Ανοιχτή επιστολή δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας για τη στελέχωση του υπάρχοντος Ογκολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

Ανοιχτή επιστολή δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας για τη στελέχωση του υπάρχοντος Ογκολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

Σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Ογκολογικό τμήμα της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας είναι το μοναδικόπου λειτουργεί έξι χρόνια τώρα.

Τα κοντινότερα άλλα δημόσια ή ιδιωτικά ογκολογικά τμήματα βρίσκονται εκτός Δυτικής Μακεδονίας και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 120 χιλιομέτρων από την περιοχή, (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Λάρισα).

Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε το 2011 με 2 θέσεις Ογκολόγων και νοσηλευτικό προσωπικό. Διενεργεί χημειοθεραπείες και γίνονται εισαγωγές και νοσηλείες Ογκολογικών ασθενών. Από την έναρξη της λειτουργίας του, ήδη, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής ακόμη και όταν υποστηρίζονταν από επικουρικό προσωπικό.

Τα πεπραγμένα λειτουργίας του τμήματος είναι ενδεικτικά των αυξημένων αναγκών της περιοχής, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει μητρώο ασθενών με καρκίνο για να υπάρχει και η επίσημη τεκμηρίωση.

Σύντομα θα παραδοθεί πτέρυγα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, τελευταίων προδιαγραφών, για τη λειτουργία Ογκολογικής Κλινικής. Παρόλα αυτά, εδώ και 6 μήνες, το τμήμα αυτό υπολειτουργεί αφού οι 2 θέσεις Ογκολόγων είναι κενές και υπηρετεί μόνο 1 Επικουρική Ογκολόγος .

Μέχρι τώρα, ήταν δεδομένη η οικονομική, σωματική και ψυχική επιβάρυνσή των ασθενών και των οικογενειών τους για την πρόσβαση στις ακτινοθεραπείες, αφού δε υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα στην Δυτική Μακεδονία.

Τώρα, αν δεν στελεχωθεί άμεσα το μοναδικό Ογκολογικό τμήμα της Περιφέρειας, οι κάτοικοι θα είναι αναγκασμένοι και για να διαγνωστούν να επισκέπτονται δομές υγείας σε μεγάλες αποστάσεις, κυρίως ιδιωτικού τομέα αφού οι υπάρχουσες δημόσιες είναι ήδη κορεσμένες και οι καρκινοπαθείς θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πιο τρομακτικό από την αρρώστια τους, την Οδύσσεια της πρόσβασής τους στην απαραίτητη θεραπεία που θα τους χαρίσει την ελπίδα και τα όπλα να παλέψουν και να νικήσουν τον καρκίνο.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την λειτουργία δομών Υγείας στην περιφέρεια και την ισόνομη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές και ιδιαίτερα των καρκινοπαθών που είναι αποδεδειγμένη η αρνητική επίδραση του βιοτικού επιπέδου στην έκβαση της υγείας τους.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για

  1. Άμεση στελέχωση του υπάρχοντος Ογκολογικού Τμήματος του «Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου στην Μονάδα της Πτολεμαΐδας με προκήρυξη των 2 οργανικών θέσεων Ογκολόγων

  2. Την πρόσληψη Επικουρικού Ογκολόγου για την άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών

  3. Την πρόβλεψη, στο Οργανόγραμμα του νοσοκομείου, λειτουργίας Ογκολογικής Κλινικής στον χώρο που πρόκειται να αποπερατωθεί και να παραδοθεί σύντομα, με 4 οργανικές θέσεις Ογκολόγων, για τη θεραπεία των αυξημένων αναγκών της Δυτικής Μακεδονίας

  4. Πρόβλεψη στο οργανόγραμμα για λειτουργία ακτινοθεραπευτικoύ τμήματος με 2 ακτινοθεραπευτές-ακτινολόγους

Κύριε Υπουργέ

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την άμεση ανταπόκρισή σας και την επίσπευση όλων των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων να στελεχωθεί το ογκολογικό τμήμα και να προωθηθεί η αλλαγή του οργανογράμματος καθώς και η ίδρυση και λειτουργία της ογκολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαίδας.

Πτολεμαΐδα 21/2/2018

Δήμαρχος Εορδαίας: Σάββας Ζαμανίδης

Δήμαρχος Κοζάνης: Ελευθέριος Ιωαννίδης

Δήμαρχος Βοϊου: Δημήτριος Λαμπρόπουλος

Δήμαρχος Σερβίου-Βελβαντού: Αθανάσιος Κοσματόπουλος

Δήμαρχος Φλώρινας: Ιωάννης Βοσκόπουλος

Δήμαρχος Αμυνταίου: Κων/νος Θεοδωρίδης

Δήμαρχος Πρεσπών: Παναγιώτης Πασχαλίδης

Δήμαρχος Γρεβενών: Γεώργιος Δασταμάνης

Δήμαρχος Δεσκάτης: Δημήτριος Καραστέργιος

Δήμαρχος Καστοριάς: Ανέστης Αγγελής

Δήμαρχος Ορεστίδος: Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Δήμαρχος Νεστορίου: Πασχάλης Γκέτσιος


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ

Άλλες ειδήσεις

Εθιμοτυπική επίσκεψη Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στον Δήμαρχο Βοΐου

Τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Υποστράτηγο Αθανάσιο Μαντζούκα, υποδέχθηκε τη Πέμπτη 9 Αυγούστου ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος,

Ειδήσεις ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος την Κυριακή σε περιοχές της Κοζάνης

Από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχή Κοζάνης ανακοινώνεται ότι : Την Κυριακή 5-11-2017 θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από ώρα 07:30 έως

Χάρης Κάτανας: «Για να χτίσουμε το αύριο από την αρχή»

Ο Χάρης Κάτανας γράφει με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και για την απόφασή του να συνταχθεί

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.