Βαρύτερες κυρώσεις σε υπότροπους και εκπτώσεις σε περίπτωση πρόσληψης προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Διπλό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τους εργοδότες το υπουργείο Εργασίας με την αλλαγή των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπει μεγάλες μειώσεις στο πρόστιμο των 10.550 euro, που φθάνουν έως και το 71,56%, εάν προσληφθεί ο εργαζόμενος που βρέθηκε ανασφάλιστος. Nevertheless, ταυτόχρονα προβλέπει για πρώτη φορά και τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν στο 200% of 10.550 euro, δηλαδή έως και στις 31.650 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης συστηματικά συνεχίζει να παραβιάζει τη νομοθεσία και να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους. Αυτό είναι το πρώτο βασικό στοιχείο του σχεδίου νόμου.
Το δεύτερο μείζον θέμα αφορά τη δυνατότητα να διαγράφονται ασφαλιστικές οφειλές, δηλαδή χρέη κυρίως προς τον OAEE που δημιουργήθηκαν έως 31 December 2016, λόγω εύλογης αμφιβολίας σε ασφαλισμένους, οι οποίοι υπάγονται σε δύο ή περισσότερους φορείς. Η σχετική διάταξη που επεξεργάστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες κυρίως διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, OGA ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσε» επί δεκαετίες ο ΟΑΕΕ, χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και εξοντωτικές προσαυξήσεις. Πολλοί από αυτούς είτε βρέθηκαν παγιδευμένοι σε γκρίζες ζώνες του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε μπλέχτηκαν σε διαφορετικές νομικές ερμηνείες ή ακόμη και αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.
Συστηματικοί παραβάτες
According to the article 5 του σχεδίου νόμου το πρόστιμο για τον αδήλωτο εργαζόμενο εξακολουθεί να είναι στο ποσό των 10.550 euro. Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών (3) ετών από τον πρώτο έλεγχο, the fine of 10.550 ευρώ επιβάλλεται προσαυξημένο ως εξής:
a) against 100%, δηλαδή ανέρχεται στις 21.100 ευρώ για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, and
b) against 200%, that is, in 31.650 ευρώ για κάθε μεταγενέστερη παράβαση από αυτήν που διαπιστώνεται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.
Σε κάθε παράβαση του παρόντος άρθρου τεκμαίρεται ότι η σχέση εργασίας διήρκησε τρεις (3) months, εκτός εάν ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος αποδείξουν διαφορετικά.
Με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα καταλογίζονται, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, σε βάρος του εργοδότη το σύνολο των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ασφαλιστικών εισφορών. Ως βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται ο κατώτατος μισθός ή το κατώτατο ημερομίσθιο. Οι διοικητικές κυρώσεις του παρόντος άρθρου επιβάλλονται πλέον των λοιπών κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Εκπτώσεις με πρόσληψη
Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, εάν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο της παρ. 1 of the article 5 μειώνεται ως εξής:
a) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) euro, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) months,
b) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) euro, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) months, and
c) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) euro, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) year.
Caution! Το δικαίωμα έκπτωσης στο πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας για τον εργοδότη διατηρείται αν ο εργαζόμενος με υπεύθυνη δήλωσή του, που φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την πρόσληψή του και ο εργοδότης, within five (5) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, προβεί στην πρόσληψη άλλου εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Να σημειωθεί ότι το δικαίωμα έκπτωσης του προστίμου παρέχεται εφόσον ο εργοδότης αποδεχθεί το πρόστιμο και παραιτηθεί από την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων βοηθημάτων. Δικαίωμα έκπτωσης δεν παρέχεται όταν ο εργοδότης είναι υπότροπος.
Κανόνες για εργολαβίες
Το τρίτο βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θεσπίζει ένα σύστημα κανόνων, που καθιερώνει «την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου». That is, στο εξής την ευθύνη για τις πληρωμές και την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όσους εργάζονται σε εργολάβους ή υπεργολάβους θα την έχουν από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι εργοδοτικοί φορείς.
Source:naftemporiki.gr