• Latest
ΥΠΝΟΣ

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για όσους πέφτουν για ύπνο 10 με 11 το βράδυ

9 Νοεμβρίου 2021
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη

23 Νοεμβρίου 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

23 Νοεμβρίου 2025
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός

23 Νοεμβρίου 2025
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

23 Νοεμβρίου 2025
Κλειστή η Εθνική Οδός Κοζάνης Λάρισας, λόγω κατολίσθησης

Ανοιχτός ο δρόμος Κοζάνης- Λάρισας. Απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά από την κατολίσθηση

23 Νοεμβρίου 2025
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πέφτει η θερμοκρασία

23 Νοεμβρίου 2025
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση το ζευγάρι που έπαθε δηλητηρίαση από μανιτάρια στην Έδεσσα

23 Νοεμβρίου 2025
ΑΔΕΔΥ

Συγκρότηση της  Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης

23 Νοεμβρίου 2025
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για όσους πέφτουν για ύπνο 10 με 11 το βράδυ

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΥΠΝΟΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όσοι πέφτουν στο κρεβάτι για ύπνο νωρίς, συγκεκριμένα μεταξύ 10 και 11 το βράδυ, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πάθηση της καρδιάς και να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους πηγαίνουν για ύπνο πιο αργά ή ακόμη νωρίτερα, πριν τις 10, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Αν και αρκετές μελέτες έως τώρα είχαν συσχετίσει τη διάρκεια του ύπνου με την καρδιαγγειακή υγεία, η σχέση ανάμεσα στο πότε πέφτει κανείς για ύπνο και στην υγεία της καρδιάς δεν είχε μελετηθεί επαρκώς, κάτι που κάνει η νέα έρευνα σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Πλανς του Πανεπιστημίου του Έξετερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal – Digital Health» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 88.026 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών (από 43 έως 79).

Η καταγραφή των συνηθειών ύπνου έγινε επί μία εβδομάδα με ειδική συσκευή τοποθετημένη στο χέρι των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν, επίσης, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια με στοιχεία δημογραφικά, ιατρικά και τρόπου ζωής. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για πιθανή διάγνωση εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας ισχαιμικής νόσου, εγκεφαλικού κ.ά.

Έρευνα: Τα ποσοστά κινδύνου ανάλογα με την ώρα που πέφτουμε για ύπνο

Στη διάρκεια των επόμενων έξι ετών, το 3,6% των ατόμων εμφάνισαν κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Η πιθανότητα ήταν μεγαλύτερη για όσους κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα και μικρότερη για όσους έπεφταν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 π.μ., σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε σχέση με όσους κοιμούνταν μεταξύ 10-11 π.μ., εκείνοι που κοιμούνταν μετά τα μεσάνυχτα είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όσοι κοιμούνταν μεταξύ 11 και 12 π.μ. είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι άνθρωποι που έπεφταν για ύπνο πριν τις 10 π.μ., είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος ήταν γενικά πιο αυξημένος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, συνεπώς είναι αυτές που φαίνεται πως έχουν να ωφεληθούν περισσότερο εάν πέφτουν στο κρεβάτι μεταξύ 10-11 π.μ.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών για το «εσωτερικό ρολόι» μας

«Το σώμα έχει ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι, που λέγεται κιρκάδιος ρυθμός και βοηθά στη ρύθμιση των σωματικών και νοητικών λειτουργιών. Μολονότι δεν μπορούμε να συνάγουμε μία σχέση αιτιότητας από τη μελέτη μας, τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι η ώρα του ύπνου είτε πολύ νωρίς είτε αργά είναι πιθανότερο να διαταράξει το ρολόι του σώματος, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία», ανέφερε ο Πλανς.

«Η μελέτη μάς δείχνει ότι η καλύτερη δυνατή ώρα για ύπνο είναι συγκεκριμένη στον 24ωρο κύκλο του σώματος και οι αποκλίσεις από αυτήν μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν κοιμάται κάποιος μετά τα μεσάνυχτα, πιθανώς επειδή έτσι μειώνει την πιθανότητα να δει το πρωινό φως, που θέτει σε επανεκκίνηση το σωματικό ρολόι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι παραμένει ασαφής η αιτία για την παρατηρούμενη πιο έντονη συσχέτιση στις γυναίκες, από ό,τι στους άνδρες, μεταξύ της ώρας ύπνου και της καρδιαγγειακής υγείας. Μία πιθανή εξήγηση, όπως είπε, είναι ότι «υπάρχει μία διαφορά φύλου στο πώς το ενδοκρινικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μία διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η ώρα του ύπνου προκύπτει ότι είναι ένας πιθανός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου ή από την ποιότητα του ύπνου. Αν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, τότε τόσο η ώρα του ύπνου όσο και η ποιότητά του μπορούν να αποτελέσουν ένα χαμηλού κόστους στόχο της δημόσιας υγείας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες».

Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΥΠΝΟΣ
Previous Post

Κλιματική αλλαγή: «SOS» από τους παραγωγούς φασολιού σε Πρέσπες και Καστοριά – 80% κάτω η σοδειά

Next Post

Ευθαλία Ράνδου, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής «Μαμάτσειου»: «Κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί, (…) διότι θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα».

Next Post
Ευθαλία Ράνδου

Ευθαλία Ράνδου, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής «Μαμάτσειου»: «Κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί, (...) διότι θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα».

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική – 2ος όμιλος: Δύσκολη Κυριακή για Εορδαϊκό και Κοζάνη
  • Και ο Δήμος Καστοριάς σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
  • Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Γαλατινής: Βρέθηκε ο τυχερός
  • Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Καστοριάς. Βίντεο
  • Θάφτηκε στο νερό το Γεφύρι του Πασά. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr