• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους

8 Αυγούστου 2022
Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau”  από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau” από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης

2 Δεκεμβρίου 2025
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Στήριξη και αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων!

2 Δεκεμβρίου 2025
Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN

1 Δεκεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!

1 Δεκεμβρίου 2025
Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

Κοζάνη: «Γνωρίζω – Προλαμβάνω – Στηρίζω: Το μήνυμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

1 Δεκεμβρίου 2025
Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Φωτιά σε διπλοκατοικία στη Λευκόβρυση Κοζάνης

1 Δεκεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία

1 Δεκεμβρίου 2025
Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

Η Μαγεία των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Βόιο

1 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Εράτυρα: Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

1 Δεκεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025

1 Δεκεμβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημόσια Διαβούλευση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2026

1 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους

sierafm by sierafm
8 Αυγούστου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους, ενώ παραμένουν οι αυξημένοι έλεγχοι για τους ασυνεπείς.

Η ΑΑΔΕ δημιουργεί μια «χρυσή λίστα» με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου, στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρου.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι για να γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Οι επιχειρήσεις για να κερδίζουν μια θέση στη «χρυσή λίστα» προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες την επιστροφή φόρου θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
  • Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρου έχει γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα η εφορία έχει αποκτήσει ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού βλέπει, ελέγχει και διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει πατήσει το γκάζι των επιστροφών ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και πάνω από το 90% των αιτημάτων επιστροφής φόρου μέσα σε 90 ημέρες. Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ το 2021 διεκπεραίωσε 45.188 αιτήματα, επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,957 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, σχεδόν 1.400 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ είχαν κολλήσει στις εφορίες για πάνω από 90 ημέρες, με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ σχεδόν 240 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΑΑΔΕ διεκπεραίωσε μέσα σε διάστημα 90 ημερών σχεδόν το 94% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ που είχαν υποβληθεί.

Συνολικά, ολοκλήρωσε τον έλεγχο για 20.983 αιτήματα ΦΠΑ επιστρέφοντας φόρο αξίας 673,73 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους. Σε εκκρεμότητα παραμένουν 1.354 αιτήματα, με τα ποσά του ΦΠΑ να ανέρχονται σε 86,55 εκατ. ευρώ.

Πηγή: aftodoikisi.gr

Tags: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΦΠΑ
Previous Post

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση από σήμερα

Next Post

Τραγωδία στα Σύβοτα: Γυναίκα σκοτώθηκε κάνοντας αλεξίπτωτο θαλάσσης- Στο σκάφος και η οικογένειά της

Next Post
αλεξίπτωτο θαλάσσης

Τραγωδία στα Σύβοτα: Γυναίκα σκοτώθηκε κάνοντας αλεξίπτωτο θαλάσσης- Στο σκάφος και η οικογένειά της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Βραδιά Γευσιγνωσίας “Beaujolais Nouveau” από τον Σύλλογο Καθηγητών/ -τριών Γαλλικής Γλώσσας Νομού Κοζάνης
  • Στήριξη και αλληλεγγύη μέχρι τη νίκη του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων!
  • Έναρξη συνεργασίας του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου με τον οργανισμό WHEN
  • Η απάντηση στην καταστολή της Κυβέρνησης θα είναι η μαζικότητα μας στον δρόμο! Όλοι στο μπλόκο του Φιλώτα Τρίτη 2/12 στις 13:00!
  • Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: «Η Κοζάνη γιορτάΖΕΙ και πάλι..» από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr