• Latest

Αυξήθηκε η τιμή της πλαστικής σακούλας

2 Ιανουαρίου 2019
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Τα 14 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί η κατάθλιψη

3 Ιουλίου 2025
ασεπ

ΑΣΕΠ: Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη με 450 μόνιμες θέσεις με απολυτήριο λυκείου

3 Ιουλίου 2025
κλοπη κινητο

Κινητό εξερράγη μέσα σε τσάντα τουρίστριας

3 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη αντιδήμαρχος για εμπρησμό από αμέλεια

3 Ιουλίου 2025
απατη

Απάτη: Παρίστανε τον γιατρό και της πήρε 24.000 ευρώ

3 Ιουλίου 2025
Δικαστήριο δικη

Καταδίκη γιατρού για τον θάνατο 17χρονου ποδοσφαιριστή – Φυλάκιση με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια

3 Ιουλίου 2025

94χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά 16χρονο σε στάση λεωφορείου

3 Ιουλίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

«Μη με μπλέξεις φεύγω εγώ» – Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή

3 Ιουλίου 2025
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για το νέο αντεργατικό τερατούργημα

2 Ιουλίου 2025
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Η «διαβούλευση Αμανατίδη» της 11ης Ιουλίου, για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, στερείται κάθε Νομικής και Ηθικής βάσης

2 Ιουλίου 2025
ΑΡΚΟΥΔΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Άμεση λήψη μέτρων για τα αυξανόμενα περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία»

2 Ιουλίου 2025
ΕΣΠΑ 

Πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021–2027

2 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκε η τιμή της πλαστικής σακούλας

sierafm by sierafm
2 Ιανουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
2
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πόσο θα την πληρώνουν στο εξής οι καταναλωτές – Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα επιβληθεί φόρος.

Αρκετός είναι ο κόσμος που επιστρέφει σήμερα στην εργασία του, έπειτα από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνοντα οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Τα μαγαζιά θα ανοίξουν και πάλι την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου, ημέρα που οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με την αύξηση της τιμής στην πλαστική σακούλα.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει στο εξής να πληρώνουν 9 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα, αντί για 4 λεπτά που πλήρωσαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Έτσι, οι αγορές για όσους δεν προνοούν να πάρουν μαζί τους σακούλες ή τα ειδικά σακίδια, θα βγουν κατά λίγα λεπτά του ευρώ ακριβότερες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά. Από την πλευρά τους, οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

Όσον αφορά τις ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς, έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους και είναι ήδη εναρμονισμένες με τη νέα νομοθεσία. ¨Ετσι, παράγουν όλα τα σχετικά είδη από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους:

  • Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
  • Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
  • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
  • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Αυτές πάντως εξαιρούνται.

Στο σχετικό νόμο αναφέρεται ότι: «Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ».

Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)».

Έτσι από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Από την αρχή του χρόνου η τελική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στους καταναλωτές λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από αυτούς που εκμεταλλεύονται περίπτερα και όσους ασκούν υπαίθριο εμπόριο οι οποίοι εξαιρούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου αυτού. Συνεπώς, εφόσον σε κάποιο τρίμηνο ο έμπορος δεν διέθεσε στους πελάτες του καμία λεπτή πλαστική σακούλα δεν υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης περιβαλλοντικού τέλους.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει παύσει εξ ολοκλήρου τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών στους πελάτες της, π.χ. διαθέτει χάρτινες ή άλλου τύπου σακούλες για τις οποίες δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Κατά συνέπεια στις παραπάνω περιπτώσεις δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη υποβολή δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί δήλωση περιβαλλοντικού τέλους με λάθη μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική (διορθωτική) δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον περιβαλλοντικού τέλους (επειδή με την αρχική δήλωση δεν είχαν δηλωθεί όλες οι διατεθείσες πλαστικές σακούλες και είχε βεβαιωθεί χαμηλότερο ποσό τέλους), ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει το προκύπτον επιπλέον ποσό τέλους προσαυξημένο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ θα επιβαρύνεται και με αυτοτελές πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί βιβλία απλογραφικά ή 500 ευρώ αν τηρεί βιβλία διπλογραφικά. Αν από τη νέα δήλωση προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος τέλους, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται μόνο με το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ή των 500 ευρώ.

Πηγή:

Tags: ΣΑΚΟΥΛΑ
Previous Post

Αστεροσκοπείο: Ερχεται η «Σοφία» με δριμύ ψύχος και θυελλώδεις ανέμους -Πώς κινείται [βίντεο]

Next Post

Παράταση της χρηματοδότησης για επιπλέον δύο έτη των Συμβουλευτικών Κέντρων και του Ξενώνα Φιλοξενίας για τις γυναίκες θύματα βίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

Παράταση της χρηματοδότησης για επιπλέον δύο έτη των Συμβουλευτικών Κέντρων και του Ξενώνα Φιλοξενίας για τις γυναίκες θύματα βίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα 14 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί η κατάθλιψη
  • ΑΣΕΠ: Εντός της εβδομάδας η προκήρυξη με 450 μόνιμες θέσεις με απολυτήριο λυκείου
  • Κινητό εξερράγη μέσα σε τσάντα τουρίστριας
  • Συνελήφθη αντιδήμαρχος για εμπρησμό από αμέλεια
  • Απάτη: Παρίστανε τον γιατρό και της πήρε 24.000 ευρώ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr