Ανακοίνωση για την περικοπή του δώρου στους εργαζόμενους με οκτάμηνα.

Ανακοίνωση για την περικοπή του δώρου στους εργαζόμενους με οκτάμηνα.

 

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε επιφύλασσε ένα «χριστουγεννιάτικο μποναμά» για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα που αμείβονται ήδη με μισθούς πείνας. Αφού οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι μοίρασαν το «κοινωνικό μέρισμα», τα φωτισμένα μυαλά της ΔΕΗ Α.Ε. ανακάλυψαν παρερμηνεία του νόμου προχωρώντας στην μείωση του δώρου στους εργαζόμενους στα οκτάμηνα.  Όπως είναι γνωστό οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (οκταμηνίτες) έπαιρναν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων όπως και το επίδομα αδείας κ.α. όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα για πρώτη φορά τους εντάσσουν στον νόμο 3845/10 με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη μείωση στο δώρο Χριστουγέννων  για αρχή και έπεται συνέχεια με το υπόλοιπα(δώρο Πάσχα και αδείας).

Η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε τα τελευταία χρόνια αξιοποίησε στο έπακρο την αντεργατική νομοθεσία που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ προηγουμένως και τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.(Αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο, τώρα σαν οι καλύτεροι μαθητές της σχολής του Σικάγου τα εφαρμόζουν κατά γράμμα). Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στο στόχο που έχει θέσει η επιχείρηση για την μείωση του μισθολογικού κόστος για τα επόμενα χρόνια όπως επιβάλει το επιχειρηματικό της σχέδιο. Η νέα ερμηνεία του νόμου δεν μπορεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα. Ο νόμος τους ήταν γνωστός και πριν.

Η ΔΕΗ Α.Ε. μετά από τις μεγάλες μειώσεις μισθών σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, την αξιοποίηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών (είναι γνωστό σε όλους ότι στις εργολαβίες τα δώρα τα κλέβουν οι εργολάβοι), τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.α, το τελευταίο διάστημα δείχνει τα αντεργατικά της δόντια με κάθε ευκαιρία. Οι διώξεις και η τρομοκρατία στους εργαζόμενους και κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, οι απολύσεις στους οκταμηνίτες για λόγους υγείας, οι απολύσεις που ονομάζει εθελούσια, η αξιολόγηση που έχει στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και τις μειώσεις μισθών είναι μέρος της λίστας της επίθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες μειώσεις στα δώρα των οκταμηνιτών.

Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να σημάνει συναγερμό για το σύνολο των εργαζομένων. Όπως είναι γνωστό οι οκταμηνίτες αμείβονται με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε και όχι με συλλογική σύμβαση και ανά πάσα στιγμή η διοίκηση μπορεί να αλλάξει την απόφαση αυτή. Η εξέλιξη αυτή  με την περικοπή των  δώρων κρούει το κώδωνα του κινδύνου για νέα επίθεση στους μισθούς ακόμα και με αλλαγή αυτής της απόφασης. Απάντηση στην εξέλιξη αυτή από την πλευρά των εργαζόμενων δεν μπορεί να είναι άλλη από την κοινή οργάνωση της μάχης για την υπογραφή ΕΣΣΕ που θα συμπεριλαμβάνει και τους οκταμηνίτες και τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Να προβλέπει κατώτερο μισθό 751 ευρώ με όλα τα επιδόματα και τις τριετίες.

Συνάδελφοι,

Οι εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για το γεγονός ότι «θα υπογράψουν ΕΣΣΕ χωρίς μειώσεις μισθών», νομιμοποιώντας παράλληλα τις απολύσεις που ονομάζουν εθελούσια, δίνοντας μας πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αγωνιστικά να επιβάλουμε τα δικά μας αιτήματα στην λογική ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τόσα χρόνια με αιτήματα όπως το ξεπάγωμα του χρονοεπιδόματος, την ένταξη στην σύμβαση και των οκταμηνιτών κ.α.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί το σύνολο των εργαζομένων το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε συλλογικές διαδικασίες και να προγραμματίσουμε αγωνιστικές δράσεις για να παλέψουμε υπογραφή ΕΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας.

 

ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ – ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

Πτολεμαΐδα 22/12/2017


Άλλες ειδήσεις

Πώς να αλλάξετε το λογαριασμό της ΔΕΗ σε ηλεκτρονικό

Οι χάρτινοι θα επιβαρύνονται με 1 ευρώ. Με ένα ευρώ θα επιβαρύνονται από την 1η Δεκεμβρίου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Οι αλλαγές στα αρτοποιεία με το πολυνομοσχέδιο

Δείτε τι ισχύει για τους φούρνους. Αλλαγές στα κριτήρια που ορίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να έχει ένα

Τρόμος στην Εγνατία: Νταλίκα τυλίχτηκε στις φλόγες στη σήραγγα Μετσόβου

Στις φλόγες τυλίχτηκε το απόγευμα της Δευτέρας νταλίκα με βουλγαρικές πινακίδες στην Εγνατία οδό (ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος της

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.