• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο να αδυνατίσουμε πιο γρήγορα

16 Δεκεμβρίου 2019
Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα

11 Δεκεμβρίου 2025
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΔΑΜ για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Δηλώσεις

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
Φωτοβολταϊκά: Πληρώνουμε και τον Ήλιο που ανατέλλει; Ο ΣΕΦΠΕ για την επιβολή τελών από το Δήμο Σερβίων

Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας

11 Δεκεμβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου

11 Δεκεμβρίου 2025
Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

11 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Αυτόνομα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, τοποθετούνται σε 85 κόμβους

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύγχρονα φωτιστικά υψηλής απόδοσης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο

11 Δεκεμβρίου 2025
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Tο τεχνικό πρόβλημα στο ταχυδιυλιστήριο του φράγματος Πραμόριτσας έχει πλέον αποκατασταθεί

11 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Σύλληψη 60χρονου στην Πτολεμαΐδα, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

11 Δεκεμβρίου 2025
Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

11 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

Καλλιόπη Βέττα: «Κίβδηλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό»

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο να αδυνατίσουμε πιο γρήγορα

sierafm by sierafm
16 Δεκεμβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ένας υποδοχέας που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματος είναι πιθανό να συμβάλει και στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Ο μηχανισμός του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος μπορεί επίσης να αποτελεί το κλειδί για την ταχεία απώλεια βάρους, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα ακολούθησαν μια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ότι όταν μπλόκαραν έναν εγκεφαλικό υποδοχέα που κανονικά ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματος παρατηρούνταν σημαντικές μειώσεις στο βάρος.

«Σχεδόν το 50% των τροφών που καταναλώνουμε κάθε μέρα χρησιμοποιούνται ως ενέργεια για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν, όμως, η κατανάλωση τροφής είναι σπάνια, τα θηλαστικά προσαρμόζονται χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία τους και περιορίζοντας τη δαπάνη ενέργειας και την απώλεια σωματικού βάρους», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Bruno Conti.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι κάποια είδη μπορούν να περάσουν σε κατάσταση απόλυτης χειμερίας νάρκης, με τους ανθρώπους φυσικά να μην ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όταν βρίσκονται σε διατροφή περιορισμένων θερμίδων, αλλά να βιώνουν φυσικά χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η απώλεια βάρους καθίσταται τόσο δύσκολη σε περίοδο δίαιτας.

Σε συνέχεια προηγούμενης έρευνάς τους, λοιπόν, ο Δρ. Conti και η ομάδα του διερεύνησαν τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την απόκριση ψύξης του σώματος στον περιορισμό των θερμίδων. Τα βιολογικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν υπέδειξαν την πιθανότητα οι οπιοειδείς ενώσεις που βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα να μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις.

Η ομάδα εξέτασε αν το μπλοκάρισμα της δραστηριότητας των υποδοχέων οπιοειδών θα επηρέαζε τη θερμοκρασία του σώματος στην περίοδο του θερμιδικού περιορισμού, πράγμα που όντως συνέβη. Προσδιόρισαν επίσης ότι ο μηχανισμός αυτός ρυθμιζόταν αποκλειστικά από έναν από τους τρεις γνωστούς τύπους υποδοχέων οπιοειδών, τον κ- οπιοειδή υποδοχέα. Το εύρημα είχε λογική εξήγηση, καθώς ο κ-υποδοχέας είναι αυτός που βρίσκεται περισσότερο σε αφθονία στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που θεωρείται ότι συμμετέχει στη ρύθμιση τόσο της θερμοκρασίας του σώματος όσο και της τροφής.

Έπειτα οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν με το μπλοκάρισμα του κ-υποδοχέα, το σώμα θα συνέχιζε να καίει θερμίδες για να ρυθμίσει τη θερμότητα όταν η τροφή είναι περιορισμένη. «Αναπτύξαμε ένα πειραματικό πρωτόκολλο που θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της ρύθμισης θερμότητας και όχι της διατροφής», τονίζει ο Rigo Cintron-Colon, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Σε μια από τις κατηγορίες πειραμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο ομάδες αδύνατων ποντικιών που είχαν ήδη τεθεί σε διατροφή περιορισμένων θερμίδων για έξι εβδομάδες, με τη μία ομάδα στη συνέχεια να λαμβάνει ένα φάρμακο που θα εμπόδιζε τον κ- υποδοχέα. Η ομάδα ελέγχου προσαρμόστηκε στη νέα διατροφή και στο πλαίσιο απώλειας βάρους, ενώ η ομάδα πειραμάτων παρουσίασε μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας και έχασε 6% επιπλέον από το σωματικό της βάρος.

«Όταν μπλοκάραμε τον κ-υποδοχέα, τα ζώα δεν μείωσαν τη θερμοκρασία τους λόγω του θερμιδικού περιορισμού και έχασαν περισσότερο βάρος», τονίζει ο Δρ. Conti. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει παχυσαρκία τεχνητά, μέσω της διατροφής. Το μπλοκάρισμα του κ-υποδοχέα οπιοειδών σε κατάσταση θερμιδικού περιορισμού σχεδόν διπλασίασε την απώλεια βάρους που θα υφίσταντο αυτά τα παχύσαρκα ζώα υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, όταν τους επιτράπηκε να φάνε ελεύθερα, το μπλοκάρισμα του κ- υποδοχέα οπιοειδών δεν είχε καμία επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος και δεν άλλαξε τον φυσιολογικό ρυθμό απώλειας βάρους.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως πρόκειται για ένα εύρημα σημαντικό, καθώς δηλώνει ότι οι μηχανισμοί που εμποδίζουν τους κ-υποδοχείς οπιοειδών είναι εξίσου αποτελεσματικοί τόσο στα αδύνατα όσο και στα παχύσαρκα ποντίκια, αλλά η ιατρική πρακτική αυτή είναι ικανή να επηρεάσει το σωματικό βάρος μόνο στα ζώα που βρίσκονται σε δίαιτα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την πιθανότητα να σχεδιαστεί ένα φαρμακευτικό προϊόν ικανό να βοηθήσει εκείνους που προσπαθούν μάταια να χάσουν βάρος, παρά την προσκόλλησή τους σε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν αν οι υπάρχουσες ιατρικές τεχνικές που μπλοκάρουν τον κ- υποδοχέα οπιοειδών μπορούν να αναπροσαρμόσουν το σκοπό τους προς την ασφαλή θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο Κοζάνης

Next Post

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Next Post
ΝΕΡΟ ΛΕΜΟΝΙ

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνάντηση Αμανατίδη- Παπαθανάση για χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων και για τη γούνα
  • Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
  • Σημαντική Συγκέντρωση μελών ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας
  • Μαλούτας για δημοτική αρχή: Και ο μήνας έχει 9 …… με αφορμή απένταξη έργου
  • Υπογραφή σύμβασης από την Π.Ε. Κοζάνης “συντήρηση της οδού διασύνδεσης της Επαρχιακής Οδού Δυτικής Εορδαίας με τη Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδό Πτολεμαΐδας – Αναρράχης”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr