Sierafm.gr -SI.E.RA FM 1053 Σιάτιστα
ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη ενταχθεί

 

Περιθώριο ενός έτους θα έχουν για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της κατοικίας οι δανειολήπτες, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν γυρίσει στο «κόκκινο» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 -χωρίς αυτό, ωστόσο, να αποτελεί θέσφατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι Θεσμοί πιέζουν αυτό το κριτήριο ένταξης να αλλάξει στις 30 Οκτωβρίου 2018 -ημερομηνία κατά την οποία το στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που συνδέεται με πρώτη κατοικία θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 90 ημέρες καθυστέρησης.

Η νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη με τη διαδικασία του κατεπήγοντος, όπως αποκάλυψε το insider.gr., θα εκπνέει τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2020 και αναμένεται να είναι επιλέξιμοι 150.000 περίπου «κόκκινοι» οφειλέτες.

Τα νέα κριτήρια ένταξης, όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, είναι τα εξής:

• Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση υποχώρησε υπό τις πιέσεις των Θεσμών, οι οποίοι έχουν διατυπώσει ισχυρές ενστάσεις ως προς την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στην προστασία.

• Το υπόλοιπο οφειλής παραμένει στις 130.000 ευρώ.

• Το σύνολο της κινητής περιουσίας (δηλ. καταθέσεις) διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από την πρόταση της κυβέρνησης για 50.000 ευρώ.

• Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% του υπολοίπου οφειλής. Εάν, για παράδειγμα, ένας οφειλέτης χρωστά 100.000 ευρώ, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του δεν μπορεί να υπερβαίνουν αυτή την αξία.

• Δεν αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τις 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (μέγιστη κάλυψη έως 36.000 ευρώ).

• Όσο αφορά στο κούρεμα της οφειλής, αυτό θα αφορά στο ποσό υπολοίπου οφειλής που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

• Η κρατική επιδότηση δόσης θα έχει διάρκεια 25 έτη, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

• Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα οι οφειλέτες που έχουν ήδη φτάσει στο δικαστήριο του Νόμου Κατσέλη και η αίτησή τους απορρίφθηκε. Αποκλείονται, ωστόσο, αυτοί για τους οποίους το δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι «δολίως» δεν εξυπηρέτησαν τις οφειλές τους -όσοι δηλαδή έχουν τη «βούλα» του στρατηγικού κακοπληρωτή.

Τι θα συμβεί με όσους έχουν ήδη υπαχθεί στον Νόμο

Όσοι βρίσκονται ήδη υπό την προστασία του Νόμου Κατσέλη είναι το «κλειδί» της επιτυχίας νέου πλαισίου, αφού αποτελούν την πλειονότητα της περιμέτρου των 150.000 οφειλετών που πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν μπορεί να υποχρεωθεί κάποιος που προστατεύεται ήδη να μεταπηδήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα μπορεί, όμως, να υποβάλλει τα στοιχεία του και να λάβει την πρόταση της ρύθμισης από την τράπεζα προκειμένου να αποφασίσει εάν τον συμφέρει να αποποιηθεί την προηγούμενη προστασία και να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.

Η τράπεζα θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημά του εντός ενός μήνα -περιθώριο πολύ «στενό» που συνιστά μεγάλη πρόκληση για τα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία βέβαια θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, τόσο ως προς τα κριτήρια της ένταξης όσο και ως προς τη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης.

Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση που του προτείνεται, θα μπορεί να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Για να απολαμβάνει, όμως, την προστασία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, θα πρέπει να καταβάλλει το 50% της μηνιαίας δόσης του στην τράπεζα.

Τι θα γίνει με όσους «κοκκινίσουν» το 2019

Η προστασία αφορά μόνο τα δάνεια που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2018, ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν οι οφειλέτες με αναπηρία άνω του 67% ή όσοι έμειναν άνεργοι το 2019 και παρουσιάζουν σοβαρή αδυναμία πληρωμής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Πηγή:insider.grRelated posts

Επίδομα στέγασης: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση

sierafm

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ξεκινούν από σήμερα (2/9) οι αιτήσεις – Μόνο ηλεκτρονικά

sierafm

Απλοποιείται η διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

sierafm

Αφήστε ένα σχόλιο

*

code

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Privacy & Cookies Policy
Font Resize
Aντίθεση