• Latest
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Θα αποτελείται από δύο μέρη

21 Οκτωβρίου 2024
Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

19 Νοεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ

19 Νοεμβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

19 Νοεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Βίντεο και φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βίντεο και φωτογραφίες

19 Νοεμβρίου 2025
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

19 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών

Γρεβενά: Νέο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

19 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Λαμπαδηδρομία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026: Η Φλόγα φωτίζει την Καστοριά

19 Νοεμβρίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης

19 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

19 Νοεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

19 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Δηλώσεις συμμετοχής στο έθιμο των κλαδαριών και των μπουμπουσαριών της Σιάτιστας

19 Νοεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Καστοριάς

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Θα αποτελείται από δύο μέρη

sierafm by sierafm
21 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας και αφορά όσους χάσουν την θέση απασχόλησης τους μετά την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος.
Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews το νέο επίδομα θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού και μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.

Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Ένα πιθανό σενάριο θέλει τους πρώτους μήνες ανεργίας, το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του κατώτατου μισθού.

Βάσει του σχεδιασμού της αρμόδιας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, ακόμη και το σταθερό σκέλος του επιδόματος θα είναι μειωμένο, για όσους εργάζονται με μερική, εκ περιτροπής ή περιστασιακή απασχόληση. Νέα κριτήρια και χρονικοί περιορισμοί στην καταβολή του θα προβλεφθούν σύμφωνα με πληροφορίες και για τους εποχικά εργαζόμενους. Πιθανό θεωρείται η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος, που σήμερα είναι από 5 έως 12 μήνες, να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Θα προβλεφθούν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αναλυτικότερα έρχονται οι παρακάτω αλλαγές στο επίδομα ανεργίας:

• Ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

• Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

• Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.

• Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

• Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

• Τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζόμενους. Έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για την αναμόρφωση και του εποχικού επιδόματος ανεργίας με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανταποδοτικότητας και τη συσχέτισή του με τον πραγματικό χρόνο εργασίας.

• Το επίδομα θα είναι μειωμένο για όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ. Ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.

• Ταυτόχρονα με τη λήψη του επιδόματος, ο άνεργος σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ θα καταρτίζει το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για την ταχύτερη επανένταξη του στην αγορά εργασίας. Στην περίπτωση που κάποιος άνεργος απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας τότε διακόπτεται και η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Previous Post

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Κώστα Αποστολίδη (Βουράκη)

Next Post

«Συμμορία νεογέννητων»: Έστειλαν στον θάνατο βρέφη για το κέρδος

Next Post
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

«Συμμορία νεογέννητων»: Έστειλαν στον θάνατο βρέφη για το κέρδος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ
  • Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή
  • Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr