Ένα ακόμα κομμάτι από το παρελθόν της Σιάτιστας. Φωτογραφία

Ένα ακόμα κομμάτι από το παρελθόν της Σιάτιστας. Φωτογραφία

Ένα κομμάτι από το παρελθόν της Σιάτιστας και η σημερινή φωτογραφία.

Προέρχεται από το γάμο του Κωνσταντίνου Βέρου και της Ελένης Σιμιτζή.


Η φωτογραφία σε προκαλεί να ασχοληθείς πάρα πολύ μαζί της. Σαν ψηφιοποιητής να σαρώσεις κάθε σημείο της και να προσπαθήσεις να βγάλεις όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Ποια είναι τα πρόσωπα της φωτογραφίας;

Όπως σε κάθε γάμο σήμερα θέλεις να προσέξεις πως είναι ντυμένοι το ζευγάρι, οι συγγενείς, οι καλεσμένοι.
Όπως τα ψάθινα καπέλα με τον γείσο που φορούν πολλοί άντρες. Πόσες φορές έχουμε δει σε γάμο τον γαμπρό να φοράει καπέλο;
Είναι ιδιαίτερο το γαμπριάτικο κουστούμι. Μήπως ταξίδεψε στο εξωτερικό και φέρνει ξενόφερτες συνήθειες
Πότε και ποιος τράβηξε την φωτογραφία;

Ο γάμος έγινε στην Γεράνεια όπου έμενε ο γαμπρός. Η συνοδευτική φωτογραφία είναι από σπίτι πού έμεινε το νιόπαντρο ζευγάρι.

Πίσω από τους συμμετέχοντες του γαμήλιου μυστηρίου διακρίνεται ξεκάθαρα ο Άγιος Νικόλαος και αριστερά το Δημοτικό Σχολείο της κάτω συνοικίας της Σιάτιστας. Αλλά σαν τον αρχαιολόγο με το σκουπάκι που καθαρίζει το νέο του εύρημα, με το μάτι ας παρατηρήσουμε καλύτερα την εκκλησία. Δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Στα ανοίγματα της δεν έχουν τοποθετηθεί τα κουφώματα. Αλλά και ο τρούλος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να στήνεται;

Οπότε σίγουρα η φωτογραφία μετράει την ηλικία της από κάποια μέρα μέσα στις 24 Ιουνίου 1927 και στις 6 Δεκεμβρίου 1937. Οι ημερομηνίες θεμελίωσης και εγκαινίασης του Αγίου Νικολάου όπως με ενημέρωσε η Καλλιόπη Μπόντα.

Αυτά για αρχή. Θα ήθελα να γράψω και άλλα. Αν αναγνώρισα κάποιον από τους καλεσμένους. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τον γαμπρό και από το ιστορικό της κατασκευής του Αγίου Νικολάου. Να ψάξω ποιο είναι το κτίριο που τμήμα του καλύπτει το δεξιού τμήματος της φωτογραφίας.

Αλλά για αρχή ας μην πλατειάζω, δυστυχώς ο κόσμος κουράζεται με το μακροσκελές κείμενο.

Χρέος μου να ευχαριστήσω τον Αλέξη Χατζηγιαννάκη, απόγονο της οικογενείας Βέρου, για τις φωτογραφίες που μου έστειλε και ελπίζω να ακολουθήσουν την ευγενική του χειρονομία και άλλοι. Για να προσθέσουμε στο παζλ της ιστορία της Σιάτιστας και άλλα κομμάτια.

Σιάτιστα 13 Σεπτεμβρίου 2018
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
Σιάτιστα

Άλλες ειδήσεις

Φλώρινα: Η οικιακή βοηθός είχε μακρύ χέρι!!

Χθες (09-09-2017) το πρωί σε περιοχή της Φλώρινας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου συνέλαβαν 47χρονη  για κλοπή. Ειδικότερα, χθες (09-09-2017)

Γιώργος Χριστοφορίδης: Απαραίτητη η άμεση λειτουργία Τμήματος Ε.Φ.Κ.Α. – Αγροτών με έδρα την Κοζάνη

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Γιώργος Χριστοφορίδης, απόστειλε την Τρίτη 17.07.2018, στην Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης

Δισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμε

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου και πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά; Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή αλλιώς δισκοκήλη, αποτελεί

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.