• Latest
αυγα

Αυτός είναι ο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε τα αυγά

5 Ιουλίου 2020
Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης: Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια

3 Ιανουαρίου 2026
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας.  Δείτε πολλές φωτογραφίες

Φωτορεπορτάζ από τα Μπουμπουσάρια της Εράτυρας. Δείτε πολλές φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια.  Βίντεο

Εράτυρα: Ξεκαρδιστική σάτιρα στα Μπουμπουσάρια. Βίντεο

2 Ιανουαρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου

2 Ιανουαρίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου

2 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

2 Ιανουαρίου 2026
πανσελινος

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι

2 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Στη ΜΕΘ 16χρονος που τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι – Υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση

2 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε τα αυγά

sierafm by sierafm
5 Ιουλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αυγα
3
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Τα αυγά είναι μια φθηνή, αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λίπη και διάφορα θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Τούτου λεχθέντος, ο τρόπος που μαγειρεύετε τα αυγά μπορεί να επηρεάσει το προφίλ των θρεπτικών τους συστατικών.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι η πρωτεΐνη στα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη, όταν θερμαίνεται. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το 91% της πρωτεΐνης στα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% στα ωμά.
Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες. Στα ωμά αβγά, οι μεγάλες ενώσεις πρωτεΐνης είναι διαχωρισμένες η μία από την άλλη και κουλουριασμένες σε πολύπλοκες, περιστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες θερμαίνονται σπάνε οι δεσμοί που τις συγκρατούν και σχηματίζουν νέους δεσμούς με τις άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτή η νέα τους μορφή είναι ευκολότερο για το σώμα σας να την αφομοιώσει.
Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκο αλλάζουν σύσταση από ένα παχύ “τζελ” σε μια ελαστική και σφριγηλή μορφή, όταν μαγειρεύετε τα αυγά.
Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα της βιοτίνης. Τα αβγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, το οποίο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B7, ή βιταμίνη H.
Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι που ονομάζεται αβιδίνη κολλάει στην βιοτίνη και κάνει αδύνατον για το σώμα σας να την χωνέψει. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, η οποία πλέον δεν κολλάει στην βιοτίνη. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει τη βιοτίνη.
Αν και το μαγείρεμα των αυγών κάνει κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη, πιο εύπεπτα, μπορεί να καταστρέψει κάποια άλλα. Αυτό συμβαίνει σχεδόν με όλες τις τροφές, άλλωστε. Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο στα αβγά.
Μια μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα του αυγού μειώνει την περιεκτικτότητά του σε βιταμίνες Α κατά περίπου 17-20%. Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στα αβγά ακόμα και 6-18%.
Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) τόσο περισσότερο διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι όταν τα αυγά μαγειρεύονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν γίνονται τηγανητά, ή βραστά για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης. Ωστόσο, όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη οξειδώνεται και παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.
Αυτό συντελεί λόγο ανησυχίας για κάποιους ανθρώπους, επειδή αυτή η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τούτου λεχθέντος, οι κύριες διατροφικές πηγές της οξειδωμένης χοληστερόλης δεν είναι τα αυγά. Είναι τα εμπορικά τηγανισμένα τρόφιμα, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται μέσα στο σώμα πιστεύεται ότι είναι πιο επιβλαβής από την ήδη οξειδωμένη χοληστερόλη που παίρνετε από τα αβγά. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να έχουν δείξει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου σε υγιείς ανθρώπους.
Αυγά: Τέσσερις συμβουλές για να να τα μαγειρεύετε με τον πιο υγιεινό τρόπο
Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείτε να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά. Δείτε πώς:
1. Επιλέξτε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων
Αν προσπαθείτε να περικόψετε τις θερμίδες στη διατροφή σας, επιλέξτε ποσέ ή βραστ. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν θερμίδες από επιπλέον λίπος και το γεύμα σας θα έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα τηγανητά αυγά ή την ομελέτα.
2. Συνδυάστε τα με λαχανικά
Επειδή συνδυάζονται με πολύ γευστικό τρόπο με τα λαχανικά, είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά και να προσθέσετε επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σας.
3. Τηγανίστε τα αυγά σε λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες
Τα καλύτερα λάδια για τηγάνισμα είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα, ώστε να σχηματίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Καλές επιλογές είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, αλλά με το τελευταίο μπορεί να μην σας αρέσει η γεύση των αυγών.
4. Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά
Όσο περισσότερο χρόνο και σε υψηλότερη θερμότητα μαγειρεύετε τα αυγά, τόσα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά μπορεί να χάσετε. Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο αυξάνετε την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το τηγάνισμα.
Πηγή: iatropedia.gr
Tags: ΑΥΓΑ
Previous Post

Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε αμέσως μετά το φαγητό

Next Post

Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες

Next Post
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια
  • Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα
  • Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου
  • Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων
  • Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr