• Latest
εξετασεις, σχολειο

Έρευνα δικαιώνει τους… σκράπες: Θέμα γονιδίων αν θα μπει ή όχι ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο!

19 Οκτωβρίου 2018
Τακτική Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» Κυριακή 14/12/2025

Τακτική Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» Κυριακή 14/12/2025

9 Δεκεμβρίου 2025
Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2025 από τη ΔΙΑΔΥΜΑ στη Νεάπολη και την Κοζάνη

Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2025 από τη ΔΙΑΔΥΜΑ στη Νεάπολη και την Κοζάνη

9 Δεκεμβρίου 2025
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δ. Καραθανάσης: Ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για σταθερή ζωή και μέλλον στη Δυτική Μακεδονία

9 Δεκεμβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης: Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης  Μητλιάγκα Γιάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Βύζα Κωνσταντίνο

Επιμελητήριο Κοζάνης: Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης  Μητλιάγκα Γιάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Βύζα Κωνσταντίνο

9 Δεκεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

9 Δεκεμβρίου 2025
Το ποδόσφαιρο αλλάζει χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μπάγερν Μονάχου – Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Πολλά τα γκολ στο Μόναχο

9 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Συνέλευση την Τρίτη 9/12 στις 18:00 στο μπλόκο για κλιμάκωση του αγώνα!

9 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο

Ψηφίσματα στο 21ο συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για λιγνιτικές μονάδες και καύση απορριμμάτων

9 Δεκεμβρίου 2025
Το Τρενάκι του Αϊ-Βασίλη στη Γαλατινή. Βίντεο

Το Τρενάκι του Αϊ-Βασίλη στη Γαλατινή. Βίντεο

8 Δεκεμβρίου 2025
Το Τσοτύλι ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το Τσοτύλι ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

8 Δεκεμβρίου 2025
ΚΤΕΛ

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Κοζάνης λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων

8 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Αγρότες Δυτικής Μακεδονίας: Παραμένουν στο μπλόκο Σιάτιστας με 700 τρακτέρ

8 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα δικαιώνει τους… σκράπες: Θέμα γονιδίων αν θα μπει ή όχι ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο!

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εξετασεις, σχολειο
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποιός μαθητής θα μπει στο πανεπιστήμιο και πόσο καλά θα τα πάει ως φοιτητής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη βρετανών γενετιστών

Δεν έχει να κάνει μόνο με το διάβασμα ή με την τύχη το αν θα μπει ένας μαθητής στο πανεπιστήμιο, ιδίως σε ένα «καλό» πανεπιστήμιο, αλλά και με τα γονίδιά του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική γενετική επιστημονική μελέτη. Το ίδιο ισχύει και για το πόσο πετυχημένη θα είναι η μετέπειτα πορεία του ως φοιτητής.

Οι επιστήμονες του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που μελέτησαν στοιχεία για 3.000 ζεύγη διδύμων, προκειμένου να βρουν σε ποιό βαθμό υπάρχει γενετικό υπόβαθρο στην απόφαση και στην ικανότητα ενός νέου να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γενετικός παράγοντας δεν παίζει καθόλου αμελητέο ρόλο, σε συνδυασμό ασφαλώς με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Τα γονίδια φαίνεται να επηρεάζουν ένα παιδί για το άν θα επιλέξει να συνεχίσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ποιά πανεπιστημιακή σχολή θα διαλέξει, αν θα τα καταφέρει να εισαχθεί σε αυτήν και πόσο καλά θα τα πάει στη συνέχεια ως φοιτητής. Τόσο οι βαθμοί των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις (A-level για τα βρετανικά πανεπιστήμια), όσο και κατόπιν των φοιτητών στις εξετάσεις στα μαθήματα του πανεπιστημίου, εν μέρει επηρεάζονται από το DNA του νέου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έμιλι Σμιθ Γούλι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ» και το “New Scientist”, βρήκαν ότι το 57% των διαφορών μεταξύ των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις και το 46% των διαφορών μεταξύ των φοιτητών στις πανεπιστημιακές εξετάσεις σχετίζονται με τα γονίδια. Η ίδια η επιλογή ενός μαθητή αν θα πάει στο πανεπιστήμιο ή όχι, φαίνεται να επηρεάζεται σε ποσοστό περίπου 50% από το DNA του. Οι λοιπές διαφορές στις επιδόσεις αποδίδονται σε άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα και ο πλούτος της οικογένειας του μαθητή ή του φοιτητή, η ποιότητα της προηγούμενης εκπαίδευσής του στο σχολείο, η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους του, αν οι γονείς έχουν πάει πανεπιστήμιο, αν η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα στήριξης των παιδιών από φτωχά νοικοκυριά που θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο κ.α.

«Δεν νομίζω ότι πραγματικά θα περίμενε οποιοσδήποτε ότι δεν υπάρχει μια γενετική επιρροή, όσον αφορά την επιτυχία στο πανεπιστήμιο, με δεδομένο ότι η εκπαιδευτική επίδοση, η νοημοσύνη, η προσωπικότητα και άλλα χαρακτηριστικά έχουν μια κληρονομική διάσταση», δήλωσε ο γενετιστής δρ Ντέηβιντ Χιλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Θα μπορούσε άραγε στο μέλλον ένα γενετικό τεστ να προβλέπει αν θα πάει πανεπιστήμιο ένα παιδί και αν θα γίνει δεκτό στο…Χάρβαρντ; Μάλλον δύσκολα θα συμβεί αυτό. Η μελέτη των διδύμων δεν ήταν σε θέση να συσχετίσει τις επιδόσεις των μαθητών και φοιτητών με συγκεκριμένα γονίδια. Οι ερευνητές έκαναν μια ανάλογη μελέτη με το DNA 3.000 όχι διδύμων, αλλά τυχαίων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ως βάση για τις αναλύσεις τους μια «πολυ-γονιδιακή βαθμολογία», που λαμβάνει υπόψη τις αθροιστικές επιδράσεις χιλιάδων γονιδίων, τα οποία στο παρελθόν έχουν συσχετισθεί με τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αποδώσουν στα γονίδια μόνο το 5% των διαφορών στις επιδόσεις μεταξύ των νέων, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την έρευνα στους διδύμους. Κάτι που απέδωσαν κυρίως στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί ένας μικρός μόνο αριθμός γονιδίων που επηρεάζουν το μορφωτικό επίπεδο.

Συνεπώς δεν υπάρχει η δυνατότητα, προς το παρόν τουλάχιστον, να αναπτυχθεί ένα γενετικό τεστ με προγνωστική ικανότητα για το πώς θα τα πάει ένα παιδί στο πανεπιστήμιο. «Βρήκαμε ότι μέχρι στιγμής μπορούμε να εξηγήσουμε γενετικά μόνο το 5% των ατομικών διαφορών όσον αφορά την επιτυχία στο πανεπιστήμιο. Είναι αρκετά μικρό αυτό το ποσοστό προς το παρόν, αλλά νομίζω ότι η επιστήμη σταδιακά προοδεύει, ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις από το DNA και μόνο», δήλωσε αισιόδοξη η δρ Σμιθ-Γούλι.

Πηγή:prototthema.gr
Tags: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Previous Post

Τοπικές βροχές το Σαββατοκύριακο – Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά από Δευτέρα

Next Post

Πλαστά Συμβόλαια – Δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας

Next Post
αυτοκινητο οδηγος

Πλαστά Συμβόλαια – Δείτε εάν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Τακτική Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» Κυριακή 14/12/2025
  • Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2025 από τη ΔΙΑΔΥΜΑ στη Νεάπολη και την Κοζάνη
  • Δ. Καραθανάσης: Ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για σταθερή ζωή και μέλλον στη Δυτική Μακεδονία
  • Επιμελητήριο Κοζάνης: Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης  Μητλιάγκα Γιάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Βύζα Κωνσταντίνο
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr