στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025 στις πλατείες Λασσάνη και Αλώνια

Δήμος Κοζάνης: Art Vibe Festival Christmas Edition στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025 στις πλατείες Λασσάνη και Αλώνια

28 Νοεμβρίου 2025

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, τις εποικοδομητικές συνεργασίες και βεβαίως τη συνεχή δουλειά, η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, η πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα, γίνεται επιτέλους πράξη!»

28 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Πωλείται τριώροφη μονοκατοικία

Σιάτιστα: Πωλείται τριώροφη μονοκατοικία

27 Νοεμβρίου 2025
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Γρεβενά – Διαμαρτυρήθηκαν για κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γρεβενά: Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ

27 Νοεμβρίου 2025
Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο

Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο

27 Νοεμβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Στην Άνω Κώμη η 35η Αιμοδοσία του 2025 από τη Γέφυρα Ζωής

27 Νοεμβρίου 2025
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία: Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Αστυνομία και Κοινωνία: Μαζί ενάντια στην Ενδοοικογενειακή Βία» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς

27 Νοεμβρίου 2025
Στο Δήμο Βοΐου δωρεάν για 20 χρόνια τμήμα του Κέντρου Υγείας Τσοτυλίου

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι γιατροί ειδικοτήτων για τον Δεκέμβριο

27 Νοεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 28-30 Νοεμβρίου 2025

27 Νοεμβρίου 2025
γατάκια

Ζευγάρι εξέτρεφε 50 και πλέον γάτες για να τις… φάει

27 Νοεμβρίου 2025
Πέθανε έπειτα από επίθεση μελισσών ενώ κούρευε το γκαζόν

50χρονος πέθανε από τσίμπημα μέλισσας -Δεν πρόλαβε να φτάσει στο φαρμακείο, το αυτοκίνητό του εξετράπη

27 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης: Συνάντηση με το Δήμαρχο Κοζάνης

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης: Συνάντηση με το Δήμαρχο Κοζάνης

27 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

SOS για ελλείψεις αίματος – Πώς ο κορωνοϊός «στράγγιξε» τα αποθέματα

sierafm by sierafm
9 Σεπτεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με 7.000 λιγότερες μονάδες αίματος στις αιμοδοσίες έκλεισε ο Αύγουστος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Οι δραματικές ελλείψεις σε αίμα έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που αναγκάζονται σε… εκπτώσεις στις μεταγγίσεις τους, καθώς τους μήνες της πανδημίας τα αποθέματα αίματος έχουν στραγγίσει.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, ειδικά από τη στιγμή που ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην ελληνική κοινότητα, και κατ’ επέκταση θα εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος για επίσκεψη στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, στο νοσοκομείο Λαϊκό, «παραμένουν πάνω από 70 εξαθλιωμένοι ασθενείς αμετάγγιστοι αγγίζοντας επικίνδυνα επίπεδα αιμοσφαιρίνης <8mg/dl, ιατρικώς ασύμβατο και απαράδεκτο για τα νοσήματα μας και τις συστηματικές επιπλοκές, οι οποίοι εναγωνίως προσπαθούν να μεταγγιστούν προσερχόμενοι στις εφημερίες άλλων νοσοκομείων ώστε να μεταγγιστούν εκ του επείγοντος, επιτείνοντας την ταλαιπωρία τους με το να παραπέμπονται σε νοσοκομεία Γενικής Εφημερίας».

Συχνές ελλείψεις παρουσιάζονται και στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος αριθμός των πασχόντων (700 περίπου).

«Στις υπόλοιπες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας κα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (Ιπποκράτειο, Γεννηματάς και Νίκαια) που διατηρούσαν ένα αποδεκτό έως άριστο επίπεδο διαχείρισης αίματος αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα, πλέον η υπομετάγγιση δηλαδή η λήψη μιας μονάδας αίματος από τους πάσχοντες τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα», αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών.

Τις ελλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στη μετάγγιση των ασθενών επιβεβαιώνει ο αιματολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κώστας Σταμούλης.

Όπως επισημαίνει στο eleftherostypos.gr στην πολυετή εμπειρία του δεν έχει συναντήσει ξανά τόσο μεγάλο πρόβλημα με ελλείψεις αίματος. Ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι ένας «κακός» μήνας λόγω απουσίας των αιμοδοτών σε διακοπές, ωστόσο ο φετινός κινήθηκε σε ακόμη χειρότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2019 συγκεντρώθηκαν 40.000 αίματος, ενώ τον εφετινό 33.000 μονάδες αίματος συνολικά.

Η χώρα μας συλλέγει συνολικά περίπου 580.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 120.000 είναι για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, που χρειάζονται δύο μονάδες ανά 15 ημέρες, για την αποφυγή επιπλοκών της νόσου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταμούλης, η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στο να μειωθούν οι αιμοδότες, πολλοί εκ των οποίων φοβούνται. Η οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα, μάλιστα, που είναι νοσοκομειοκεντρικό, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει κάποιος να μπει στις «βαθιές» δομές ενός νοσοκομείου προκειμένου να δώσει αίμα. Υπήρξε στις αρχές της επιδημίας Covid-19 μια προσπάθεια να βγουν οι αιμοληψίες έξω από τα νοσοκομεία, κάτι που επιχειρείται εκ νέου.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΕΚΕΑ στις δράσεις που προγραμματίζονται προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυ των εθελοντών αιμοδοτών είναι στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες, που θα απευθύνονται και στους νεαρούς πολίτες.

Επιπλέον, επιχειρείται να καθιερωθεί το ραντεβού για αιμοληψία έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και άρα ο φόβος παραμονής μέσα στο νοσοκομείο εν μέσω κορωνοϊού. Επειδή το σύστημα ραντεβού συναντά αρκετές δυσκολίες, οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στη δημιουργία εφαρμογής στα κινητά, από τα οποία και θα κλείνεται το ραντεβού.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Tags: ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Previous Post

Γιαννιτσά: Αρνούνται να κάνουν το τεστ για κορονοϊό μετά τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο! Στο κόκκινο η αγωνία

Next Post

Μετά από αρκετό καιρό διασωληνωμένος ασθενής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας – Αυξήθηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό

Next Post
ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μετά από αρκετό καιρό διασωληνωμένος ασθενής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας – Αυξήθηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Art Vibe Festival Christmas Edition στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025 στις πλατείες Λασσάνη και Αλώνια
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, τις εποικοδομητικές συνεργασίες και βεβαίως τη συνεχή δουλειά, η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, η πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα, γίνεται επιτέλους πράξη!»
  • Σιάτιστα: Πωλείται τριώροφη μονοκατοικία
  • Γρεβενά: Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ
  • Ευάγγελος Μαρινάκης: Εξέχων επιχειρηματίας και δημόσιο πρόσωπο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr