Fiesta Voio day 2: Μαγική βραδιά!! Βίντεο
Fiesta Voio: Ο Χρήστος Ζευκλής ξεναγεί τον Δήμαρχο Σερβίων Χρήστο Ελευθερίου
Fiesta Voio : Απίστευτη ουρά αυτοκίνητων στην παλιά Εθνική οδό!!
Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παράδοση – παραλαβή δύο νέων λεωφορείων για το ΚΕΚ ΑμεΑ Κοζάνης και το Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ Η ΕΥΘΥΝΗ
Σοκαριστικό τροχαίο με τέσσερις νεκρούς στην Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας: Δύο παιδιά και δύο ενήλικες τα θύματα
πονος αυτι
χοιροστασιο, γουρουνια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑΤΑ
εμμανουηλ φροντιστηριο

Άνοια: 5 απρόσμενα πρώιμα σημάδια που μπορεί να παραβλέψετε, σύμφωνα με νευροψυχολόγο

Η άνοια είναι μια προοδευτική κατάσταση που οδηγεί στη σταδιακή επιδείνωση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με νευροψυχολόγο, οποιαδήποτε αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να είναι σημάδι.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με τα πιο κοινά, γνωστά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, σύγχυση και αλλαγές στην προσωπικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα πρώτα σημάδια άνοιας μπορεί να προκαλούν έκπληξη και συχνά να είναι πιο ανεπαίσθητα από ό,τι αναμενόταν.

Η Katherine Rankin, νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνει ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη φυσιολογική συμπεριφορά ή τις ικανότητες ενός ατόμου θα μπορούσε να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι. Ενώ αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δικαιολογούν μια επίσκεψη σε γιατρό, η Δρ. Rankin τονίζει ότι δεν αποτελούν σημάδια άνοιας εκτός εάν είναι μια αλλαγή από την προηγούμενη συμπεριφορά κάποιου.

Τα 5 πρώιμα σημάδια άνοιας που πρέπει να προσέξετε

Σε μια συνομιλία με το Everyday Health, η ειδικός αποκάλυψε πέντε πρώιμα σημάδια άνοιας που πρέπει να προσέξετε.

  1. Δυσκολία αναγνώρισης του σαρκασμού και των ψεμάτων
  2. Συχνές πτώσεις
  3. Παραβίαση του νόμου και των κοινωνικών κανόνων
  4. Κοιτάζοντας με «χαμένο βλέμμα»
  5. Κατανάλωση αντικειμένων και ταγγισμένων τροφίμων

1. Δυσκολία αναγνώρισης του σαρκασμού και των ψεμάτων

Η Δρ. Rankin επεσήμανε ότι τα άτομα με άνοια τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο να αναγνωρίσουν τον σαρκασμό. Προειδοποίησε επίσης ότι δυσκολεύονται να διακρίνουν πότε κάποιος λέει ψέματα, αν και όσοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι σε θέση να το κάνουν.

2. Συχνές πτώσεις

Οι τακτικές πτώσεις θα μπορούσαν να είναι πρώιμος δείκτης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με ερευνητές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience το 2021 ανακάλυψε ότι τα ηλικιωμένα άτομα που αργότερα θα αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πτώσεις τα χρόνια που προηγούνται της διάγνωσής τους σε σύγκριση με εκείνα χωρίς την πάθηση.

«Οι άνθρωποι θα έρθουν στο ιατρείο ανήσυχοι γιατί ξέχασαν τι έβαλαν στη λίστα του σούπερ μάρκετ την περασμένη εβδομάδα, αλλά όταν ο σύζυγός τους λέει ότι έπεσαν τέσσερις φορές τον περασμένο χρόνο, αυτό είναι σημάδι προβλήματος», είπε η ειδικός. Οι τακτικές πτώσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι σύμπτωμα άλλων εγκεφαλικών διαταραχών.

3. Παραβίαση του νόμου και των κοινωνικών κανόνων

Η άνοια μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να χάσουν την αίσθηση των κοινωνικών κανόνων και του νόμου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cortex, τα άτομα με την πάθηση μπορούν επίσης να επιδείξουν ανάρμοστη συμπεριφορά στις σχέσεις ή να κάνουν σεξουαλικά σχόλια ή να προβούν σε ακατάλληλες ενέργειες ή ακόμα και να εμπλακούν σε εγκληματική συμπεριφορά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του νόμου και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άτομα 30 και 40 ετών όταν η παράξενη συμπεριφορά θεωρηθεί σημάδι άνοιας. Η Δρ. Rankin πρόσθεσε: «Προφανώς, η πλειονότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις συμπεριφορές δεν έχουν άνοια. Μόνο όταν ένας προηγουμένως νομοταγής πολίτης αρχίζει να κλέβει ή να κάνει άλλα πράγματα που είναι παράταιρα του χαρακτήρα του, γίνεται ανησυχία για την άνοια».

4. Κοιτάζοντας με «χαμένο βλέμμα»

Τα άτομα με άνοια μπορεί να χάσουν την ικανότητα να κινούν κανονικά τα μάτια τους, μια κατάσταση γνωστή ιατρικά ως «χαμένο βλέμμα». Αυτό τους κάνει να φαίνονται σαν να κοιτάζουν επίμονα. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση και μπορούν να παρακάμψουν γραμμές. Το άτομο με άνοια μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό, αλλά οι άνθρωποι γύρω του θα το αντιληφθούν.

5. Κατανάλωση αντικειμένων και ταγγισμένων τροφίμων

Η κατανάλωση μη βρώσιμων ή ληγμένων τροφίμων μπορεί επίσης να είναι ένα απροσδόκητο σύμπτωμα άνοιας. Για παράδειγμα, ένα άτομο με άνοια μπορεί να επιχειρήσει να φάει ένα λουλούδι από ένα τραπέζι εστιατορίου επειδή, όπως εξηγεί η Δρ. Rankin, «ξέρουν ότι είναι εκεί για να φάνε, αλλά δεν ξέρουν τι κάνει το λουλούδι εκεί».

Πηγή: oloygeia.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako