Μάθετε το παιδί να δοκιμάζει νέα τρόφιμα

Μάθετε το παιδί να δοκιμάζει νέα τρόφιμα

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε ξεχωριστό φαγητό για τα νήπια.

 

Η επιλεκτικότητα των παιδιών στο φαγητό απασχολεί πολλούς γονείς, καθώς αρκετά παιδιά, ιδιαίτερα στην ηλικία των 2-6 ετών, παρουσιάζουν τη λεγόμενη «νεοφοβία».

Ως αποτέλεσμα αρνούνται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και περιορίζουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η περίοδος αυτή μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική για τους γονείς, δημιουργώντας τους ανησυχία για την επάρκεια της διατροφής του παιδιού σε θρεπτικά συστατικά και μετατρέποντας συχνά τα γεύματα σε «πεδίο μάχης», όπου πασχίζουν με κάθε τρόπο να πείσουν το παιδί να φάει.
Σε πολλές περιπτώσεις, η «κρίση» αντιμετωπίζεται με την προετοιμασία ξεχωριστού γεύματος για το παιδί, ώστε να μη μείνει νηστικό και παράλληλα να αποφευχθεί η ένταση στο τραπέζι.

Αν και η παραπάνω πρακτική φαινομενικά λύνει το πρόβλημα, εν τούτοις δε βοηθά στο να ξεπεραστεί η φάση της νεοφοβίας και να αυξηθεί η ποικιλία των τροφίμων και φαγητών που καταναλώνει το παιδί. Αντίθετα, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, περνώντας στο παιδί το μήνυμα ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμο ένα γεύμα που του αρέσει και συνεπώς δε χρειάζεται να δοκιμάσει κάτι καινούργιο.

Συνεπώς, είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε και να σερβίρετε ένα γεύμα για όλη την οικογένεια. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα αρνηθεί να φάει, φροντίστε το γεύμα να περιλαμβάνει και ένα ή περισσότερα τρόφιμα που του αρέσουν, ώστε ακόμη κι αν δε δοκιμάσει κάτι νέο, να έχει την επιλογή να καταναλώσει κάτι.

Από την άλλη, επιδιώξτε να παραμένει στο τραπέζι μαζί σας ακόμη κι αν δε θέλει να φάει και αποφύγετε να το «δωροδοκήσετε» με κάποιο αγαπημένο τρόφιμο προκειμένου να καταναλώσει το γεύμα. Τέλος, μην ξεχνάτε πως είναι σημαντικό να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, αποφεύγοντας το συχνό τσιμπολόγημα μέσα στη μέρα, ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται ήδη χορτάτο την ώρα του φαγητού.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΑΙΔΙ

Άλλες ειδήσεις

«Να τρως για δύο» και άλλοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

Τους μύθους που πιστεύουμε για την εγκυμοσύνη φέρνει στο προσκήνιο νέα βρετανική έρευνα, που δείχνει ότι οι περισσότερες έγκυοι δεν

Δράσεις του ΣΕΑ Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις σε Βαρικό, Γαλάτεια, Καπνοχώρι, και για πολλοστή φορά Αμύνταιο και την απόλυτα επιτυχημένη Αιμοδοσία στο κλείσιμο

Τι αλλάζει σε απουσίες, εγγραφές και επαίνους, σε Γυμνάσια και Λύκεια

Αλλαγές στην καθημερινότητα των σχολείων φέρνει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ρυθμίζει θέματα Γυμνασίων, Λυκείων, καθώς και

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*