• Latest
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙΡΟΣ

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

12 Ιουνίου 2024
ΤΡΑΠΕΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία

16 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ

16 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

16 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα

16 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

16 Νοεμβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Όσα αλλάζουν για e-shops και καταναλωτές με το κλείσιμο του «παραθύρου» για τα αφορολόγητα μικροδέματα από τις αρχές του 2026

16 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 19-11-2025

15 Νοεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

15 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

sierafm by sierafm
12 Ιουνίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙΡΟΣ
0
SHARES
22
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες θα επικρατούν στη χώρα συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 38-40οC υπό σκιά.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια τα κύματα καύσωνα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά επανέρχονται σχεδόν με περιοδικό τρόπο ιδιαίτερα κατά τον μήνα Ιούλιο.

Οι συνθήκες δουλειάς είναι επίσης γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι μονάχα δυσμενείς λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ενάντια στη θερμική καταπόνηση αλλά και λόγω των πολύωρων ωρών εργασίας (10ωρα και 13ωρα) που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα του υπουργείου Εργασίας (11/6/2024), είναι ανεπαρκής και προσωρινή. Δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν «πιαστούν» οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38ΟC και 40οC).

Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο/μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού εφόσον η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 42Ο C.

Επειδή η κατάσταση στους χώρους δουλειά δεν χωράει «ναι μεν αλλά», αλλά απαιτεί ουσιαστικά και με σαφήνεια μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
  • Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.
  • Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42ο C, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού.
  • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.
  • Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.
  • Σε εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, σε ξυλουργεία άμεσα πρέπει να ελεγχεί αν είναι επαρκές το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
  • Σε μεγάλους χώρους δουλειάς (π.χ. Ελληνικό, Μετρό), με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα (γιατρός εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλο μέσο μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.α) για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων.

Υπουργείο και εργοδοσία σε κάθε άλλη περίπτωση φέρουν ακέραια την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστα συμβάντα σε σχέση με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Καλούμε τα συνδικάτα μας, αυτές τις μέρες να βρεθούν στους χώρους δουλειάς για να επιβάλλουν μαζί με τους εργαζομένους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.

 

Tags: ΚΑΥΣΩΝΑΣΜΕΤΡΑ
Previous Post

Ναυαγοσώστης 25 ετών πέθανε μετά από άγριο καβγά, οι τελευταίες κινήσεις

Next Post

Τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κοζάνης σήμερα Τετάρτη 12/6 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Next Post
Τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κοζάνης σήμερα Τετάρτη 12/6 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κοζάνης σήμερα Τετάρτη 12/6 στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία
  • Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ
  • Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»
  • Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα
  • Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr