• Latest
φασολια, οσπρια

Κλιματική αλλαγή: «SOS» από τους παραγωγούς φασολιού σε Πρέσπες και Καστοριά – 80% κάτω η σοδειά

9 Νοεμβρίου 2021
Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

30 Μαΐου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες

30 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: «SOS» από τους παραγωγούς φασολιού σε Πρέσπες και Καστοριά – 80% κάτω η σοδειά

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
φασολια, οσπρια
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη δίνη της κλιματικής κρίσης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το φασόλι σε Πρέσπες και Καστοριά, με τη βροχή και τη ζέστη, που άλλοτε αποτελούσαν «δώρο» για τους παραγωγούς, πλέον να έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα», όπως λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρεσπών «Πελεκάνος» Κώστας Ναλμπαντίδης.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, αλλά και την προσθήκη των νέων επιπτώσεων που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, «έχουν οδηγήσει τη φασολοπαραγωγή σε αδιέξοδο, τους παραγωγούς να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και τη βιωσιμότητα του συνεταιρισμού να απειλείται».

Έτσι και φέτος, ενώ οι φασολοπαραγωγοί (350 στην Πρέσπα και 1.100 στην Καστοριά) πρόσβλεπαν σε μια καλή χρονιά, ο παρατεταμένος καύσωνας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που επηρέασε αρνητικά την καρποφορία, σε συνδυασμό με τις σφοδρές βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο -«επί 12 μερόνυχτα ασταμάτητα», σύμφωνα με τον κ. Ναλμπαντίδη- έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, με την παραγωγή να καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 80%.

«Ακόμα και με αύξηση της τιμής πώλησης δεν ισοφαρίζουμε ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά»

Απόθεμα στις αποθήκες δεν υπάρχει και, όπως λέει ο κ. Ναλπαντίδης, «αν καταφέρουμε φέτος να συγκομίσουμε 150 τόνους προϊόντος στον Πελεκάνο, θα είμαστε ευχαριστημένοι». Κι αυτό όταν η μέση ετήσια παραγωγή στην περιοχή ανέρχεται σε 1.500 τόνους τουλάχιστον. Έτσι, όπως εξήγησε, ακόμη και με αύξηση της τιμής πώλησης, «οι παραγωγοί δεν ισοφαρίζουμε ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί και φέτος».

Σημειώνεται ότι ποσοστό 80% της παραγωγής διοχετεύεται παραδοσιακά στην αγορά της Αττικής, με τους φασολοπαραγωγούς του Πελεκάνου να «πιάνουμε την τιμή των 3 ευρώ/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 2,5 ευρώ/κιλό και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο λόγω των συνθηκών, κι όταν τις προηγούμενες χρονιές δεν πουλούσαμε πάνω από 2-2,5 ευρώ/κιλό», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Ναλμπαντίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπόλοιπο 20% της φασολοπαραγωγής, ο «Πελεκάνος» το δίνει στη βόρεια Ελλάδα και εξάγει μικρή ποσότητα στις ΗΠΑ και την Γερμανία.

Ο κ. Ναλμπαντίδης κάνει επίσης λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας καθώς, όπως αναφέρει, «βλέπεις το προϊόν που πουλάς στα 3 ευρώ το κιλό να διατίθεται στο ράφι στην τιμή των 4 και 5 ευρώ, αλλά και 8 ευρώ».

Σε αυτό το σκηνικό, ο «Πελεκάνος» ολοένα και μικραίνει και πλέον μετρά 25 φασολοπαραγωγούς, από 27 πέρυσι και 34 μέχρι και το 2018, με τα καλλιεργούμενα στρέμματα να μην ξεπερνούν τα 2.000, όταν πριν μόλις μερικά χρόνια ξεπερνούσαν και τα 3.500». Εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό του και λέγοντας ότι «ο έλληνας παραγωγός ακόμη δεν έχει πειστεί ότι η συνεργατικότητα είναι προς όφελός του», ο κ. Ναλαμπαντίδης υπογράμμισε την ανάγκη να παταχθούν οριστικά οι ελληνοποιήσεις και να γίνουν ακόμη πιο εντατικοί οι έλεγχοι και πιο αυστηρή η τιμωρία των παραβατών.

Πώς θα αποφύγουν την παραπλάνηση οι καταναλωτές

Για να αποφεύγουν την παραπλάνηση οι έλληνες καταναλωτές, ο κ. Ναλμπαντίδης υπενθυμίζει ότι οι πρώτες ποσότητες της φασολοπαραγωγής από τις Πρέσπες φθάνουν στην ελληνική αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα «πλακέ» φασόλια Πρεσπών, και από τέλος Οκτωβρίου για τα μεγαλόσχημα: «γίγαντες» και «ελέφαντες».

Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει ότι πάγια πρόταση του συνεταιρισμού παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την πολιτεία, «έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών», ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση διεξόδου για τη διάθεση του προϊόντος σε αγορές του εξωτερικού.

Οριζόντιες οι αποζημιώσεις

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, έχουν έρθει οι ελεγκτές και εντός του τρέχοντος μηνός αναμένονται οι εκτιμήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος του Πελεκάνου και προσθέτει ότι σε συνάντηση με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην Καστοριά, είχε ληφθεί απόφαση ότι οι αποζημιώσεις θα είναι οριζόντιες.

«Ευελπιστούμε να βοηθήσει το κράτος όλες αυτές τις οικογένειες να επιβιώσουν, αφού κέρδος δεν θα έχουμε ούτε και φέτος και το ξέρουμε. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που έχουμε κάνει και να μπορούμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την νέα καλλιεργητική περίοδο», τονίζει ο κ. Ναλμπαντίδης.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΦΑΣΟΛΙΑ
Previous Post

Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia» – 12 με 14 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη 

Next Post

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για όσους πέφτουν για ύπνο 10 με 11 το βράδυ

Next Post
ΥΠΝΟΣ

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό για όσους πέφτουν για ύπνο 10 με 11 το βράδυ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό
  • Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr