• Latest
αυτοκινητο οδηγος

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα: Τέλος τα smartwatch στις εξετάσεις, μπαίνουν κάμερες, δάσκαλος στο πίσω κάθισμα

13 Οκτωβρίου 2021
Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα

Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: “ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ”

«Μεταφέρεται» για αύριο Τετάρτη 16/7 η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες».

15 Ιουλίου 2025

Αντιδρούν στο γιγαντιαίο έργο ΑΠΕ στα Γρεβενά

15 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: “ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ”

Κανονικά θα διεξαχθεί η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες»

15 Ιουλίου 2025
Σιάτιστα: Μπιτόνι με άγνωστο περιεχόμενο στην πλατεία Γεράνειας

Σιάτιστα: Μπιτόνι με άγνωστο περιεχόμενο στην πλατεία Γεράνειας

15 Ιουλίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

2η Κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Επιτροπή Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Διαμόρφωση αύλειου χώρου Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Διαμόρφωση αύλειου χώρου Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ

15 Ιουλίου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Σε πλήρη εξέλιξη η διεθνής συνεργασία με το China Three Gorges University – Υλοποιήθηκε το Θερινό Σχολείο με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια

15 Ιουλίου 2025
Οι «Αντιλογίες» στην Αιανή. Θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο

Οι «Αντιλογίες» στην Αιανή. Θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο

15 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

5 συλλήψεις για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία

15 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για την υγεία

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για την υγεία

15 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα: Τέλος τα smartwatch στις εξετάσεις, μπαίνουν κάμερες, δάσκαλος στο πίσω κάθισμα

sierafm by sierafm
13 Οκτωβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
αυτοκινητο οδηγος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλές είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή για το δίπλωμα οδήγησης. Όλες οι αλλαγές αναλυτικά, πού θα κάθονται οι εξεταστές και τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές. Τέλος οι «έξυπνες» συσκευές κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Με το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών», το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Στο τιμόνι από τα 17

«Διασφαλίζουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και πως θα έχουμε καλύτερους οδηγούς στον δρόμο. Καθιερώνουμε τη δυνατότητα εξέτασης για τους νέους 17 ετών. Αυτή νομίζω είναι η είδηση σήμερα. Όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, θεσπίζουμε τη δυνατότητα προσωρινής άδειας οδήγησης για νέους 17 ετών που θα μπορούν πλέον να οδηγούν, αρκεί να έχουν δίπλα τους έναν έμπειρο οδηγό», υπογράμμισε στην αρχή της παρουσίασης ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Οδήγηση για τους 17 ετών στην Περιφέρειάς τους

Όπως συνέχισε ο υπουργός, «σε πολλές χώρες της Ευρώπης ισχύει αυτό που λέμε η οδήγηση με συνοδό οδηγό. Πώς θα γίνει πρακτικά: Είχαμε πει ότι οι 17άρηδες θα έχουν δυνατότητα όχι μόνο να δώσουν εξετάσεις, αλλά και να οδηγούν. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως “προσωρινό δίπλωμα”. Εντός της Περιφέρειας στην οποία κατοικούν. Το άλλο που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι τα χαρακτηριστικά του συνοδού. Θα πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Να είναι τουλάχιστον 25 ετών, να έχει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον για 5 χρόνια και να έχει και “καθαρό” δίπλωμα, δηλαδή καθαρό point system. Αν δείτε τα στατιστικά που υπάρχουν για τα τροχαία, θα δείτε ότι σε αυτές τις ηλικίες (τις μικρές) τα νούμερα είναι καλύτερα από άλλες ομάδες. Η λύση που προτείνουμε είναι μια λύση λελογισμένη και που έχει συγκεκριμένους περιορισμούς».

Οι βασικές αλλαγές:

  • Θέσπιση νέου κατώτατου ορίου ηλικίας για την παρακολούθηση θεωρητικής και πρακτικής άσκησης, ήτοι τα 17 έτη, καθώς και δυνατότητας των υποψηφίων που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης οχημάτων κατηγορίας Β να λάβουν μέρος στις θεωρητικές εξετάσεις αλλά και στις πρακτικές δοκιμασίες.
  • Θέσπιση δυνατότητας οδήγησης με συνοδό σε όσους υποψήφιους οδηγούς έχουν συμπληρώσει τα 17 έτη και ολοκληρώνουν επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία. Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης στους ανήλικους υποψήφιους οδηγούς μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, όποτε και τους χορηγείται το κανονικό έντυπο άδειας οδήγησης. Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις με συνοδό θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί εντός 2 μηνών από την έναρξη του ισχύος νόμου (για να μην υπάρξη καμία καθυστέρηση και κανένα κενό ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης).
  • Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών, όπως οι οδηγοί που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και που είναι κωφοί και βαρήκοοι, με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει ενδεικτικά εγχειρίδιο σε ψηφιακή μορφή με ήχο, εικόνες, σκίτσα, πραγματικές φωτογραφίες, κείμενο και βίντεο ακόμα και στην νοηματική γλώσσα.
  • Αναδιαμορφώνεται και απλουστεύεται η ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των υποψήφιων οδηγών και κατανόηση θεμάτων καταστάσεων οδικής ασφάλειας, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο σχετικής υπουργικής απόφασης.
  • Προβλέπεται η διάθεση των Ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων και σε άλλες γλώσσες πέραν της Ελληνικής (οι οποίες και θα καθοριστούν με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης), στην ελληνική με χρήση ακουστικών με ήχο καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
  • Αυστηροποιείται ο έλεγχος της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων του υφιστάμενου συστήματος, με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή σε εξεταστικό σύστημα, ήτοι η χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με τη δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος τα smartwatch και οποιαδήποτε «έξυπνη» συσκευή

  • Ενημέρωση υποψηφίων με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης, για την απαγόρευση χρήση κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή οποιασδήποτε άλλη ηλεκτρονικής συσκευής επικοινωνίας, οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή έξυπνης συσκευής, όπως ηλεκτρονικά ρολόγια κλπ, για την απαγόρευση απομάκρυνσης των υποψηφίων από τη θέση εξέταση τους για οποιονδήποτε λόγο, πριν την ολοκλήρωση της θεωρητικής εξέτασης και του τελευταίο υποψηφίου, καθώς και τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε παράβασης (όπως θα καθοριστούν με σχετική υπουργική απόφαση).
  • Δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών, για τη διενέργεια του οποίου διασταυρώνεται η φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στο ΔΕΕ του του υποψηφίου με ψηφιακή φωτογραφία που λαμβάνεται κατά την είσοδο του υποψηφίου στο εξεταστικό κέντρο από κάμερα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτό το σκοπό, διασφαλίζοντας την ασφαλή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όσων δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών, καθώς και ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων με την προβολή βίντεο που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις, τα οχήματα και τα κείμενα μεταφρασμένα στην ελληνική νοηματική γλώσσα, καθώς και υπότιτλους
  • Δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιος οδηγούς και οδηγούς να παρακολουθούν μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης σε οχήματα νέας τεχνολογίας

Εξεταστές

«Εμείς είδαμε πολύ προσεκτικά τις παρατηρήσεις και τις διαβουλεύσεις που έγιναν. Βάζουμε τους εκπαιδευτές στο αυτοκίνητο. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι εξεταστές κάθονται μπροστά, σε άλλες πίσω. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κάθονται πίσω. Ένα νομοσχέδιο που δεν είναι φορτισμένο ιδεολογικά και πολιτικά, γι’ αυτό δεν το πάμε με διαδικασία κατεπείγοντος, θέλουμε να γίνει συζήτηση, να ακούσουμε όλους τους φορείς», τόνισε αναφορικά με το πού θα βρίσκονται οι εξεταστές κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψήφιων οδηγών ο κ. Καραμανλής.

Ασφαλιστικές

Σε άλλο σημείο της παρουσίασης τους νομοσχεδίου ο υπουργός αναφέρθηκε στην ασφαλιστική κάλυψη των 17άρηδων. «Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε. Βλέποντας τα στοιχεία που σας ανέφερα με τα ατυχήματα και τα τροχαία που υπάρχουν, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ένας νέος οδηγός πληρώνει περισσότερα ασφάλιστρα. Μπορεί να αυξηθεί ακόμα παραπάνω. Μας απασχολεί και θα το δούμε. Αλλά δεν θα είναι απαγορευτικά τα ασφάλιστρα. Δεν οδηγεί μόνος του ο 17άρης. Οδηγεί σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο», σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης (PDF)

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Previous Post

Τα κρούσματα της Τετάρτης 13/10 στη Δυτική Μακεδονία – 2.338 κρούσματα στη χώρα

Next Post

Rapid test: Σε ποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται δωρεάν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου

Next Post
κορονοιος, εξεταση

Rapid test: Σε ποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται δωρεάν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα
  • «Μεταφέρεται» για αύριο Τετάρτη 16/7 η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες».
  • Αντιδρούν στο γιγαντιαίο έργο ΑΠΕ στα Γρεβενά
  • Η τοποθέτηση του Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας
  • Κανονικά θα διεξαχθεί η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr