• Latest
ευαγγελιο εκκλησια

Ανοιχτές εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο -Νωρίς το Μ. Σάββατο το «Χριστός Ανέστη», τι είπαν Μητσοτάκης, Ιερώνυμος

20 Απριλίου 2021
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

6 Δεκεμβρίου 2025
Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

6 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

6 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πτολεμαΐδα: 59χρονος έκλεψε γεωργικά μηχανήματα

6 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στο πλευρό των αγροτών

6 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα

5 Δεκεμβρίου 2025
ΟΓΕ

Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025

Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών

5 Δεκεμβρίου 2025
Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Διπλάσια ποσότητα καυσόξυλων στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξά

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

5 Δεκεμβρίου 2025

Λαϊκή Συσπείρωση Βοΐου: Να ικανοποηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Όλοι στα διόδια Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Δήμος Κοζάνης στο πλευρό των παραγωγών μας

5 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτές εκκλησίες για Ανάσταση και Επιτάφιο -Νωρίς το Μ. Σάββατο το «Χριστός Ανέστη», τι είπαν Μητσοτάκης, Ιερώνυμος

sierafm by sierafm
20 Απριλίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ευαγγελιο εκκλησια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πάσχα στην πόλη, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες δείχνουν όλα πως θα κάνουμε φέτος.

Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως ο κόσμος θα μπορεί να κάνει Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.

Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι μία λύση που θα βοηθήσει να μην ταραχτούν επιπλέον τα πράγματα, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτό το παρατεταμένο lockdown.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.
Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί σε Επιτάφιο και Ανάσταση

Από την συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ωστόσο όπως προκύπτει όλα δείχνουν ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».
Σενάριο για «Χριστός Ανέστη» πριν τις 12

Ενα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση, είναι να γίνει το «Χριστός Ανέστη» πριν τα μεσάνυχτα. Οπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σαν σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση σχετικά με αυτό.

Δεν δείχνουν πάντως θετικοί και οι ιερείς σχετικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.
Εκπρόσωπος ΔΙΣ: Να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων

Για το κρίσιμο ζήτημα συνέρχεται σε συνεδρίαση στις 9:00 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πάντως, θετικός στο σενάριο να γίνει πιο πριν η λειτουργία της Ανάστασης και η περιφορά του επιταφίου να πραγματοποιηθεί μόνο στο προαύλιο των ναών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι «πρέπει μαζί με το χριστιανικό αίσθημα και τη θρησκευτική μας παράδοση να προστατεύσουμε και την υγεία των ανθρώπων. […] Δεν θα βγούμε ξαφνικά να λέμε “Χριστός Ανέστη” στις 12 τα μεσάνυχτα, αν δεν μετατεθεί η απαγόρευση».

Ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, τονίζοντας ότι μιλά ως μητροπολίτης Ιλίου και όχι εκπροσωπώντας όλη τη Σύνοδο, υποστήριξε ότι Εκκλησία και Πολιτεία «πρέπει να βρούμε ένα συγκερασμό, μια μέση λύση που να ικανοποιεί όλους», προσθέτοντας ότι «η περιφορά του επιταφίου θα γίνει γύρω από την εκκλησία μόνο».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Previous Post

Γκουντιός Γιάννης: Αν δεν πήγαινε και στο ΙΦΤΑΡ…

Next Post

Το φαγητό που αγαπάμε αλλά κάνει κακό στην καρδιά μας

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό που αγαπάμε αλλά κάνει κακό στην καρδιά μας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες
  • Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας
  • Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή
  • Πτολεμαΐδα: 59χρονος έκλεψε γεωργικά μηχανήματα
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στο πλευρό των αγροτών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr