Ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στον οικισμό Δισπηλιό του Δήμου Καστοριάς

Ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στον οικισμό Δισπηλιό του Δήμου Καστοριάς

Ερώτηση Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και Υγείας κατέθεσε το ΚΚΕ με Θέμα: Ακατάλληλο για οικιακή χρήση το νερό στον οικισμό Δισπηλιό του Δήμου Καστοριάς.

Με Δελτίο Τύπου , 17 Ιούλη 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς ενημέρωνε τους καταναλωτές του οικισμού Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς, πως: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σημερινών αναλύσεων του νερού ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού, ανιχνεύθηκε η ουσία τριχλωρο-τετραχλωρο αιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Με δεδομένο ότι το νερό του οικισμού Δισπηλιού δεν πληροί τις παραμετρικές τιμές που επιβάλουν οι ισχύουσες διατάξεις, κρίνεται σκόπιμη η επιβολή περιορισμού για κάθε χρήση του εκτός χρήσης WC

Ενώ σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, σχετικά με την ακαταλληλότητα του νερού στην περιοχή του Δισπηλιού, αναφέρεται ότι το τετραχλωροεθάνιο, που ανιχνεύθηκε στις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που τροφοδοτούν με νερό το Δισπηλιό, είναι μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία και έχει σχέση με την επεξεργασία δερμάτων. Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στη ΔΕΥΑΚ από καιρό γι’ αυτό ασφάλισε την παλιά υδρογεώτρηση και προχώρησε στην ανόρεξη νέας, στην οποία δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις,  ανιχνεύθηκε η ίδια επικίνδυνη ουσία.

Σημειώνουμε σχετικά ότι «……οι δύο αυτές χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου (Τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στο νερό, αλλά κυρίως στην ατμόσφαιρα, προερχόμενες από αναθυμιάσεις των στεγνοκαθαριστηρίων ρούχων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μετάλλων. Από τις εκπομπές αυτές, είναι δυνατόν να επέλθει και μόλυνση των νερών. Το πρόβλημα είναι ότι, υπό αναερόβιες συνθήκες, οι δύο αυτές μπορούν να αποικοδομηθούν σε τοξικές ενώσεις του χλωρίου, μεταξύ των οποίων και το βινυλοχλωρίδιο.

Απορροφώνται και οι δύο από τον οργανισμό. Το τριχλωροαιθυλένιο απορροφάται ταχύτατα τόσο από το αναπνευστικό σύστημα όσο και από τον εντερικό σωλήνα και διασπείρεται σε όλους τους ιστούς. Ο μεταβολισμός του τριχλωροαιθυλένιου φτάνει το 40-75% της συνολικής ποσότητας και τα υποπροϊόντα του αποβάλλονται με τα ούρα. Το τριχλωροαιθυλένιο κατατάσσεται στην ομάδα 3 των καρκινογόνων ενώσεων. Προκαλεί όγκους στους πνεύμονες και το ήπαρ σε ορισμένες οικογένειες ποντικών..Είναι ελαφρά μεταλλαξογόνο για ορισμένα βακτήρια. Ανάλογη συμπεριφορά ως προς την καρκινογένεση δείχνει να έχει και το τετραχλωροαιθυλένιο.[1]».

Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η υδροδότηση του οικισμού Δισπηλιού του Δήμου Καστοριάς με υγιεινό και φτηνό νερό για οικιακή χρήση
  • Την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
  • Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

[1]          «ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑIΣΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ/ Παράρτημα HEA/Παράμετροι Ποιότητας Πόσιμου Ύδατος & Υγεία» – 17 Ιουλίου 2000

 


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΚαστοριάΚΚΕΝΕΡΟ

Άλλες ειδήσεις

Στον Πεντάλοφο ο υπουργός Νίκος Παππάς-«Εβδομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης» από 26 μέχρι 29 Ιουλίου

ο έργο «Rural Broadband» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους που κατοικούν σε

10 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν είσαι άρρωστη -Επιδεινώνουν την υγεία σου

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η πολυκοσμία, οι ασφυκτικές καθημερινές υποχρεώσεις

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.