• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ

Άγχος στην εφηβεία; 6 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει

7 Οκτωβρίου 2019
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

14 Ιουλίου 2025
μπουρινος

Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

14 Ιουλίου 2025
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου (Γεώργιος Πράσσος)

Οδηγός του ΚΤΕΛ Κοζάνης, βρήκε αναίσθητο ποδηλάτη στο δρόμο!!

14 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

14 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

448 έλεγχοι: «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »

14 Ιουλίου 2025
ΚΤΕΛ

Μέχρι και αύριο Τρίτη δε θα μπαίνουν λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέσα στην πόλη της Κοζάνης

14 Ιουλίου 2025
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Υπέροχοι άνθρωποι και ιπτάμενες σακαράκες» 

14 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης

14 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 47χρονος για κλοπή σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

14 Ιουλίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Βαριά η ευθύνη του Περιφερειάρχη με ηθική κυρίως αλλά και νομική διάσταση

14 Ιουλίου 2025
“ΕΛΠΙΔΑ” – Αλέξανδρος Ακριτίδης: Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον οριακές

Ευλογιά προβάτων Φλώρινα: Οι κτηνοτρόφοι σε απελπισία. Εμβόλια και αποζημιώσεις αναζητούνται

14 Ιουλίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η ακρίβεια και η χαμηλή αγοραστική δύναμη καθιστούν τις διακοπές άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών»

14 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άγχος στην εφηβεία; 6 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει

sierafm by sierafm
7 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Το να είσαι γονιός σίγουρα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Αντιθέτως, όταν φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί οι προτεραιότητές σου αλλάζουν και οι ευθύνες που επωμίζεσαι είναι άπειρες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι γονείς, αν όχι όλοι, θέλουν το καλό του παιδιού τους.

Από την αρχή της ζωής ενός παιδιού, ο βασικότερος στόχος ενός γονέα είναι η ευεξία του παιδιού τους. Όμως, αν είσαι γονέας θα ξέρεις καλύτερα από όλους ότι όταν το παιδί σου φτάνει στην εφηβεία, τότε το άγχος σου διπλασιάζεται. Παρακάτω θα βρεις 6 τρόπους για να βοηθήσεις το παιδί σου να ξεπεράσει το άγχος στην εφηβεία.

Συχνά θα έχεις αναρωτηθεί τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να ελαττώσει το άγχος του. Όταν έχεις ένα παιδί μπορεί να νιώθεις ότι δίνεις περισσότερη προσοχή σε αυτό, όμως σε πληροφορούμε ότι το άγχος, η απελπισία και η αναστάτωση που νιώθεις είναι η ίδια με έναν γονέα με περισσότερα παιδιά. Τα έντονα αυτά συναισθήματα είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά υπάρχουν στην οικογένεια.

Να ξέρεις, όμως, κάτι σημαντικό, το άγχος που νιώθει ένας γονέας απορροφάται πολύ εύκολα από τα παιδιά και δεν τα βοηθάει καθόλου. Με λίγα λόγια, το άγχος που νιώθεις εσύ, το βιώνει και το παιδί σου και αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση. Έτσι βρίσκονται αντιμέτωπα με περισσότερους κινδύνους και πειρασμούς.

Σίγουρα είναι κάτι που δεν το θέλεις και δεν το κάνεις σκόπιμα. Μην ανησυχείς εδώ θα βρεις επτά τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Αρχικά ηρέμησε. Πάρε βαθιές ανάσες και ηρέμησε

Είτε έχεις έναν, είτε έχεις περισσότερους εφήβους στο σπίτι σου, πρέπει πρώτα από όλα γίνε συμπονετικός με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Δεν χρειάζεται να καταστρέψεις τον εαυτό σου με το να ανησυχείς. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και κατανοητό ότι θέλεις να κρατήσεις το παιδί σου ασφαλή. Μην αφήνεις αυτή την ανησυχία να σε διαποτίζει με άγχος.

Βρες τους αληθινούς σου φόβους

Για παράδειγμα μπορεί να φοβάσαι ότι το παιδί σου μπορεί να τρακάρει και να τραυματιστεί. Ή μπορεί να φοβάσαι ότι το παιδί σου θα μπλέξει σε κάποια επικίνδυνη κατάσταση. Πριν πανικοβληθείς, προσδιόρισε τους φόβους σου, συγκέντρωσε τους και αναλογίσου ποιες είναι όντως οι πιθανότητες οι φόβοι σου να είναι πραγματικοί. Θα δεις ότι στα περισσότερα οι φόβοι σου φτάνουν στην υπερβολή.

Κάνε μια μικρή αναζήτηση στο Google και θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα σου δείξει ότι το ποσοστό θνησιμότητας για εφήβους ηλικίας 10-19 ετών σε χώρες υψηλού εισοδήματος είναι περίπου 10 ανά 100.000 σε οποιαδήποτε δεδομένη μέρα. Δηλαδή περίπου 0,001%. Η έκθεση αναλύει επίσης τις κύριες αιτίες θανάτου και σοβαρών τραυματισμών σε αυτές τις ίδιες χώρες.

Τα γεγονότα καθιστούν σαφές ότι ο γιος ή η κόρη σου είναι απίθανο να πάθουν κάτι κακό με αυτό τον τρόπο. Καθώς το να αντιμετωπίζεις τους συγκεκριμένους σου φόβους μπορεί να σε κάνει πιο ανήσυχο βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα ,όμως, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου συνολικά.

Μείωσε τον κίνδυνο

Μόλις εξετάσεις το ποιες είναι οι πιο ρεαλιστικές ανησυχίες σου, προσδιόρισε τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τους κινδύνους.
Για παράδειγμα, για τους άνδρες εφήβους στην ηλικιακή ομάδα 16-19 ετών, ο τραυματισμός στην άσφαλτο είναι μια πραγματική ανησυχία. Ίσως θα μπορούσες να του προγραμματίσεις ένα μάθημα οδήγησης κάθε 3 μήνες, ακόμα και αν έχει αποκτήσει επιτυχώς το δίπλωμα οδήγησης. Έτσι ο εκπαιδευτής θα μπορεί να διακρίνει κάποιες κακές συνήθειες που μπορεί να έχει ο γιός σου.

Το παράδοξο με την υπερβολική ανησυχία είναι ότι παραλύει, και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει το άτομο να παραλείψει τα πρακτικά βήματα με τα οποία θα μειώσει τον κίνδυνο. Και σε αυτό οφείλεται το άγχος ολοκληρωτικά.

Πάρε μέτρα αλλά μην φτάσεις στην υπερβολή

Μπορεί να αποφάσισες να σχεδιάσεις ή να εφαρμόσεις κάποια πρακτική μείωσης του κινδύνου κάθε μήνα. Προσπάθησε να ξεκινήσεις με τα θέματα που σε ανησυχούν περισσότερο. Μην μπαίνεις στον πειρασμό να αποφύγεις να μιλήσεις για κάποια θέματα. Όπως για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου ή ναρκωτικών.

Αντιμετώπισε τις ήπιες ή μέτριες καταστάσεις που εμφανίζονται

Να λάβεις υπόψη σου ότι είναι σχεδόν απίθανο μια καταστροφή να συμβεί, αλλά είναι πολύ πιθανόν εσύ και το παιδί σου να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποια άλλη κατάσταση, όπως για παράδειγμα σχολικό εκφοβισμό, αποτυχία σε κάποιο διαγωνισμό ή το άγχος πριν τις εξετάσεις. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτές τις ανησυχίες είναι να μπεις στην θέση του εφήβου και να ανακαλέσεις τι έκανες όταν ήσουν κάποτε στην θέση του. Βεβαιώσου ότι είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις αυτές τις περιστάσεις.

Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί συναισθηματικά, και σίγουρα θα νιώθεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις στο 100% ή ότι η βοήθειά σου δεν θα αποδώσει στο 100%, να είσαι βέβαιος ότι θα είσαι με αυτόν τον τρόπο έτοιμος να ελιχθείς σωστά στα θέματα.

Μην είσαι υπερπροστατευτικός

Μπορείς εύκολα να σκεφτείς τους κινδύνους που έγκειται λόγω της υπερπροστατευτικότητας σου. Επιπλέον, σκέψου λίγο το τι μπορεί να κοστίσει στο παιδί σου μελλοντικά αυτή η υπερβολική προστασία. Με την υπερπροστασία εμποδίζεις το παιδί σου να έχει την ανάγκη για ανεξαρτησία ή μπορεί να δημιουργήσεις έναν έφηβο ο οποίος αισθάνεται πνιγμένος. Κάτσε και γράψε ορισμένα πράγματα που κάνεις λόγω της ανησυχίας σου. Σκέψου. Πώς μπορείς να αναιρέσεις κάποια; Ή έστω πώς μπορείς να επιτύχεις την ισορροπία;

Είτε το παιδί σου είναι μοναχοπαίδι, είτε έχει αδέρφια για να μπορεί να μοιραστεί το βάρος της εφηβείας, ένα παιδί χρειάζεται να ανακαλύψει μόνο του πράγματα και να κάνει λάθη. Έτσι μόνο θα μάθει και θα μεγαλώσει πνευματικά και συναισθηματικά. Ο γονέας είναι σημαντικός σ’ αυτή την περίοδο, μην το κάνεις λοιπόν με λανθασμένο τρόπο.

Πηγή:ipop.gr

Previous Post

Καταγγελίες σοκ για επιθέσεις μαυροντυμένου άνδρα σε παιδιά.

Next Post

Αιτήσεις για προσλήψεις στη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Next Post
ΔΕΗ

Αιτήσεις για προσλήψεις στη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
  • Οδηγός του ΚΤΕΛ Κοζάνης, βρήκε αναίσθητο ποδηλάτη στο δρόμο!!
  • Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha
  • 448 έλεγχοι: «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr