Έγκριση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστική Ανάπτυξης (ΒΑΑ) συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκ. € των Δήμων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Εορδαίας και Φλώρινας

Έγκριση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστική Ανάπτυξης (ΒΑΑ) συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκ. €  των Δήμων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Εορδαίας και Φλώρινας

Τις Αποφάσεις Έγκρισης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 41.680.000 €, καθώς και τις Αποφάσεις για τον ορισμό ως Ενδιάμεσων Φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 των Δήμων Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας,  υπέγραψε o Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αφορούν στην εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε αστικές περιοχές της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 10.000 κάτοικους, με σκοπό την αποκατάσταση του οικονομικού τους ιστού και τη λειτουργία τους ως μοχλών ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ιδίως περιοχών συγκέντρωσης μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, υποβαθμισμένων εμπορικών κέντρων και εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών/ βιοτεχνικών/ επαγγελματικών ζωνών, την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης μέσω της αναζωογόνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανασυγκρότησης των κοινωνικών υποδομών και της προώθησης της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκαν από τους Δήμους Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Επιχειρησιακά Σχέδια υλοποίησης, τα οποία καθορίζουν ολοκληρωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων που θίγουν τις αστικές περιοχές, μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της προώθησης της καινοτομίας και τη διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο και της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, της ανάπτυξης δομών κοινωνικής προστασίας αλλά και οικονομίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία υποδομών και χώρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:

  • το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Γρεβενών: «ΓΡΕΒΕΝΑ 2020«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το Νότιο τμήμα της πόλης – την περιοχή Γρεβενίτη – Δάσος Καστρακίου, προϋπολογισμού 640.000 €.
  • Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καστοριάς: «ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει τις Πολεοδομικές Ενότητες Α (παλιά Πόλη) και Β (Αγορά) και τμήμα της Πολεοδομικής Ενότητας Δ (Νταηλάκη), προϋπολογισμού 890.000 €.
  • Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κοζάνης : «Η ΠΟΛΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ… ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το Κεντρικό τμήμα της πόλης – πλατεία Λασσάνη – Νότιο τμήμα (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού), προϋπολογισμού 930.000 €.
  • Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πτολεμαΐδας: «ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ … ΚΑΛΥΤΕΡΑ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το ΝοτιοΑνατολικό τμήμα της πόλης – ΒΙΟΠΑ Πτολεμαίδας – ΑΕΒΑΛ, προϋπολογισμού 560.000 €.
  • Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Φλώρινας: «ΦΛΩΡΙΝΑ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο της πόλης – Δυτικό τμήμα παραποτάμια Σακουλέβα, προϋπολογισμού 8.660.000 €.

Επιπλέον, οι εν λόγω Δήμοι ορίστηκαν ως Ενδιάμεσοι Φορείς του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και επιλογή των Πράξεων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 2, 3, 4, 6, 7 και 9, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 8 και 10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

 


Άλλες ειδήσεις

Η επιτυχία της ανατροφής κρίνεται σε βάθος χρόνου

Η ανατροφή ξεκινάει από μικρή ηλικία και η επιτυχία της κρίνεται όταν το παιδί μεγαλώσει αρκετά. Τα εμπόδια πολλά, οι

Τι πληρώνουμε οι Έλληνες πιο ακριβά από όλους του Ευρωπαίους

Αν και οι Έλληνες πληρώνουν στο σύνολο λιγότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης αγαθά και υπηρεσίες υπάρχει μία κατηγορία

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.