• Latest
Αμερικανός συγγραφέας ψυχολογίας εξηγεί ανώμαλες εναέριες παρατηρήσεις στην αρχαία Ελλάδα

Αμερικανός συγγραφέας ψυχολογίας εξηγεί ανώμαλες εναέριες παρατηρήσεις στην αρχαία Ελλάδα

11 Μαρτίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε φωτοβολταϊκό πάρκο

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: 113 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας γιορτάζει η Κοζάνη (Φωτογραφίες)

Κοζάνη: Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

23 Οκτωβρίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Γρεβενών

23 Οκτωβρίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής χαλκού

23 Οκτωβρίου 2026
Ο Μακεδονικός Σιάτιστας βάζει λεωφορείο για το εκτός έδρας ματς με την Αναγέννηση Άρτας

Γ Εθνική: Στην Αρτα δοκιμάζεται ο Μακεδονικός Σιάτιστας

23 Οκτωβρίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Η 4η αγωνιστική σε Α’ και Β’ Κατηγορία

23 Οκτωβρίου 2026
Πώς του άρπαξαν 100.000 ευρώ για δήθεν επενδύσεις!

Κοζάνη: Απάτη για δηθεν πώληση κλαρκ

23 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης–παραλαβής για το Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Νεάπολη

Δήμος Βοΐου: Υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης–παραλαβής για το Σωφρονιστικό Κατάστημα στη Νεάπολη

23 Οκτωβρίου 2026
Πατέρας παράτησε την 7χρονη κόρη του στο θέατρο για να πιει… μπύρες

Δήμος Κοζάνης: «Όταν ο Καμπανέλλης…συνάντησε τον Μίκη» – Μια κορυφαία μουσικοθεατρική συνάντηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη

23 Οκτωβρίου 2026
Γρεβενά: Kατάταξη   ιδιώτη επιλαχόντα στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

Γρεβενά: Kατάταξη ιδιώτη επιλαχόντα στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας

23 Οκτωβρίου 2026
Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου – Ενημέρωση πολιτών για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου – Ενημέρωση πολιτών για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

23 Οκτωβρίου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και «Ελληνισμός εν Δράσει»: Νέα συνεργασία με επίκεντρο τους νέους και τον Ελληνισμό του εξωτερικού

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και «Ελληνισμός εν Δράσει»: Νέα συνεργασία με επίκεντρο τους νέους και τον Ελληνισμό του εξωτερικού

23 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αμερικανός συγγραφέας ψυχολογίας εξηγεί ανώμαλες εναέριες παρατηρήσεις στην αρχαία Ελλάδα

sierafm by sierafm
11 Μαρτίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αμερικανός συγγραφέας ψυχολογίας εξηγεί ανώμαλες εναέριες παρατηρήσεις στην αρχαία Ελλάδα
0
SHARES
113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο βιβλίο The Psychology of UAP, ο Joey Florez εξετάζει πώς οι γνωστικές προκαταλήψεις και τα πολύπλοκα πρότυπα επεξεργασίας πληροφοριών έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση αρχαιοελληνικών ερμηνειών ανώμαλων εναέριων φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται σε περιοχές όπως η Ελίμεια (σημερινή Κοζάνη). Υποστηρίζει ότι αυτοί οι ψυχολογικοί μηχανισμοί επηρέασαν τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τα ανεξήγητα ουράνια γεγονότα, συχνά πλαισιώνοντάς τα μέσα στις θρησκευτικές και μυθολογικές τους παραδόσεις.

Στο βιβλίο του Florez, μια θεωρία της εσφαλμένης αντίληψης περιλαμβάνει δύο κεντρικούς τρόπους επεξεργασίας πληροφοριών στον εγκέφαλο: τον διαισθητικό και τον συνωμοτικό. Τα γνωστικά χαρακτηριστικά της διαισθητικής σκέψης στο πλαίσιο της επεξεργασίας ανώμαλων ερεθισμάτων περιλαμβάνουν την ταχεία αυτοματοποίηση, την ευρετική, τη συναισθηματική συλλογιστική και την αναζήτηση προτύπων. Τα χαρακτηριστικά της συνωμοσιολογικής σκέψης συνδέονται με το να είσαι σκόπιμη, υπερβολικά αναλυτική, παράλογη και να επαναδιατυπώνεις πεποιθήσεις. Κατά την επεξεργασία ανώμαλων ερεθισμάτων διαισθητικά, η παρεϊδολία είναι κοινή, ενώ η συνωμοτική επεξεργασία ερεθισμάτων συνήθως αντανακλά την αποφένια.

Ο Florez αναδεικνύει την παρεϊδολία, την τάση να αντιλαμβανόμαστε οικεία μοτίβα σε τυχαία ερεθίσματα, ως βασικό παράγοντα για το πώς οι Έλληνες ερμήνευαν τις ουράνιες ανωμαλίες. Στην περίπτωση της Ελίμειας και της ευρύτερης Μακεδονικής Ελλάδας, ανεξήγητα φώτα, σχηματισμοί νεφών ή αερομεταφερόμενα αντικείμενα συνδέονταν συχνά με θεϊκά άρματα, οιωνούς ή τις φυσικές εκδηλώσεις θεών.

Για παράδειγμα, ο Κεραυνός του Δία: Οι φωτεινές λάμψεις στον ουρανό, πιθανώς λόγω μετεωριτών ή ηλεκτρικών καταιγίδων, ερμηνεύτηκαν ως ο Δίας να εκτοξεύει τους κεραυνούς του. Αυτό ενίσχυσε τόσο τη θεϊκή εξουσία όσο και την πολιτική νομιμότητα, καθώς οι Μακεδόνες ηγεμόνες, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισχυρίστηκαν ότι κατάγονταν από τον Δία. Το Άρμα του Απόλλωνα: Ασυνήθιστες κινήσεις ουράνιων αντικειμένων, όπως ανεξήγητα φώτα, μπορεί να σχετίζονται με το άρμα του Απόλλωνα που διασχίζει τους ουρανούς, ένα παράδειγμα των Ελλήνων που επιβάλλουν μια γνωστή θεϊκή δομή στο άγνωστο.

Η Αποφένια, η τάση να αντιλαμβανόμαστε ουσιαστικές συνδέσεις μεταξύ άσχετων φαινομένων, διαμόρφωσε περαιτέρω τις ελληνικές πολιτισμικές ερμηνείες των ανώμαλων θεάσεων. Ο Florez προτείνει ότι οι αρχαίες ελληνικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην Άνω Μακεδονία, συνέδεαν τις ουράνιες ανωμαλίες με τα επίγεια γεγονότα, ενισχύοντας πολιτικές, στρατιωτικές ή θρησκευτικές αφηγήσεις.

Για παράδειγμα, οιωνοί μάχης: Έλληνες και Μακεδόνες έβλεπαν συχνά ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα ως προάγγελους πολέμου. Ένα φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό πριν από τη μάχη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σημάδι θεϊκής εύνοιας ή καταστροφής, που επηρεάζει τις στρατιωτικές αποφάσεις. Πολιτική νομιμότητα: Οι Μακεδόνες ηγεμόνες, ιδιαίτερα ο Φίλιππος Β’ και ο Μέγας Αλέξανδρος, κεφαλαιοποίησαν ουράνιους οιωνούς για να διεκδικήσουν το θεϊκό τους δικαίωμα να κυβερνούν. Αν ένα ανεξήγητο φως εμφανιζόταν στον ουρανό πριν από ένα σημαντικό γεγονός, ήταν υφαντό στους μύθους του ηγεμόνα. Ερμηνείες λατρείας: Σε περιοχές όπως η Ελίμεια, που είχαν ισχυρές συνδέσεις με τις ορφικές και διονυσιακές λατρείες, τα οράματα του ουρανού θα μπορούσαν να είχαν ενσωματωθεί σε μυστικιστικές εμπειρίες, ενισχύοντας περαιτέρω τις θρησκευτικές παραδόσεις.

Ο Florez κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων ανώμαλων συναντήσεων, υποστηρίζοντας ότι ενώ τα ερμηνευτικά πλαίσια έχουν αλλάξει (από θεούς σε εξωγήινους ή προηγμένη τεχνολογία), οι γνωστικές διεργασίες της παρεϊδολίας και της αποφένιας παραμένουν σταθερές. Στην αρχαιότητα, οι ανώμαλες θεάσεις βλέπονταν μέσα από το πρίσμα της θεϊκής παρέμβασης και της μυθολογίας, ενώ οι σύγχρονοι παρατηρητές τις πλαισιώνουν μέσα από την εξωγήινη υπόθεση ή την εικασία της διαβαθμισμένης τεχνολογίας.

Tags: ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
Previous Post

Γ. Χριστοφορίδης: Η «μαγική συνταγή» του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης, να αυξάνει το κόστος κατά 85% για το ίδιο έργο!

Next Post

Ενέργεια, τρένα, ΑΕΙ: Πού πάνε τα λεφτά μας;

Next Post
Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας! …( Χρήστος Ι. Κολοβός)

Ενέργεια, τρένα, ΑΕΙ: Πού πάνε τα λεφτά μας;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε φωτοβολταϊκό πάρκο
  • Κοζάνη: Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Γρεβενών
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής χαλκού
  • Γ Εθνική: Στην Αρτα δοκιμάζεται ο Μακεδονικός Σιάτιστας

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr